Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > КОЛЕЖ ОТ ОКСФОРДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДЛАГА ВЕГАНСКА КУХНЯ в подкрепа на действията за редуциране на климатичните промени

КОЛЕЖ ОТ ОКСФОРДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДЛАГА ВЕГАНСКА КУХНЯ в подкрепа на действията за редуциране на климатичните промени

Превод: ДИАНА СТАТЕВА

Колежът Уадъм (Wadham Collage) в университета Оксфорд направи предложение за изключване на местните продукти и сервиране единствено на веганска храна на територията на кампуса през пет дни от седмицата.
Основан през 1610г., Уадъм наброява 150 висшисти и 450 студенти. Той е сред първите колежи, които признават правата на жените и е известен с напредничавата си политика.
Оксфорд се състои от над 30 различни колежа, заедно със студентския съюз на Уадъм (СС), които си организират срещи на всеки две седмици.
На неотадвнашна среща, Джеймс Кена, инженерство четвърта година, постави на дневен ред идеята да се сервира вегетарианска храна през четири дни в седмицата. Бен Шретер – второкурсник по история, изложи мнението си, че ако наистина искат да направят промяна, то предложението трябва да е за пет дни в седмицата веганска храна, което официално бе одобрено.
Основанието гласи: “Намаляването консумацията на месо е една от многото стъпки, необходими за намаляване на последиците от изменението на климата.”
На среща през месец март 2014г. беше договорено, че Уадъм ще има понеделници без месо с обосновката, че: “Прекомерната консумация на месо е вредна за околната среда и може да доведе до повишен риск от някои заболявания, като например рак на дебелото черво.”
Въпреки всичко съществуват притеснения, че безмесното меню ще уплаши кандидат-студентите.
“Пет дни на веганска храна може да звучи смущаващо за студентите от цялата страна, а много от тези в Уадъм, с които разговарях, заявиха че биха кандидатствали за влизане в друг колеж, ако тази политика е била приета по времето, когато са кандидатствали”, съобщи Шретер пред седмичния вестник “Студент на Оксфорд” (Oxford Student).
Представителството на СС ще поднесе все пак предложението за обсъждане на следващата среща на комитета по храненето.
Счита се, че Оксфордският университет има най-големите инвестиции в компании, занимаващи се с изкопаеми горива, в сравнение с който и да е друг университет във Великобритания и по-рано този месец бе обещано да се разгледат възможностите за продажба на инвестициите, а резултатите да бъдат обявени през месец юли 2014г.

Специализирано списание в областта на енергийната политика, с проучване през 2012г., установи, че производството на прясно месо има значителен принос за покачване нивото на вредните парникови газове. ООН също съобщава, че месната индустрия в голяма степен допринася за проблемите с околната среда.

Източник: www.blueandgreentomorrow.com

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *