Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > Ако не можете да си позволите хималайска, изберете морската сол

Ако не можете да си позволите хималайска, изберете морската сол

Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо не подлежи на об­съждане. В магазина обикновено грабваме първия изпречил се пред погледа ни пакет – нали е все сол. Само че разлика между сол и сол има.

Сол наричаме натриевия хлорид –най-важният минерал за нашия организъм. Това, че системно зло­употребяваме с него и така си до­карваме здравословни проблеми, е вече друг въпрос. Но природата е била загрижена да не изпитваме недостиг на сол и се е подсигури­ла с един много простичък трик –хората имат специален вкусов рецептор за солено. Сигурно ще ви е любопитно да научите, че такъв рецептор имат само всеядните и тревопасните животни, при хищ­ниците той просто не е нужен – в месото има достатъчно натриев хлорид. Това е причината да изпит­ваме удоволствие, когато похап­ваме солено. И ако послушаме при­зивите на някои диетолози да изключим изцяло солта от менюто си, означава не само да застрашим здравето си, но и съвсем буквално да ядем безвкусна храна. Това, с което обаче трябва да внимаваме, е колко и каква сол приемаме. Раз­личните видове сол се различават както по своя произход, така и по състава си.

КАМЕННАТА СОЛ е най-чистата сол, която съществува в приро­дата, защото се състои от близо 99% натриев хлорид. В случая обаче чиста съвсем не означава полезна, защото не съдържа никакви други ценни вещества.

МОРСКАТА СОЛ, за разлика от каменната, съдържа още над 80 химични елемента. В нея натри­евият хлорид е не повече от 94 %, а останалите вещества, като естествен йод, калий, калций, цинк и манган укрепват имунната сис­тема, сърцето и костите. Пред­почитана е от привържениците на естественото и здравословното хранене.

Под етикета «обикновена готварска сол» се крие рафинирана камен­на или морска сол. В резултат на това тя съдържа единствено поч­ти 100 % натриев хлорид. А доба­веният за абсорбиране на влагата алуминий съвсем не увеличава био­логичната й ценност.

~ www.hera.bg

В наши дни морската сол се добива така, както се е добивала векове наред. Водата от солените води се отвежда в т.нар. „солни градини“, изпарява се от слънчевите лъчи, след което солта се преобръща, за да изсъхне напълно.

Смята се, че съставът на естест­вената морска сол е най-близък до този на кръвната плазма. Тя съдържа всички необходими хими­чески елементи – калий, калций, натрий, мед, фосфор, магнезий, манган, желязо, хром, цинк, селен, силиций, бром, сяра, йод и редица други.

Морският кристал има сложна структура, поради което нито една лаборатория не може да го възпроизведе от изграждащите го елементи взети заедно. Това е много добър пример за уникал­ността на природните творения.

Промивките на носа с морска сол помагат при синузит и хрема. За целта е необходимо да разтво­рите 1 ч.л. сол в чаша вода. С нея промивате носните канали, като накланяте глава и последователно наливате водата в тях, затваряй­ки ту едната, ту другата ноздра.

При болки, затруднено преглъщане и възпаление на гърлото на по­мощ идва гаргарата с морска сол. За целта са необходими две чаши топла преварена вода и 2 с.л. сит­на морска сол. Правете гаргара с големи глътки, а след това плюй­те разтвора.

Биологично активните вещества в морската сол подпомагат очистването на клетките, подобряват предаването на морските импулси и отнемат стреса. Вана с морска сол действа благоприятно как­то за отпускане на мускулите и успокояване на напрегнатата нервна система, така и при кожни заболявания като витилиго, невро­дермит, псориазис и екземи и не на последно място успокоява симп­томите на ревматизъм и арт-рит. Изсипете 500 г. морска сол във ваната и я оставете да се разт-варя за около 15 минути, а тем­пературата на водата не бива да превишава 37 градуса. Ако искате, може да капнете и успокояващи етерични масла – от лайка, жасмин или лавандула.

~ www.gotvach.bg

ДИЕТИЧНАТА СОЛ е смес от ка­лиев хлорид и натриев хлорид. Тъй като калият е естествен антаго­нист на натрия, този продукт се препоръчва на хора, които систем­но са прекалявали с готварска сол и здравето им е вече разклатено. Калиевият хлорид обаче не бива да се приема самостоятелно като подправка, защото има силен обез­водняващ ефект и в големи дози може да бъде опасен.

КАФЯВАТА И РОЗОВАТА СОЛ дължат цвета си на примесите от желязо, йод и сероводород. Това ги прави особено полезни, но трябва да се примирите със специфичния им вкус. Ако преобладава желязо­то, вкусът е леко метален, а сяра­та има подчертано „яйчен аромат”. Това обаче са дребни неудобства в сравнение с балансираното коли­чество натриев хлорид и минерал­ното богатство на продукта.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *