Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ПОПУЛЯРНИ ВЕГЕТАРИАНЦИ > Капитан ПОЛ УОТСЪН – активист и веган

Капитан ПОЛ УОТСЪН – активист и веган

Пол Франклин Уотсън е канадски природозащитник, който основава през 1977 г. обществото Sea Shepherd Conservation – група за директни действия, насочени към опазване на морската среда. Роден е декември 1950 г. в Торонто, но прекарва детството си в Сейнт Андрю.

В духа на някои нови тенденции, породени от чувството за безсилие да се събуди човечеството в грижа за планетата ни, капитан Пол Уотсън – като същински преобраз на Ной от новата холивудска сага – е известен с доста крайните си възгледи и действия. По негово мнение “никоя човешка общност не бива да надвишава 20 хиляди души”. Човешката популация трябва драстично да се намали до “по-малко от милиард” и само хората, които са “напълно отдадени на отговорността” да се грижат за земната биосфера, е добре да имат деца, а това е “много малък процент от човешкото общество”. Той сравнява човечеството с вирус, от който земната биосфера има нужда да се излекува с “радикален и инвазивен подход”, подобно на мерките срещу рака. Освен доброволния човешки контрол на населението, заедно с биоцентристкия наместо антропоцентристки мироглед, капитан Уотсън насърчава и веганството като начин на хранене и живеене.

Започва дейността си на активист през 1969 г., когато се присъединява към протеста на Сиера клуб срещу ядрените опити на остров Амчитка. Групата, сформирала се в резултат от протестните действия, дава началото на организацията, известна днес като Грийнпийс. Капитан Уотсън е дългогодишен неин член, по-късно е и в борда на директорите, но през 1977 г. е единодушно отстранен от поста (с 11:1 гласа, като единственият глас срещу отстраняването му е неговият собствен), заради “твърде силното му личностно присъствие и налагане”, а след това той сам напуска и самата група. В интервю за CBC Radio от 1978 г., Уотсън обвинява Грийнпийс и други организации, че използват природозащитните кампании за лесно набиране на средства и са ги превърнали в машина за печалба на организациите. Принципните му и последователни, макар и нерядко крайни, позиции са видни и от един последвал случай. През април 2003 г. капитан Уотсън е избран за член на борда на директорите на Сиера клуб за срок от три години, но един месец преди мандатът му да приключи, сам си подава оставката в знак на протест срещу спонсорирането на конкурс за есе под надслов “Защо ловувам”.

През януари 2008 г. Пол Уотсън е обявен от The Guardian за един от “50-те души, които могат да спасят планетата” във връзка с работата на създаденото от него общество Sea Shepherd за опазване на морето.

~ По Уикипедия
Превод и подготовка: Ралица Благовестова
Виж публикация от капитан Уотсън ТУК.

Check Also

Положителните страни на вегетарианството – блиц интервюта (1)

Днес, 1-ви октомври, е Световният ден на вегетарианството! На този ден ще пожелаем на цялото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *