Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > ПО-МАЛКО КОНСУМИРАЙ, ПОВЕЧЕ РЕЦИКЛИРАЙ!

ПО-МАЛКО КОНСУМИРАЙ, ПОВЕЧЕ РЕЦИКЛИРАЙ!

Знаете ли, че само през последните 30-тина години една трета от ресурсите на планетата са изконсумирани, а 80% от естествените гори са изчезнали. Само в Амазония губим 2000 дървета в минута. А къде в крайна сметка отиват всички онези неща, които купуваме? Отиват там, където ги изхвърлим! Завършват краткия си живот на сметището, където започва задгробният им живот – дълъг процес на разлагане и отделяне на опасни вещества в околната среда. И тъй като ние сме част от проблема, нека се опитаме да бъдем и част от решението! Ето и някои предложения как:

  • Първо и основно правило – Рециклирай!!! Около 1/3 от отпадъците ни са опаковки, които могат да се рециклират.
  • Опитай се да замениш колкото е възможно повече от продуктите за еднократна употреба с такива, които имат дълъг живот. Включително найлоновите торбички.
  • Когато пазаруваш техника, избирай енергийно ефективни електроуреди (клас А), енергоспестяващи електрически крушки и други подобни. Ако е възможно, инсталирай си слънчеви колектори за загряване на вода, която може да се използва за бита или за отопление.
  • Намали потреблението на вода колкото е възможно. Винаги спирай кранчето докато си четкаш зъбите, насапунисваш лицето и пр.
  • Пускай пералнята на 30 C винаги, когато не са много замърсени дрехите.
  • При следващия жилищен ремонт се поинтересувай от изолации, които държат топло през зимата и хладно през лятото.
  • Купувай органични и био храни. За тяхното производство не са използвани пестициди и хербициди, които имат опустошителен ефект не само върху човешкото здраве, но и върху почвата.
  • Старай се да купуваш сезонни и местни продукти. Минималното транспортиране на стоките намалява въздействието върху околната среда. Само помисли какъв е екологичният отпечатък на грозде от Бразилия? А не на последно място, купувайки местни продукти с парите си подпомагаш местното производство.
  • Поинтересувай се каква е историята на стоките, които искаш да закупиш. Дали не замърсяват твърде много планетата? Дали не изискват твърде много ресурси? Дали не експлоатират населението в развиващите се страни? Понякога цената на стоките не е само върху етикета – понякога цената е бъдещето на нашата планета и на развиващите се страни.
  • Компостирай! Повече от 1/3 от отпадъците ни са органични. Изхвърлени на сметището те стават замърсители, но компостирани те обогатяват почвата.
  • Не си купувай нови неща, ако не са ти особено необходими. Предлагай запазени стари неща на някого, който има нужда и ще ги ползва. Преди да изхвърлиш нещо, помисли и разпитай дали на някой друг няма да му е от полза. Регистрирай се в сайтове, където можеш безплатно да получиш, подариш или размениш вещи, но все пак имай предвид, че всичко вече използвано – било дрехи, мебели или други вещи – носи енергиен отпечатък от предишния си собственик.
  • Използвай пластмасовите, хартиените и металните опаковки повторно, ако е възможно. Пластмасовите кутии от разнообразни продукти могат да се превърнат в саксии за цветя, в моливници или да се използват за съхранение на кламери, гумички и всякакви училищни пособия, за пирони, болтчета, види и т.н. Използвайте въображението си! Има цели направления в изкуството днес, които превръщат непотребните вече пластмасови бутилки или капачки и какво ли не в чудеса от красота и функционалност! Посетете например сайта www.gulnurozdaglar.com (или www.etsy.com – ArtePlastique) – ще откриете смайващо разнообразни и красиви предложения: от купички и нощни лампи до обеци и огърлици.
  • Търси зареждащи се батерии, а още по-добре – купувай уреди, които не работят с батерии. Батериите са сред най-токсичните отпадъци, с които затормозяваме околната среда. Става дума за милиони бройки, чиито активни съставки, веднъж попаднали в природата, я замърсяват с тежки метали, които проникват в почвата, водата и хранителната верига.
  • Ходи по- често пеш или карай колело. Стреми се за дълги разстояния да използваш масовия транспорт. Ако имаш кола, нека има задължително филтри или да е хибридна.
  • Винаги, когато е възможно, избягвай принтирането. Използвай обратната страна на листовете за чернова, бележки и прочие.
  • Всеки две секунди загива гора с размера на футболно игрище – не губи време, засади дървче. А защо не много дървета!!!
  • Не забравяй да търсиш отговорност от любимите си автори/издатели на книги и списания за това дали печатат на рециклирана хартия и дали не опаковат изданията си в найлон. Над 350 милиона тона хартия се използват всяка година в света. НАД 350 МИЛИОНА ТОНА!
  • Спри да купуваш излишни неща, за Бога – започни да живееш! Сякаш по навик купуваме повече храна, отколкото можем да изядем, повече дрехи, отколкото можем да облечем… Прекарвай повече и по-пълноценно време с приятелите и семейството си, вместо само да харчиш пари за тях.
  • Кажи на родителите си да пазят света, в който ще живеят и внуците им.
  • И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ – НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА, НЕКА БЪДЕМ И ЧАСТ ОТ РЕШЕНИЕТО!

* От Редацията nна „Зелени акценти“

 

ШАМПИОНИ ПО РЕЦИКЛИРАНЕ!

През 2001 г. Япония прави огромна стъпка напред по отношение на рециклирането на домакински уреди, като въвежда система за тяхното задължително събиране и рециклиране. Как на практика се случва това? Да преположим, че искате да изхвърлите климатика си – за целта си купувате специален стикер на стойност 2625 йени ($26.25) и се обаждате на компания, която в уречен ден и час откарва климатика за рециклиране. По този начин се събират хладилници, перални, телевизори, компютри, а от април 2009 г. – сушилни и LCD/PDP.
През последните години в Япония функционират 48 рециклиращи завода за домакински уреди. В завода на Митсубиши близо до Токио само за 2008 г. са рециклирани 1.10 млн домакински уреда, с общ процент на рециклирани материали 82.5 %. С цел максималното оползотворяване на материалите, Митсубиши работи съвместно с проектанти и производители, прави се “Оценка на жизнения цикъл на продукта” (Life Cycle Assessment) и т.нар. “План за околната среда” (Design for Environment).

Източник: www.bluelink.net

Ако мислите, че разделното събиране на битовите отпадъци е бреме, трябва да прекарате една седмица в Токио и ще разберете колко щастливо сте си живели досега. В Токио човек трябва да сортира всичко, абсолютно всичко. Но накрая това излиза изгодно от гледна точка на опазването на околната среда, а и не само.
Преценете сами. През 2000 г. столицата, една от най-населените в света, “произвежда” 5.5 милиона тона битови отпадъци на година, от които само 930 хиляди тона се рециклират, тоест 17 %. Десет години по-късно, през 2010 г., Токио трупа около 4,34 милиона тона отпадъци, от които 1.11 милиона се рециклират, тоест 25.6 %. (Тези данни са предоставени от Тору Канеко, известен в токийската община като Господин Рециклиране.)
За сравнение, през 2010 г. Париж рециклира едва 6 % от битовите си отпадъци (без стъклените), а Ню Йорк – 15 %. По това време само Лондон може да съперничи на Токио с 25 % рециклирани битови отпадъци.
В основата на нашите действия по отношение третиране на отпадъците са трите “Р”, идващи от Редуциране, Реутилизация (повторно използване) и Рециклиране. За да намалим количеството на отпадъците, следва да сортираме онова, което може да се преработи или да използваме повторно останалото,” казва Тору Канеко.
Така представени, нещата изглеждат привлекателни. Но на практика за чужденците това е същинско мъчение, а за японците – задължение. Чужд блогър в Япония пише: “Що се касае до събирането на боклука, това е истинска катастрофа и честно казано не разбирам нищичко. Японците толкова много сортират боклука, че човек не знае какво трябва да изхвърля и в кой ден.” На този блогър обаче всичко ще му се изясни, ако изчете “Наръчник на съвършения изхвърляч на боклук”, в който изобилстват детайлите къде, какво и как трябва да се изхвърля и в кой ден от седмицата.
Във всяко японско семейство няколко пъти седмично се повтаря един и същи ритуал. Първо и преди всичко, отпадъците се разделят на запалими и незапалими. В категорията на запалимите попадат хартията и органичните отпадъци, каквито са до голяма степен хранителните. Във връзка с последните, човек не трябва да пропуска деня, в който се извършва тяхното седмично събиране, особено през лятото. За хранителните отпадъци има и още една особеност. За да се изхвърли използваното при пържене олио, трябва, както пише в наръчника, или да се потопи в него хартия, в която то да се просмуче, или да бъде втвърдено с коагулиращо средство. Това може само да те отврати от пържените картофи или от темпурата (панирани японски морски дарове и зеленчуци).
В раздела на незапалимите отпадъци попадат кожата, счупеното стъкло, керамиката, флаконите от дезодоранти и лакове за коса, пластмасовите опаковки на хранителните продукти, пластмасовите опаковки на битовата химия, като например тези от верото, белината и прочие. Всичко това се поставя в отделни торбички. Ами да! Пластмасите не се изхвърлят на бунището.
В категорията на отпадъците за рециклиране влизат метални предмети (консервни кутии, кутии от напитки, капачки), картонени опаковки (които трябва да се сплескат, сгънат и завържат с канап), вестници (завързани с канап), рекламни брошури (от които пощенската ви кутия прелива), стъклени бутилки (които трябва да бъдат изплакнати и от които етикетите трябва да бъдат свалени).
Всичко това се откарва по предназначение от армада малки боклукчийски сини камиони, които са скандално чисти.
Но внимавайте да не допуснете грешки при сортирането! Например, ако поставите пластмасови бутилки в неподходящата торба, това може да ви създаде различни проблеми. Първо, вашата торба може да не бъде прибрана. Второ, боклукчията, който контролира съдържанието на вашата торбичка, ще постави отгоре червена предупредителна бележка, от която може само да се червите. Трето, съседите може да започнат да ви гледат накриво. Четвърто, при по-сериозни нарушения може да ви посети и общински служител. Тъй като торбите за боклук са прозрачни, нарушителят е лесно разпознаваем, още повече ако е чужденец и е хвърлил в торбичката си например френски вестник.
Жителите на Токио,” разказва Тору Канеко, “започнаха да си дават сметка за сериозността на проблема още през 70-те години, в епохата на високия икономически растеж, по време на която Япония излетя в икономически план, започна да произвежда и консумира какво ли не и съответно да изхвърля какви ли не отпадъци. В миналото имаше боклукчийски войни между кварталите. Жителите на един квартал например не искаха да приемат и преработват отпадъците на друг квартал. Сега всичко това приключи. Образованието помага много. Организират се посещения на ученици в центровете за третиране на отпадъците и така децата стават съпричастни към проблема”, обяснява Тору Канеко.
С образователна цел жителите на Токио могат дори да свалят от интернет видео на ритмична песен, която хвали разделното събиране на отпадъци и която е озаглавена: “Не пилей!”
Общината разчита също и на гражданското съзнание на жителите на Токио, както и на социалния натиск върху непокорните – онези, които не сортират отпадъците си. Във всеки случай, резултатът е нали­це – въпреки размерите си, Токио е един възмутително чист град, когато гарваните не се намесват. Защото в Токио има десетки хиляди гарвани, които разкъсват с клюновете си торбите по тротоарите, за да си организират пиршество. Единственото спасение в този случай са големите и здрави сини мрежи, с които се покриват купищата с торбички.

Източник: www.scrap-bg.com

КАМИКАТСУ, ЯПОНИЯ – ГРАД БЕЗ БОКЛУК
Камикатсу е малък град, изключително фокусиран върху пълното премахване на отпадъците. Целта е да се изключат горенето и погребването на отпадъци и да преминат само към рециклиране. В града няма сметище и кофи за боклук, а хората разделят отпадъка на 34 вида. Този град, с 2000 жители, живее в пълна хармония с природата, без да оставя отпадъци след себе си.
Предстои да видим как това ще бъде постигнато в бъдеще от останалите 127 милиона жители на Япония с целенасочената политика на трите “Р” на държавата и инициативата на бизнеса.

Източник: www.bluelink.net

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *