Breaking News
Home > БВО > Новинар // Александра Вали: Броят на вегетарианците в България нараства всеки ден

Новинар // Александра Вали: Броят на вегетарианците в България нараства всеки ден

Интервю на ЙОРДАН ЙОРДАНОВ с АЛЕКСАНДРА ВАЛИ
Оригинална публикация: www.novinar.bg
06 юли 2014, в-к „Новинар“

При 6-7 неконсумиращи месо има и едно дете под 12 години!

Александра Вали е председател на Българско вегетарианско общество (БВО). Тя самата е вегетарианец от 1998 година. По професия е дизайнер, фотограф и художник. В момента учи и „Социални дейности“ в Софийския университет. Наскоро БВО започна преброяване на вегетарианците, което се извършва на страницата vegebg.org/vege-prebroiavane. Именно това се превърна в повод да се свържем с Александра Вали, която разказа подробно за идеята пред „Новинар“.

– Г-жо Вали, правите официално преброяване на вегетарианците и суровоядците в България. Какво показват данните Ви до момента? 
– Първо искам да благодаря, че популяризирате информацията за преброяването. Важно е да достигне до повече хора. До момента много малка група от реалния брой вегетарианци са се включили (едва надхвърлят 4000 души), затова статистиката все още не може да е твърде определяща, но това, което е отчетливо до момента, е, че две трети от попълнилите анкетата все още нямат деца (т.е. са млади хора). Суровоядците са наистина малка част от вегетарианците – около 1-2%. И това е разбираемо, предвид факта, че суровата храна се приготвя доста по-сложно и бавно, ако не искаш да се храниш само със салатки, и има много по-малко места, откъдето да си намериш „рецепти“ за това, да не говорим за хранене навън. Други по-интересни данни са водещите причини за този избор и начин на живот – водеща е етиката, ненасилие над живите същества; следва личното здраве, духовното развитие, екология и други, между които са „не ми харесва вкусът“, „по рождение“, „имам алергия“, „просто така…“

– Нараства ли броят на неядящите месо в България? 
– В интерес на истината се забелязва много силен пик в последните две години. Това го отчитаме най-вече по групата на БВО във Фейсбук, където всеки ден има по около 30 нови заявки за включване и това е постоянен поток от около година и половина насам. Не знам дали самата група е станала по-популярна, но се отчита и това, че около 37% от преброилите се са посочили в анкетата, че са вегетарианци от по-малко от три години, а 15% от тях са дори от по-малко от година. Така че отговорът е еднозначен – да, нараства броят на вегетарианците, всеки ден.

Защо преброяването е важно и как ще се ползва получената информация? 
– Досега в България не е правена официална статистика в това отношение. Общо взето институциите ни считат за пренебрежимо малко на брой и понякога се налагат твърде сурови рестрикции, сякаш сме нарушители на някой закон – не можем като всички останали да се ползваме от облекченията на системата. Конкретен пример ще дам – вегетарианец влиза в болница по някаква причина, да кажем счупен крак. Всекидневното меню се състои от гозби с месо, като често дори и салата няма за гарнитура. В този случай някой ще трябва да му носи храна три пъти дневно, докато трае престоят в болницата. Още по-тежък е случаят с децата вегетарианци в детските градини. Там по последната наредба от 2011 г. нито може да се избира вегетарианско меню, нито може да се внася от родителите храна за детето им. От статистиката до момента виждаме, че на всеки 6-7 вегетарианци има и едно дете под 12 години, което не консумира месо и/или млечни продукти. Това не е малко и ще стават все повече. За нас са важни тези данни, за да можем да се борим за правата на вегетарианците – защото засега се спасяваме поединично кой както може.

– Какви са стъпките, които Българското вегетарианско общество ще предприеме оттук нататък в подкрепа на хората, които са избрали този начин на живот?
– Освен законодателните инициативи за алтернативно меню в болници и детски градини, имаме идеи да предложим на vege-friendly ресторанти разнообразие от вегетариански и веган рецепти, с които да обогатят менюто си. Отделно ни се иска да работим за етикетиране на веге храните със знак, който да улеснява потребителя – както това е направено в Англия например, и в други страни. Разбира се, някои инициативи са дългосрочни, тепърва ще се работи за тях, но ние сме ги заложили. Една много отчетлива рамка се очертава от преброяването при въпроса за бъдещите дейности на БВО. Най-голям процент от преброилите се безапелационно подкрепят мерки за контрол на ГМО производство и внос. Това също ще бъде основна дейност в дългосрочен план. Разбира се, имаме много идеи в областта на информиране на обществото с кампании за здравословно хранене, за вегетарианско хранене, за етичност към заобикалящата ни природа и живи същества.

– В едно ваше интервю казвате, че искате криминализиране на престъпления срещу природата. Доколко е възможно това да стане скоро в България?
– Ами да, това е световно движение, европейско също – т. нар. ЕКОЦИД. Ние, разбира се, подкрепяме такава инициатива, защото последиците в сферата на екологията са глобални и дългосрочни. Отнема се правото на избор на живот на всеки. Много е важно да се обърне съзнанието на хората към грижа за заобикалящата ни среда, защото дори и да не го осъзнават на този етап – това рефлектира върху тях в бъдещ момент. Има една много изразителна фраза: „Ние не сме наследили земята от дедите си, а я вземаме назаем от децата си!“ Сега е моментът да осмислим това. Дали ще стане в България? Вярвам, че не е късно за нас и вярвам, че по-голямата част от хората ги е грижа. Силно се надявам и в политиката да навлязат такива „зелени“ грижовни лъчи и тази обща грижа да се приложи реално.

– По-малко ли боледуват хората, които не ядат месо и се занимават с упражнения за поддържане на тялото и ума в по-добра кондиция?
– Така зададен въпросът, отново е с категоричен отговор – да! Когато се занимаваш осъзнато и цялостно – определено има ефект върху цялото ти физическо и психическо състояние. Искам да отбележа обаче, че вегетарианството само по себе си, също може да не е здравословно. Нищо не пречи да ядеш така наречената „junk food” всекидневно и вафлички, тестени изделия и всъщност да не си доставяш полезните вещества на организма. Но обикновено хората, които са преминали на такъв режим на хранене, са много по-любознателни в това отношение – четат и се интересуват много повече, така че в голяма степен реално прилагат здравословни норми на хранене, спорт и осъзнато намаляване на стреса, както и духовни практики за взаимодействие с околната среда. И това дава отражение.

– Вегетарианският начин на живот е едно от основните изисквания на Ведите за ненасилие към всички живи същества. Неяденето на месо е от определящо значение за издигане на съзнанието на духовна платформа, която единствено може да осигури спокойствие, удовлетворение, знание, разбиране, мир и просперитет в света. Можем ли да кажем, че вегетарианците повдигат духовните високи вибрации на нацията, заради което все пак заслужават някакво уважение? 
– Заслужават уважение дори и само заради направения осъзнат социално-отговорен избор! Истината е, че голяма част от вегетарианците не осъзнават духовния път, който поемат. Понякога дори се борят за етична кауза с неетични средства. Така че подобно генерализиране може и да се направи, но е наистина „непипаемо“(недоказуемо). Но да – личното ми мнение е, че всеки, който стъпи на пътеката на себепознанието и самоосъзнаването повдига собствените си вибрации и оттам и тези на нацията като цяло.

– В световен мащаб посланици на вегетарианството са велики личности като Махатма Ганди, Никола Тесла, Алберт Айнщайн, Джордж Бърнард Шоу, Бил Клинтън, Бенджамин Франклин и много други. Кои от българските знаменитости са последователи на тази философия за живот?
– При нас, както и в чужбина, по-популярни вегетарианци имаме сред артисти и певци, малко в политиката, а в науката са ни съвсем неизвестни. В България популярните лица не намират за необходимо да афишират толкова избора си, може би защото от една страна е все още непопулярно като цяло, а от друга това, което ги е подтикнало към такъв начин на живот, е по-скоро в личен план – здраве и духовно развитие, което не дава причина да натрапват или пропагандират начина си на живот. Някои от по-популярните лица са Дони, Елица и Стоян, Къци Вапцаров, Диляна Попова, Атанас Бончев–Наката, Вили Марковска, Мая Бежанска, Ана Пападополу, Магдалена Малеева, Иван Костов, Илко Семерджиев, Едвин Сугарев… и още доста. Това обаче са по данни от техни изказвания и не сме проверявали доколко са достоверни към днешна дата. За някои от тях се знае, че консумират и риба също така. Може би тепърва ще се опитаме да направим лични контакти за малко по-сериозно ангажиране на популярни лица за каузата на вегетарианството и здравословното хранене, етика и екология, а защо не и в аспектите на морал и духовност. Мисля, че имаме нужда от това в днешната социално-политическа обстановка.

 

Check Also

Годишно oбщо събрание на Българско вегетарианско общество – 10.09.2017

Имаме удоволствието да ви поканим на Годишното общо събрание на Българско вегетарианско общество (БВО). Събранието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *