Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > МЛЯКОТО И БОЛЕСТИТЕ в съвременния свят

МЛЯКОТО И БОЛЕСТИТЕ в съвременния свят

Бихте ли пили млякото на плъха?
Не? Че защо, нима намирате нещо различно между него и кравето?

Знаете ли какво шета из вас след всяка чаша мляко? За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. В природата съществуват над 4700 вида бозайници, млякото на всеки от които има специфично съдържание, имуноглобулини и лактоферини. От тези бозайници човекът единствен смуче чуждо мляко през целия си живот, вкарвайки в тялото си чужди хормони и алергени. Нито козето, нито кравето, нито камилското, конското или овче мляко са подходящи за нас – хората. Така например кравето мляко съдържа 3 до 4 пъти повече протеини и 7 до 10 пъти повече минерали от човешкото. Но е 6 до 10 пъти по-бедно на мастни киселини. Кравето мляко е съобразено с това, че телето трябва да се превърне в добитък с тегло между 180 и 800 килограма. Ние хората, от своя страна, не сме такъв добитък и с изключение на определени индивиди с известни изкривявания, сме емоционални и мислещи същества с многократно по-ниско тегло. Затова и кърмата на хората осигурява нужните вещества за развитие на мозъка, гръбначния стълб и нерната система, вместо мощен скелет и мускулатура. По тази причина не бива да ви учудва доказаният научно факт, че кърмените бебета развиват по-висока интелигентност от хранените с адаптирано мляко.
Преди 40-те години на 20-ти век добивът от една крава е средно 1 тон годишно. В момента рекордьорките дават над 22 тона – 60 литра на ден. И ако смятате, че всичко това е станало от самосебе си, ей така в хода на еволюцията и евентуално с “моля ти се“, нека ви представя компанията Monsanto, която добре познавате от рекламата на хербицида Раундъп в зората на демокрацията – компанията, създала невероятните пос-тижения на човешкия гений DDT и Agent Orange. Тяхна е и заслугата за синтетичния заместител на хормона BST, създаващ 80% повече IGF-1 в кравата и увеличаващ млеконадоя, разпространяван от 1994 г. насам под търговската марка Posiac. Понеже тази част е интересна, ще ви кажа, че нещото се полуава от генно модифицирана E. Coli. Постефектите от препарата изискват третирането на животното с антибиотици и познайте къде отива целият коктейл! Препаратът моментално е забранен в Канада, Япония, Австралия и Нова Зенландия, а от 1-ви януари 2000 г. и в ЕС. Последното означава, че фермерите в България са имали на разположение още 7 допълнителни години за използването му и предвид състоянието на земеделието и законите ни, не се знае колко млекопроизводители спазват забраната днес.
Но прясното мляко е бизнес за милиарди и заради свързаните с него второстепенни продукти, които носят дори още по-голяма печалба. Ако прясното мляко не се продаваше в такива количества, нямаше да съществуват всички настоящи видове корнфлейкс, криспита и подобните им боклуци. Помислете още за сладоледа, млечните десертчета, йогуртите за деца, готовите кремове, картофени пюрета и всички останали ненужни и лишени от каквато и да е хранителна стойност и полза за консумиращия ги продукти.

Какво има в млякото ?

Физическият състав на прясното мляко е:

вода – 87%мазнини – 3.25%

казеин – 4%

протеин – 4.75%,

други – 1%

Наглед безобидните цифри няма да ви кажат най-важното, аименно, че всичко, което е в района на хранене и местообитание на кравата, става част от прясното мляко. В това число влизат пестициди, хербициди, диоксини, 52 антибиотика, кръв, фекалии, бактерии и вируси, включително вирусът, причиняващ левкемия. Отделно по чисто природни причини кравето мляко съдържа алергени, холестерол и 59 активни хормона.
Прясното мляко представлява бяла кръв. В един литър в Европа и Канада се съдържат 400 милиона бели кръвни телца и 20 милиона живи бактерии. В САЩ картината е потресаваща с разрешените 750 милиона бели кръвни телца на литър. В този ред на мисли, консумацията на био мляко тук няма никакво значение.
Тъй като един килограм сирене се приготвя от около 10 литра мляко, всяка хапка сирене вкарва в тялото ви десет пъти по-концентрирано съдържание, отколкото глътка мляко. Сладоледът прави същото, но умножено по 12, а кравето масло по 21. Единственото преимущество на кравето масло пред останалите субпродукти е, че при приготвянето му всички алергени изчезват, но се запазват антибиотиците, диоксините и пестицидите.
Заради екскрементите, млякото се пастьоризира многократно преди да се пусне в продажба. Целта на пастьоризацията е да намали броя на живите патогени до приемливи нива, които статистически погледнато не могат да причинят заболяване. За това е важно продуктът да се съхранява правилно и консумира преди датата на изтичане. Може би в тази светлина ще ви се стори интересен фактът, че бактериите в прясното мляко се удвояват на всеки 20 минути при стайна температура. Стандартният процес на пастьоризация, известен като HSTS, протича при 72 градуса и отнема 15 до 20 секунди. Алтернатива е UHT, при който млякото се загрява до температура от 135 градуса за време между 1 и 2 секунди. Този процес удължава така наречения shelf-life до 6-9 месеца. UHT млеката също така не изискват престой в хладилна витрина. Следствие от високотемпературната обработка може да е промяната в цвета, аромата и вкуса им.
Обратно на пастьоризацията, стерилизацията има за цел да избие всички патогени. В ежедневието тя протича при поставяне на предметите във вряща вода за няколко минути. В хранителната индустрия стерилизация не се практикува, тъй като тя променя вкусовите качества на продукта. А когато един продукт няма приятен вкус, той е непродаваем, нали така?
В последните години пастьоризацията е обект на засилена критика, тъй като се откриват все повече издържащи на температурата микроорганизми, като например MAP, свързана с болестта на Крон. В процеса на пастьоризация от друга страна загиват много от полезните микроорганизми и се разрушават някои от ензимите.Всички останали глупости, които ще чуете за калций, укрепване на костите и прочие, са единствено маркетингов трик, имащ за цел да провокира желанието ви да купите най-доброто за децата си. Във връзка с тях нека си зададем най-очевидния въпрос – откъде възрастната крава получава калций за едрите си кости, щом не пие мляко? Отговорът е близко до ума. От растенията. Млекопроизводителите ще се опитат да ви убедят, че растенията не са източник на достатъчно калций и че е необходимо да изконсумирате несметни количества зелена маса, за да набавите калция, който само една чаша прясно мляко съдържа. Това на практика е невярно. Добре балансираната хранителна диета, съдържаща достатъчно количество зелени листни зеленчуци и ядки, набавя нужното количество калций без изобщо да е нужно човек да консумира прясно мляко. И докато е истина, че е много по-удобно и лесно просто да гаврътнеш една чаша, има един друг момент, който някак се пропуска: когато не е комбиниран с магнезий, калцият е безполезен. Съдържанието на магнезий в прясното мляко е пренебрежимо малко, за разлика от това в зеленчуците.

МЛЯКОТО И БОЛЕСТИТЕ

Нека започнем с непоносимостта към млечния протеин. Тя засяга около 70% от световното насе­ление. Почти 100% от индианците и азиатците, между 50 и 80% от южноамериканците и между 60 и 80% от чернокожите и евреите страдат от нея. Излиза, че само европеидната и американоидната раси са що-годе окей.
Казеинът е мощен хистаминов алерген, стимулиращ производството на слуз. Особено сериозно това оказва въздействие върху хора с белодробни заболявания.
Млякото съдържа огромно количество наситени мастни киселини – причината за инфаркти. Препоръчителната дневна доза от 3 чаши мляко се равнява на 53 резена бекон. Нека ви попитам – някога яли ли сте повече от 10 резена дневно?
Противно на твърденията за калция, костите и остеопорозата, нациите с най-висока консумация на мляко в света – САЩ, Великобритания и Швеция – имат и най-висок процент заболеваемост от нея. От друга страна, държавите с най-ниска консумация на мляко – Китай и Япония – са с най-малко регистрирани случаи.
Хормонът IGF-1, който е идентичен в кравите и хората, се счита за един от катализаторите на рак, особено на гърдата, простатата и дебелото черво.
При 89% от млечните крави в САЩ е изолиран вирусът на левкемия.
Протеинът лакталбумин е изолиран като един от основните причинители на диабет и една от причините да не давате прясно мляко на подрастващите си деца. Други причини могат да са коликите, анемията и алергичните реакции.
Една от бактериите, които не умират при пастьоризацията, е MAP. Тя причинява болестта на Крон. Лудата крава се пренася и чрез млякото. Инкубационният период е между 5 и 30 години.
Така наречения whey, особено популярен сред спортистите, представлява прясно мляко с отстранени мазнини и казеин. Той е един от причинителите на диабета и автоимунните заболявания.

МИТОВЕТЕ ЗА МЛЯКОТО

Мит: млякото е полезно за здравето.
Всъщност млякото е вредно за човешкото здраве поради съдържанието на животински хормони, които нямат нищо общо с човешките нужди. Това е без изобщо да намесваме антибиотиците, нитратите, фекалиите, бактериите и всички останали боклуци, поглъщани с него.

Мит: млякото подпомага изграждането на детските кости.
Донякъде и само до четвъртата година, като много педиатри вече не препоръчват даването на мляко след втората година. Твърдението, че калцият в млякото е полезен за костите, е невярно. Дори в млякото да има калций (обикновено изкуствено добавен), той е безполезен без съответното количество магнезий за свързване.

Мит: млякото днес е безопасно за пиене от кутията.
Макар да минава през поредица пастьоризации, те се извършват при едва 75 градуса за по 15 секунди, което практически оставя всички бактерии и вируси живи. Дори млякото да е преминало през UHT процес и даже да го сварите в домашни условия, с което да убиете бактериите и вирусите, антибиотиците и пестицидите в него ще останат.

Мит: млякото не може да разболее човек.
Всъщност може. От туберколоза, болест на Крон, лептоспироза, левкемия, бруцелоза, листерия и луда крава.

Мит: млякото подпомага метаболизма, разграждането на мазнините и отслабването.
С холестеролната равностойност на 53 резена бекон, ПДД от 3 чаши мляко дневно едва ли е най-доброто, което човек може да направи за организма си, хеле пък всеки ден.

АЛТЕРНАТИВИТЕ

Aко въпреки всичко вие обичате мляко и ще ви е трудно да се откажете от кравето, алтернативите са растителни – бадемово, соево, оризово.
При соевото мляко е много важно да се търси органично, тъй като соята е една от най-брутално помпаните с ГМО култури. Избягвайте и подсладени, шоколадови и по друг начин препипани растителни млека, тъй като те съдържатредица допълнителни боклуци от рода на Carrageenan.
Бадемовото мляко се приготвя елементарно в домашни условия. Чаша бадеми се накисват за 24 часа във вода. Обелват се и се слагат в блендер заедно с 2 или 3 чаши вода, в зависимост от това колко гъста консистенция желаете. Блендират се няколко минути. Като опция течността може да се прецеди.

Автор: Д-р БИСЕР ГОСПОДИНОВ
С редакция и коректура по www.yoga108.info

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *