Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Приятели на четири крака

Приятели на четири крака

Автор: ВЕРА ТРЕНДАФИЛОВА

Ние сме сдружение с нестопанска цел “Приятели на четири крака”. Създатели сме на първата в България ферма-убежище за селскостопански животни, пострадали от човешко насилие, както и такива с вродени аномалии – край село Орешак, недалеч от Варна. При нас живеят коне, магарета, кози, овце (една от които е сляпа по рождение), две прасета, бик и много кучета, разбира се. Всяко едно от тези животни се е сблъсквало с лицето на жестокостта в човешкия свят. Някой ще каже: “Какъв е смисълът? Така или иначе не могат да бъдат спасени всички.” Така е. Всеки ден биват умъртвявани десетки хиляди млади и здрави животни за храна. Това е просто въпрос на статистика. Но всяко животно, попаднало при нас, излиза от тази статистика и се превръща в личност със своя индивидуалност.
Нашата цел и мисия е работата с деца. Посещавайки фермата, те попадат в нещо като приказен свят. Посрещат ги приятелски настроени животни, каквито няма къде да видят и как да докоснат. Точно тези животни, за които най- малко се замисляме — които безкомпромисно сме класифицирали според схемите си – кравата дава месо и мляко, прасето дава месо, кокошките месо и яйца – и сме свикнали да ги приемаме като продукт, който единствено задоволява нашите нужди. Това са първите неуловими стъпки на безсърдечно отношение към нашите четириноги приятели, с които споделяме планетата. Ние помагаме на децата да възприемат тези животни по друг начин, да усетят техните емоции и чувства, да се вгледат в блясъка на очите им, когато излъчват любов. Децата обичат приказки. Във всяка приказка има драма и щастлив край. Това е нашата приказка. Събуждайки любов и състрадание в сърцата на децата, ние посяваме семена на онова добро у тях, което в перспектива да прави с нещо по- добър целия свят. Нашите спасени животни са ни безкрайно благодарни, обичат децата, радват се на посещения и правят това, което могат най-добре – да показват на всеки, че има и свят, изпълнен с любов и хармония, различен от този, в който живеем обичайно.

Как започна всичко
Преди десетина години решихме със съпруга ми да преживеем приключението да поживеем на село, тъй като много обичаме природата. Всичко беше добре, но там се сблъсквахме с различни случаи на драстично насилие над животни, които не можехме да подминем. Малко по малко дворът ни се напълни с всякакви животни, повечето от които загубили доверие към хората, бити и агресивни. Огромната любов и грижи, които им давахме, с течение на времето ги превърнаха в кротки и контактни същества. После дойде идеята да създадем сдружение с нестопанска цел и да приемаме организирани групи деца. Нашата идея не е уникална. Знаем, че това е утвърдена и действаща практика в много развити страни по света. Агресията, насилието и консуматорското отношение към света, който ни заобикаля, вземат застрашителни размери. Градските деца все повече губят контакт с природата и животните и имат нужда да си го върнат.

МИРКО
Мирко беше спасен буквално часове преди да бъде заклан, заради агресивния си характер. Преживял е дълги години бой и малтретиране, което определило поведението му. Това се случва преди девет години. Сега Мирко е истински пример как доброто отношение поражда в ответ добро отношение. Изключително гальовен e и всички, които го познават, знаят каква огромна нужда има да изразява любовта си.

Източник: www.facebook.com/friends.on.4.legs
Снимки: Слав Нэдэлчѣв и архив „Приятели на четири крака“

About Светла

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *