Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > МОЯТА „ДИЕТА“

МОЯТА „ДИЕТА“

Автор: СТАНИСЛАВА КОМИТСКА

Станислава Комитска е вегетарианец от над година и половина. Не се е замисляла преди това с какво точно се храни – масово всички ядат месо, пият кола, чипсове, сладкиши… и тя не е изключение – до момента, в който се разболява и е вече 104 кг. Започва да чете, да прави диети, ходи на фитнес и така около 6 месеца, но стига до убеждението, че временна диета не е решението – нужно е просто здравословен начин на живот. И ето, че за около година смъква 32 кг. – трайно. Представяме по-долу нейният разказ…

Вече многократно ми задават въпроса “Как отслабна, кажи ми диетата?!” и това ме подтикна да напиша следващите редове.
Така зададен, обаче, въпросът носи в себе си неизбежна обреченост – няма идея за успех. Защото отговорът е “Няма диета!” и тук, разбира се, очаквам погледа ви на съмнение и недоумение, а аз ще си продължа мисълта, че просто е необходим здравословен начин на живот. Да, това сме го чували, стана много модерно да се използва и звучи както клише, над което не се замисляме съзнателно, и отново забързани отиваме да купим поредната козметична серия “Чудо” и първата, попаднала пред погледа ни, рафинирана “храна”. Забравете това, ако не искате цял живот да сте в плен на огромните индустрии – хранителна, козметична и лекарствена. Повярвайте ми, те нямат за цел да сте здрави и красиви. Всеки производител търси дългосрочни печалби и съответно такива клиенти! И така… вземайки тази идея за изходна точка, можем да започнем разказа…
Условно казано аз разделям нужната на човека “диета” в две направления, които са неразривно свързани по пътя към здравето: тялото на човека и неговият дух. Чували сме латинската сентенция “Здрав дух в здраво тяло”, която е отговор на въпроса какво хората трябва да желаят от живота. Грижата за здравето ни не е само грижа за тялото, но и за духа. Постигането на вътрешно спокойствие и хармония е най-доброто условие за лечение на нашия организъм. Прави ни по-щастливи, по-уверени и с вяра в утрешния ден, което ни помага да преодолеем проблемите и предизвикателствата. Без да имам претенциите, че съм специалист в тази област, мога да споделя моята опитност.

Първата стъпка по пътя на лечението е вярата в собствените сили и воля за успех. Една усмивка от себе си към себе си може да помогне много повече от шепа хапчета. Успехът е постижим, когато сме в мир със своето аз и започнем да долавяме какво се опитва да каже тялото ни, когато боледува от определено заболяване. За целта трябва да обърнем внимание на човека вътре в нас, на онази подтисната същност, която се опитва да ни подскаже нещо. Трябва да разровим в света на емоциите и да изкопаем всички негативни мисли и черти, които ни пречат да бъдем силни. На мен ми помогна нагласата, че аз мога, на мен ми се получава. Най-важен е Азът.

Втората стъпка е да се научим да се обичаме – ние сами правим това, което ни се случва всекидневно, то е отражение на нашите мисли и чувства. Ние не сме нищожна част от Вселената, а самите сме една цяла Вселена. Позитивни мисли и чувства! Всякакъв негативизъм, злоба, завист – не са ти необходими. Те са крачки назад! Те разрушават доброто, което целим да постигнем. Пълен мир със себе си и тези около нас. Усмихни се и на онези, които не те харесват – те също са човешки същества.

Третата стъпка е откриването на собствената ни уникалност – фактът, че няма друг човек, отговорен за това как ще реагираме ние самите на външния свят, е ценното в случая. Няма друг, който да преживява и владее собствения ни свят вместо нас – решаваме единствено ние. Осъзнавайки това, се доближаваме да откритието, че безграничното щастие и любов съществуват в нас и навсякъде около нас и е нужно само да се настроим към тях – умствено и емоционално. А всеки човек, със своята специфична опитност и преживявания, е вече една уникалност! :)

Да променим живота си като променим себе си! Може да помислите, че да се стреми човек към одухотвореност в този материален свят е признак на слабост и глупост – че може да му се присмеят? Истината е, че духовното израстване донася огромна вътрешна сила. Тази сила може да помогне не само за лечение, но и за постигане на успехи в живота. Духовната промяна е изпитание за силата на мисълта, сърцатостта, волята… чрез което изпитание може да проверите до къде се простират собствените ви сили и възможности. Тук ще разберете, че не зависите от никой, че вие сте тези, които задават посоката на живота си. В тази част аз се научих да бъда по-търпелива, смирена и отдадена на това, с което се занимавам.

Не се страхувайте от неуспеха – всеки, който тръгва по този път трябва да е наясно, че не винаги е възможно да се успява, има и неуспехи, но това не трябва да демотивира, а напротив, защото само този, които не върви и нищо не върши, не може и да бърка. Важно е да се самомотивираме, без значение дали ще приключим успешно даден опит, защото и да не успеем веднага, така се учим. В това начинание има място за визуализацията на целите, които искаме да постигнем.

Нужно е също всекидневно търсене на нови знания и желание за развитие! Какво правех (и правя до днес), за да получавам идеи, вдъхновение и енергия за постигане на здрав дух? Търсех и четях книги, ровех за информация и следях публикации в интернет сайтове. Мога да препоръчам автори както Лидия Ковачева и съвременни нейни последователи като д-р Гайдурков, д-р Емилова… Разбира се, Петър Дънов. В момента на българския пазар има и един млад автор – Георги Жеков. Пример в тази насока са и китайското проучване на д-р Колин Кембъл (виж ТУК), както и книгата “Сила за живот” на Харви и Мерилин Даймънд. Има също така много документални филми. Както и личности, на които се възхищавах и са ми давали пример и посока. Старайте се да избягвате негативите новини, които провокират у вас тревожност и страх. Използвайте медиите преди всичко за духовно обогатяване.
С това първата част от “диета” ми завършва – разбира се, УСЛОВНО, защото всяка една засегната точка е само насока за това какво е добре да направим.

Относно тялото ни едно е сигурно – друго няма да имаме в този живот :). Трябва да се грижим подобаващо за него, за да можем да живеем по-добре. Как да се случи това? Огромен е потокът на информация, който ни залива и предлага “най-доброто”, за да бъдем физически здрави. Какво да правим, как да изберем? Замисляли ли сте се защо в свят, в който всичко е достъпно и има изобилие от храна, сме все повече и повече физически болни? Сега ще ви разкажа до какви изводи стигнах аз, преминавайки лично през етапите на разболяване до оздравяване.
Както при всяка диета има храни, с които трябва да се храним и такива, които трябва да избягваме, така ще направя разделение и аз. Ще започна с лошата новина, за да бъдете подготвени за това, което ще чуете. Редовете, които следват по-долу, носят посланието, че огромен процент от това, което купувате от супермаркетите, не е храна. Ще изброя опасни добавки и продуктите, в които обикновено се влагат. Много добавки, използвани в хранително-вкусовата промишленост, не са никак безопасни за здравето ни, а в някои случаи могат да доведат и до рак, защото не се консумират в минимални количества, а ежедневно в безчет варианти на поднасяни ни продукти. Те бавно, но сигурно, подриват и рушат здравето ни!

Аспартам, Е951 – използва се както подсладител и замества бялата захар. Той е 200 пъти по сладък от нея. Правени са редица изследвания, които доказват пряката връзка с появата на рак и употребата на NutraSweet. Регистрирани са 92 болести, свързани с употребата на Аспартам, между които мигренозно главоболие, гадене, наднормено тегло, проблеми с паметта, обриви, депресия, проблеми със съня, зрението, слуха и много други. Може да отключи и заболявания като склероза, епилепсия, диабет, болест на Алцхаймер, аутизъм, образуване на мозъчни тумори и други. Храните, в които се влага, са неизброими, защото Аспартамът е много евтин. Сред най-разпространените са Кока Кола, Пепси, газирана вода “Горна Баня” с лимон, ментови дражета, дъвки Орбит, Ментос, диетични вафлички, разтворими сокчета, енергийни напитки и какво ли не!

Калиев ацесулфам, Е950 – отново 200 пъти по-сладък от захарта и изследвания показват, че причинява рак. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система. Често се ползва в комбинация с Аспартам, в същите видове продукти.

Натриев нитрит, Е250 – той осигурява апетитния червен цвят на колбасите и спира размножаването на бактериите. При обработка на продуктите при висока температура, се превръща в химичен агент, който причинява тумори. Употребата му води до образуване на нитрозамини, които са причина за ракови заболявания. Използва се в наденици, сухи колбаси, бекон, пушени меса, месо за сандвичи, пакетирана шунка, всички видове салами, замразени пици с месо, детски храни с месо, всички консервирани храни с месо и т. н.

Натриев глутамат, Е621 – това е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продуктите, като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. При системно приемане може да предизвика увреждане на нервни клетки, хиперактивност, гадене и болести като Алцхаймер, диабет, мигрена. След консумация на продукти с натриев глутамат, обикновената храна ни се струва безвкусна. Използва се в почти всички фастфууд вериги като Макдоналдс, Бургер кинг, КФС и т.н., както в много ресторанти, присъства в разтворими супи, фиксове и бульони, в чипсове, замразени полуфабрикати и миксове от подправки за овкусяване при готвене.

Бутилоксианизол – антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясването на мазнини и масла. Той е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, което води до паталогични изменения в тъканите и поява на тумори. Влага се в редица продукти – от чипсове, до меса и дъвки.

Пропилгалат, Е310 – също се отнася към групата на антиоксидантите и регулаторите на киселинността. Прилага се в производството на майонеза, мазнини за пържене, сухи концентрати за сладкарски изделия, сосове, дъвки, козметика… Дразни храносмилателната система и кожата, предизвиква астма. Забранен е в производството на детски храни.

Олестра (олеан) – това е фалшива мазнина без калории, която замества мазнините в някои видове чипс и снаксове. Тази добавка се свързва в организма с мастно-разтворимите витамини А, Е, Д и К и с каротина, които поддържат имунната система и предотвратяват рак. Чрез свързването си обаче тя ги елиминира от организма.

Калиев бромат, Е924 – от направените изследвания е установено, че е мощен канцероген и предизвиква активно развитие на ракови клетки. Използва се като набухвател в хлебни изделия и продукти от бяло брашно. Влиза в състава и на някои безалкохолни. Има страни със забрана за нейното използване.

Оцветители – използват се за добиване на по-атрактивен вид. Жълтият оцветител татразин (Е102) предизвиква асматични пристъпи, хормонални увреждания, тумори. Използва се в напитки, конфитюри, сладкиши, зърнени храни, снаксове, сухи супи, консерви. Жълто-зеленият оцветител куинолин – Е104, води до хиперактивност при децата, може да предизвика кожни възпаления, уртикария, анафилаксия, астматични пристъпи и др. Ползва се в пушената риба, в цветните дражета, бонбони за смучене, дъвки, напитки, влага се в червила, бои за коса, одеколони и в широк кръг медикаменти. Азорубин и камоизин са добавки с червен цвят, които се извличат от катран. Използват се в желираните продукти, марципана и различни сладкарски изделия. Забранени са в САЩ, Швейцария, Норвегия. Амарат (Е123) – води до астма, алергии, превъзбуда, депресии, гадене, повръщане, образува ракови клетки. Над 80% от оцветителите водят до развитие на алергии!
Сдобивайки се с горната информация, аз тръгнах по супермаркетите, започнах да чета етикетите и “успехът” не закъсня – без усилие открих 20-тина продукта, съдържащи гореспоменатите добавки и други опасни такива! Това, разбира се, не е изчерпателният списък добавки и вредите, които могат да причинят. Учените предупреждават, че последствията от някои още не са изследвани до край.

Сега ще разгледаме групи храни, които бяха 100% част от храненето ми.
Рафинраните храни – това са храни “убийци”, непълноценни и вредни. Хранителен режим, базиран на тях, прави хората уязвими на хронични заболявания. С колкото повече преработени храни се храним, толкова повече инсулин трябва да бъде произведен. Инсулинът насърчава съхраняването на мазнините, а с това и бързото покачване на теглото и нивото на триглицеридите, което води до сърдечни заболявания. Когато се претовари панкреасът от свръх производството на инсулин, се появява и диабетът. Основните видове рафинирани храни са:
Рафинирана захар – това е имитация на плодовата захар. Рафиниране означава “преработване”. Извършва се като от естествената храна с високо съдържание на захар по химичен път се отстраняват всички останали съставки, съдържащи се в нея. Унищожават се над 60 хранителни вещества и елементи – получават се така наречените “празни калории”.
Рафинирана сол – не съдържа ценните за организма минерали. Има токсично действие благодарение на технологичните процеси на обработка. Повишената консумация води до отоци в тялото, високо кръвно налягане и е една от основните причини за задържане на излишни килограми.
Рафинирано брашно – белият хляб е “мъртъв”! От брашното, използвано за производството му, са отделени всички полезни елементи в зърното и остава само нишестето – химически избелено.
Рафинирано олио – добива се чрез интензивни механични и химически процеси, отстраняват се естествените хранителни вещества, които лесно подлежат на окисляване.
Освен това много от растителните мазнини на пазара са хидрогенирани. Този процес създава транс-мастни киселини, които са много опасни за човешкото здраве. Продукти като маргарин, сладки, шоколади, закуски, тестени изделия и много други обикновено съдържат хидрогенирани мазнини. За жалост именно такива бяха неразделна част от хранителния ми режим.

Фастфууд. Виждах само предимствата – бързо, лесно, вкусно. Неглижирах последствията, които понякога са непоправими и трудно лечими с времето, като повишаване на лошия холестерол, увеличаване на телесното тегло, огромен риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар. Изпада се в състояние на хипогликимия. Стига се до апатия и понижена сексуалната активност. Депресивните състояния не закъсняват.

ГМО – представлява кръстоска на гени в дадени култури, за да се повишават добивите и устойчивостта към вредители. Ако по структура и функция гените са нормални, човек е здрав. Генните модификации са най-разпространени сред някои сортове домати, соя, царевица, пшеница, картофи. Най-използвана е соята, защото в основата си тя е растителен белтък – соеви салами, соево мляко, добавя се в много продукти, включително шоколадови и месни. Генно-модифицираната соя издържа на пръскане с иначе смъртоносни токсини и освен модифицираните гени с нея неизбежно внасяме в организма си от химичните препарати.

Месото –за да може да наддаде бързо малкото животно и да отиде съответно по-скоро на пазара, то се отглежда в ужасни условия и ежедневно се третира с хормони за растеж, витамини и антибиотици. Колбасите пък се правят от месни отпадъци, соева маса и набор от химични вещества за овкусяване. Нитрините, които се влагат, са основната отрова – те са канцерогенни и ракообразуващи. Не е рядка и практиката за преработката на месо с вече изтекъл срок на годност. Доказана е зависимостта между консумацията на месо и рака на дебелото и правото черво, на млечните жлези и матката. Храносмилателният тракт на човека и киселинността на стомаха не са пригодени за храносмилане на месо. Така в организма се натрупват токсини, които затрудняват работата на бъбреците и способстват за развитието на съвременните болести. Освен това се счита, че нормата за ежедневно нужен ни протеин е не повече от 30-50 гр. Консумирането на по-голямо количество е не само излишно, но води до влошени жизнени показатели и болести. От икономическа гледна точка също е много по-добре да се изключи месото като храна. Използваните ресурси от вода и зърнени култури за добиване на килограм месо могат да изхранят в пъти повече хора. Изчислено е, че на един килограм добито месо се равняват 16 килограма изразходвано зърно. Месната индустрия освен това е един от най-големите замърсители на планетата. Съществуват и множество други доводи като хуманност и етика, кармична обвързаност и т. н. Поради всичко това аз спрях да консумирам месо!

Мляко и млечни продукти. Проблемът тук е в свръх консумацията и лошото качество. Животинската мазнина, която съдържат, е причина за силно склерозиране на кръвоносните съдове, натрупване на холестеролови плаки, което води до запушването им, а от там до високо кръвно налягане, инфаркти, инсулти и други. Развиват се дегенеративни заболявания както артрит и остеопороза. Доказано е, че прясното мляко и млечните продукти изсмукват калция от костите и те стават по-уязвими. При прекомерната употреба се натрупват вредни вещества, които ферментират и гният в организма ни, превръщайки се в извор на болести. Много от аспектите, засегнати при месото, важат с пълна сила и тук. А по-голямата част от киселото мляко на пазара за съжаление не съдържа уникалният Бацилус Булгарикус – бактериите умишлено се унищожават, за да се постигне по-дълъг срок на годност.

Е?!! Какво ще кажете?! На мен ми звучи страшно и взех решение, че не желая да съм опитно зайче в ръцете на производителите, които се интересуват преди всичко от това да е трайна и привлекателна продукцията им, за да се продава по-добре. Ако сте готови да оставите това, знам че си задавате въпроса: “Е добре – а с какво да се храня тогава?! Остана ли нещо, което да не е вредно или с вредни съставки?!” Не се отчайвайте – пътят е в следващите редове. :)
Нека разгледаме тялото ни като единна система, чиито градивни части са органите. Те са като скачени съдове – болестта не може да съществува сама за себе си някъде в нас, без да е болен целият организъм.
Например голям брой хора страдат от мигренозно главоболие. Аз също не правех изключение. Тава е болка, от която дори не виждаш. Пиеш всевъзможни медикаменти, за да отшуми, но безрезултатно. И колко от нас ще се досетят, че една възможна причина е затлачването на дебелото черво? От описаните по-горе “храни” то се задръства с токсини, които започват да циркулират в кръвта. Тези отрови могат да достигат неподозирани за нас количества, организмът не може да се освободи от тях и за да го тровят по-малко, започва да ги огражда с мазнини, което води до затлъстяване и т.н. Да, ние буквално си пазаруваме болести чрез избора на храната си!
Тук идва и добрата новина. Организмът има способността да се самолекува, трябва само да спрем да вървим срещу него. Необходимо е да бъдем информирани, за да знаем какво ни предстои, защото процесът е дълъг. Това е смяна на много дълбоко вкоренени навици. Аз се самонаблюдавах, за да мога да видя грешките си. Започнах от там, че не е нормално на 23-годишна възраст да съм с тегло 104 килограма, с високо кръвно налягане, висок холестерол, постоянно сърцебиене, задух през нощта, от който се събуждах, алергии по кожата и постоянни сърбежи, изпадане в депресивни състояния, мигрена и други, да кажем второстепенни, козметични изменения като разширени вени и целулит. Тогава открих гладолечението.
Гладът с лечебна цел е известен от векове – познат в Тибет, Китай, Персия, Индия, Вавилон. Хипократ признавал гладуването за най-доброто средство да се освободи организма от ненужните и отровни вещества. Авицена препоръчвал от 3 до 5 дни въздържание от храна по време на боледуване – за изхвърляне на тровещите отпадъци. А какво правех аз – отивах в аптеката и за всичко търсех хапче. По-късно научих, че така не само не си помагам, а вкарвам при боклука още такъв!
Установено е, че физиологичният глад възстановява имунната система, подобрява работата на стомаха и червата, укрепва и мобилизира организма. Методът е подходящ при сърдечно-съдови, ендокринни, кожни, метаболитни, гастро-ентерологични и други заболявания. Така и аз се заех с детоксикация на организма си чрез лечебен глад, но не самоцелно, а след като бях събрала солидно количество информация. Някои цитати като “Няма неизцерима болест, но има неизцерими болни!” и “Пълен стомах – празна глава!” от книгата на Лидия Ковачева се запечатаха в съзнанието ми и станаха неразделна част в пътя ми.
По време на глада организмът е положен на физиологичен стрес. Засилва се дейността на жлезите с външна секреция, повишава се активността на всички системи, започват да действат процеси на биохимично пречистване, стимулира се разграждането на мазнините. Поради тези факти след проведено правилно лечение, организмът се зарежда с енергия за дълго време. Аз направих 20 дни, през които се хранех с 500-800 грама плодове, пиех билков чай и мед. Процесът беше труден, гладът отминава, но постоянното главоболие, сърцебиене и други физични състояния понякога бяха непоносими. Разбирах, че това е детоксикация, че тялото изхвърля натрупаните отпадъци и си налагах да изтърпявам. Следва период на захранване – в моя случай от 10 дни. Захранването е много важно и трябва да се спазва стриктно. Освобождаването от килограмите и болестите се случваше естествено. Подобрява се храненето на организма – самото абсорбиране на полезните вещества. Храната, от която усещах нужда беше естествената – тази, която дава енергия и всичко необходимо на клетките ми. Спрях да се храня с месо и млечни продукти, използвах растителната енергия.
Вегетарианството – случи се като един естествен процес, при който бях отказала да вървя срещу себе си. Изчисти се събраният стрес, страх в някакви форми и агресията, която вредната храна “засява”. Освен физическите, се повлияха и други аспекти от живота ми. Това отключи и осъзнатостта ми в посока на ненасилие. Ако се замислим колко хора имат домашни любимци – кучета, котки и други, а колко от тях не престават да се хранят с прасенца, пилета и т.н. Не са ли едно и също, не е ли лицемерно?
Вегетарианството се превърна в начин на живот – напълно осъзнато решение, което води до константни резултати. Загуба на теглото, благодарение на високото съдържание на вода и фибри в храната и приема на по-малко наситени мазнини. По-добро храносмилане, по-здраво сърце – сърцебиенето изчезна и определено значително намалих риска от сърдечен удар. Забавих стареенето – дори мога да кажа, че се подмладих с подобряването на външния си вид и благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в много от растителните храни. Вегетарианството намалява и риска от рак – доказан е 40% намален риск. По-малката токсичност дава съответно повишена жизненост на тялото. Има хора, които пожелават да живеят по този начин, но се страхуват от това да не останат гладни и не знаят как да избират храната си. Разбира се, както с всяко ново нещо е необходимо време, за да се запознаем с – повярвайте ми – цял нов свят от храни, техните комбинации и благотворно действие.
Петте групи храни, осигуряващи всичко необходимо за пълноценен и здрав живот, са плодове, зеленчуци, бобови, зърнени и ядки, а разнообразието им е неизброимо! Качеството на поеманата храна влияе върху начина, по който функционира целият ни организъм – той се изгражда от нея. Тялото ни се нуждае от белтъчини, мазнини и въглехидрати от растителен произход, от минерали, микроелементи, витамини… Водата трябва да бъде чиста, по възможност изворна и структурирана, както и доставяна от консумиране на растителни източници.
Същите тези са и храните, чрез които си набавяме необходимото количество ензими. Те съществуват във всяка една наша клетка, способстват за изграждането на всички процеси като дишане, чуване, говорене… Те са в основата и на нашия метаболизъм. Храносмилателните ензими помагат за разграждането на храната на по-прости съединения. Най-много ензими съдържа именно прясната храна под формата на плодове и зеленчуци. Абсорбирането чрез храната на минерали като цинк, магнезий, мед и калций са в пряка зависимост от пълноценното наличие на ензими в нея. Обработването по някакъв начин на храната ги унищожава и за да я усвои, организмът сам трябва да отдели достатъчно ензими. Това води до отлив и недостиг от тях в организма ни, а отделно антибиотиците и алкохола също ги подтискат и разрушават.
Алкално-киселият баланс на организма е другото нещо в основата на човешкото здраве. Тялото ни функционира на различни нива на pH – измерва се в границите от 1 до 14 за киселинност или алкалност на даден разтвор. За нормални граници се приемат 7. 35 до 7. 45 pH на кръвта. Отклоненията от тези стойности водят до дисбаланс и могат да отключат много болести. Консумирането на храни както месо, млечни продукти, алкохол и преработени храни вкиселяват тялото ни, pH има ниски стойности. Създава се дисбаланс и за да се справи с това, организмът извлича алкалните си запаси – минерали като калций и магнезий от костите и всички органи, например. След време обаче и те намаляват, а причинените дефицити влошават здравето ни. Изпада се в състояние на ацидоза. Наблюдават се главоболие, гадене, задух, задържане на вода, мускулна слабост, сърдечно-съдови смущения и други. За да бъде избегнато всичко това, или да се възстанови балансът, е необходимо хранене с превес на алкални източници. Много от болестите не могат да виреят в алкална среда и обратно, киселата е техният рай. Не е късно да променим това и е много простичко – трябва да си набавим храна, която предизвиква алкална реакция. В списъка влизат: броколи, салати и марули, зеле, магданоз и зеленолистни, банан, авокадо, грейпфрут, лимон, домати, сухи плодове и други, за които има изготвени таблици.
Не на последно място искам да спомена, че стресът също прави тялото ни по-кисело. Когато се оставим на отрицателни емоции като страх, гняв, ревност и др. това също дава отражение върху киселинността на телата ни. В този случай и най-алкалната диета не може да помогне докато не се погрижим за освобождаване от негативни чувства в нас. Положителни чувства и мисли са най-добрата “подправка” към алкалната храна. На помощ тук могат да дойдат практики като йога, медитация и правилно дишане.
Ето това е моята “диета”! Включва вярата в себе си, във вътрешния си глас, и желанието за здрав, щастлив и пълноценен живот.

Коректура и редакция: РАЛИЦА БЛАГОВЕСТОВА

Още от Станислава: ВИДЕО

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *