Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Най-правилното ОТСЛАБВАНЕ е ЧРЕЗ ПЪЛНОЦЕННО ХРАНЕНЕ

Най-правилното ОТСЛАБВАНЕ е ЧРЕЗ ПЪЛНОЦЕННО ХРАНЕНЕ

Интервю на БИЛЯНА ПАНЧЕВА с ОГНЯН СИМЕОНОВ

Огнян Симеонов е диетолог и практикува от 8 години. Завършил е Националната спортна академия в София, а след това – диетология в “Хорохопи университет“ в Атина. Работи в центъра за алтернативна медицина “Ели Логинова“. Известен е с нестандартния си метод за отслабване чрез хранене минимум по 4-5 пъти на ден.

Г-н Симеонов, какви са най-честите грешки, които хората допускат, когато постят?
– Основна грешка е, че хората се хранят в заведения по време на постите. В тях не винаги се изпълнява това, което хората са пожелали. Готви се с масло, има сметана, също и кашкавали и сирена, които хората не знаят, че са добавени в ястията. Дори да си поръчат ориз със зеленчуци, много често вътре има яйце. По принцип тези неща дори не се споменават в менюто. Иначе по никакъв начин човек не може да навреди на тялото си, когато пости. Много хора правят грешката, че постят с цел да отслабват, а не за прочистване на тялото, без да се обръща внимание, че има и духовно очистване.

Как е най-правилно човек да отслабва в такъв случай?
– Най-правилното отслабване е чрез хранене. Трябва да се яде минимум пет пъти на ден, и то големи порции и количества. Хората се изненадват как става това нещо. Но когато казвам големи порции и количества, нямам предвид вафли, торти и пасти, а предимно плодове и зеленчуци. Източниците на протеин човек може да си ги избере дали да са от яйца, сирене, от месо или от заместители на месо като темпе и сайтан. Това са източници на протеини, с които може да се замени използването на месо по време на постите.

А соята?
– Също може, но 90 на сто от соята е ГМО. На много соеви продукти пише на етикетите, че не е ГМО, но това не може да бъде доказано със сигурност.

Как определяте веганството като специалист?
– Веганството е нещо хубаво, за мен лично. Аз самият съм веган. Това обаче е моят избор. Всеки си решава сам за себе си. Не може само защото диетологът е веган, да налага това решение и на хората, които отиват при него. Аз нямам никакви здравословни проблеми във връзка с това, че съм веган. Когато човек има здрава имунна система и всичко е наред, няма никакъв проблем.

Какво е становището ви за това дали децата и подрастващите могат и полезно ли е за тях да са вегетарианци или вегани?
– Много деца сами не искат да ядат месо. Но родителите им го наслагват – казват, че така е правилно – да се яде месо. Това е извън избора на децата. Децата принципно се раждат вегетарианци. Ако пуснете едно две-тригодишно дете в стая, където има заек и ябълка, то дали ще отиде при заека с идеята за храна или при ябълката? Това е инстинкт. На нас яденето на месо ни е натрапено като идея. Децата спокойно могат да не ядат месо, но по никакъв начин не искам да се бъркам в избора на хората дали да ядат животински продукти или не. Който и диетолог да попитате, дори и мен преди десет години – това, което сме учили, е, че градивният елемент протеин се набавя предимно от месата, яйцата и т.н. Но се оказва, че това не е вярно. Когато съм учил, не съм знаел, че има заместители, които са толкова силни и богати източници на протеин. Млякото също може да бъде заменено – да е мляко от кокос, от бадеми и още пет вида поне. Дори вече се правят растителни заместители, които наподобяват пилешко месо или нещо друго. Хората се насочват към това, въпреки високата цена –просто, за да са здрави.

Тези заместители под формата на хапчета и прахчета ли са, или във вид на храна?
– Предимно във вид на храна.

Кога е полезно да се дава шоколад на децата?
– Шоколадът се прави от какао. Ако опитате какаова ядка, ще видите, че тя е много вкусна и леко нагарча. Не е напълно горчива. Има шоколади, които са 70% какао, има и по 80% и 90% също. Предпочитам, ако се яде шоколад, той да е 70% какао. Още по-добре е да се научат децата да ядат направо от какаовите ядки. В пъти по-полезно е от нормалните шоколади. Последствията от захарта, които тази т.нар. “бяла смърт” причинява на всички органи, са страшни. Захарта е нещо пагубно за организма.

Защо диетата на французина Дюкан, която стана много популярна по света, се оказа толкова вредна?
– Вредна е, защото се оказа, че практиката да се консумира в един ден само месо, е увредила бъбреците и други органи на хората, които са спазвали тази диета. Има една нова “бомба” в информационното пространство. Един фитнес инструктор показва как може да се ядат тлъсти меса и сланини, като показва различни доказателства. Не мога да го опровергавам, защото той така храни клиентите си – те отслабват и са доволни. Въпросът е, че всеки трябва сам да намери своя си начин. Обикновено лекарите заблуждават хората, като твърдят, че само това или онова е начинът. Ако си признаеш, че просто не знаеш друг подход, това е друго.

Как се отнасяте към т.нар. супер храни?
– Със сигурност не е маркетингова стратегия навлизането на подобни храни на пазара. В света има много супер храни, които са много мощни за човешкото тяло. Една от тях е синьозеленото кламатско водорасло, което ако се събере изцяло от повърхността на езерото, в което живее, с протеина му може да се изхрани цялото човечество. Най-странното е, че за няколко дни то се регенерира напълно. Това водорасло е най-богатият източник на протеин, въпреки че с цената му се спекулира и е доста висока за момента, защото има много лечебни качества, от една страна, а от друга – на хиляди километри от това езеро няма замърсители. Пръскането със самолети в атмосферата е огромен замърсител в момента.

Човек започва да се чуди какво да яде, защото излиза, че дори нещо да е обявено като био или еко, не е сигурно, че е такова.
– Затова храните се делят на био и еко. Био са храните, които са сертифицирани и се проследява процесът на цялото отглеждане. Те са три-четири пъти по-скъпи заради скъпите сертификати, които се издават. Екохраните са в дворовете на бабите – тези, които сами си отглеждат. Те не се наторяват и се поливат от хората с местна вода. Дивите растения също са еко. Те са или в изоставени градини, или в гората – дъждът ги полива и те растат без човешка намеса. Това са най-хубавите храни, а и не са толкова скъпи.

Какво трябва да ядем през пролетта, за да изчистим организма си от яденето на консервирани храни през зимата?
– Това, което прочиства тялото най-добре, са плодовете и зеленчуците. Не под формата на фрешове, а на цели пресни плодове и зеленчуци. Най-хубавото нещо, което детоксикира, е, когато се появят дините. Трябва да се ядат килограми дини. Хората трябва да се научат и да пият много вода. Тя предпазва и от вредното влияние на солта. Най-хубавата сол за мен е хималайската сол. В нея има много полезни микроелементи.

Когато човек яде повече сол, организмът започва да иска повече вода.Какво количество вода трябва да се приема на ден?
– Не трябва да се пада под два литра вода на ден. Първото нещо, с което трябва да започне деня, е преди закуска да се изпие чаша или две топла вода. Има свидетелство за човек, който всяка сутрин е пиел по един литър топла вода сутрин и е отслабнал само от това, без да променя хранителните си навици.

Как е станало това?
– Ние се къпем отвън с вода, за да измием тялото си. Обаче отвътре тенджерата кой ще я измие? Пиенето на вода, която не е студена, измива всички плаки, мазнини и всякакви видове замърсители от органите на тялото. Другото нещо, от което хората трябва да изчистят телата си, са лекарствата. Химията повече вреди на тялото, отколкото помага. Налагат се понякога и такива мерки. Но не е нужно за всяко дребно нещо да се пият лекарства. За съжаление 99% от лекарите изписват фармацевтика, а забравят, че и билките са много полезни.

Ами кафето?
– Не мога да кажа дали е вредно или полезно. В разумни количества не е вредно, предполагам. Единственото, което мога да кажа, е, че не бива да се подслажда със захар. Има една прекрасна билка – стевия, която е много по-сладка от захарта.

Вярно ли е, че зеленчуците губят голямо количество от полезните си вещества при готвене?
– Има теория, че тялото ни не разпознава сготвените продукти и дори се бори срещу тях. Тялото разпознава суровите продукти и ги усвоява според тази теория. Дори има идеи, че диабетът може да бъде излекуван за около месец само със суровоядство. Звучи странно, но след като познаваме как действа храната… А и това също се подкрепя от Хипократовата теза: “Нека нашата храна бъде нашето лекарство.”

От какво най-често пълнеят хората?
– От нехранене с пълноценна храна и от емоции. Когато сме емоционално зле, наблягаме на сладките неща и на шоколада. Така се опитваме да запълним липсата на любов или други емоционални дисбаланси. Чрез сладкото компенсираме с т.нар. хормон на щастието, стимулиран най-често от шоколада.

Как трябва да се захранват хората, които са болни от анорексия и булимия?
– В България има над 500 000 случая, които са регистрирани. А при мен идват и жени, които никъде не са регистрирани. Това са всъщност 90% от случаите, с които аз се срещам. Представете си за колко по-голяма цифра става въпрос тогава. Най-важното в тези случаи е, че хората са с вече увредена психика. Това, което аз препоръчвам, е да се заемат най-напред с психичното си състояние. По принцип винаги всичко е в главата на човек и оттам трябва да се тръгне.

Източник: www.novinar.bg

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *