Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > РУДОЛФ ЩАЙНЕР за напитките мляко, чай и кафе

РУДОЛФ ЩАЙНЕР за напитките мляко, чай и кафе

Мляко

Ако човек има широки наблюдения върху хората, може да каже: “Някой, има и такива хора, е сравнително бодър и силен на 65-66 години, а друг не е толкова жизнен, защото е претърпял твърде много втвърдявания на артериите си.“ Да се наблюдава това и да се свърже с детството на човека е много интересно.
Например, на дете се дава мляко, издоено от крави, които са хранени с твърде много фураж, раснал на песъчлива почва. По този начин детето поема нещо от тези песъчливи почви. Това може и да не се забелязва веднага. Съвременният доктор може да ни покаже дете, израсло с мляко от крави, хранени с фураж от песъчливи почви, и друго дете, което е израсло с майчино мляко. И да каже: “Няма никакви разлики!“
Обаче детето, израсло с майчино мляко, е все още много подвижно на 66 години, а детето, израсло с кравето мляко, има артеросклероза на същата възраст. Това е така, защото чо-векът е едно цяло и онова, което въздейства през даден период от време, продължава да е активно и през много по-късен период. Дадено нещо може да е здравословно или не в определено време, но то продължава да работи и по-късно.

Чай и Кафе

Всеки човек може да добие усещането, че не е в състояние да мисли добре и изобщо не може да си събере мислите. Журналист, който има да пише по една статия всеки ден, лесно може да се окаже в това положение. И тъй, да се пише по една статия всеки ден, означава да се пресява много мисловен пясък. Да трябва да пишем статия всеки ден е ужасно нещо, защото означава да пресеем изключително много мисловен пясък. И тъй, човек започва – поне така беше доскоро – започва да дъвче собствената си писалка. Той може да каже, и това е особено вярно за журналистите, че дъвче писалката си, за да извлече поне малко вдъхновение от нея. Като дъвче нещо, човек извлича последното зрънце от сила, за да стане господар на мисловния си процес.
Много мисловен пясък трябва да бъде пресят. И всичко това става инстинктивно – очевидно, журналистът не си казва: “Аз дъвча своята писалка, за да извлека мисъл.” Но този процес има и продължение. Неговият инстинкт го води към кафенето и той изпива чаша черно кафе. Журналистите не знаят нищо за тези процеси и не мислят за тях. Но веднъж след като са изпили своята чаша черно кафе – о, небеса, то проработва! След кафето те отново могат да пишат.
Защо е така? Така е, защото в кафето има кофеин. Това е вещество, което съдържа много азот. Азот има и във въздуха. Ние го поемаме през цялото време. Ние вдишваме известно количество кислород и азот. Онзи, който пресява мисловен пясък, има нужда от енергията, която се съдържа в азота. От азота ние получаваме силата да пресяваме нашия мисловен пясък.
През нощта, когато спим, ние сме изложени на въздействието на азота значително повече отколкото, когато сме будни. Ако поемаме повече кислород, живеем по-бързо, ако вдишваме повече азот, бихме живели по-бавно. Тогава бихме пресели повече мисловен пясък, защото бихме имали повече време да извършим това. Журналистът, който пие кафе, съвсем несъзнателно търси и получава допълнително количество азот. Допълнителният азот, който приема от кофеина, му дава възможност да създава повече мисловен пясък и да го пресява. Той вече няма нужда да дъвче своята писалка, а може да пише с нея, защото сега неговите мисли отново текат гладко една след друга.
От тук се вижда как работи човешкият Аз. Поради това, че ние поемаме богата на азот храна в стомаха си, Азът издига нагоре в мозъка този азот, пресяването на мисловния пясък става по-лесно и това ни дава възможност една мисъл гладко да следва друга. Мислите на някои хора имат тази особеност, че са твърде последователни и тези хора не могат да избягат от своите мисли – те имат вродена склонност винаги да работят върху мисловния си пясък. За тях би било много полезно, ако ги посъветваме да правят обратното.
И така, докато мислите на един човек са съсредоточени и той може да поддържа насоката в мисленето си, то друг човек има нужда от кофеина в кафето, за да си помогне.
Човек, който не желае неговите мисли да бъдат съсредоточени, а иска те да блестят и искрят; човек, на когото му е приятно да прави хитроумни забележки, с които да изглежда оригинален – той трябва да пие само чай. Чаят има обратното въздействие – той разпръсква мислите. Той подтиква различен вид пресяване и разпадане на мисловен пясък.
Всички тези неща вътре в нас са много интересни и сложни. Всяко хранително вещество работи по различен начин и трябва винаги да коригираме онова, което ще произлезе, като прибавяме съответната му противоположност.
Трябва да го разпаднем. Най-висшето духовно същество вътре в нас би могло да се каже, че непрекъснато разпада вътрешно нашата личност. Ако някой употребява предимно храни, бедни на азот, тогава се получава една сънливост. Това е причинено от недостига на азот в храната. Ако сме склонни към сънливост, трябва да ядем по-богати на азот храни. Такива са сиренето, яйцата и изобщо – богатите на белтъци храни.
На всеки трябва да бъде дадено онова, от което той се нуждае, за да може неговият Аз да извършва своята работа. Нашият мозък трябва да съдържа необходимите вещества, за да може Азът да работи чрез него.

Из лекции в Дорнах от 5 декември 1923 г. и Дорнах, 9 август 1922 г.
С редакция и коректура по www.abcblog.eu

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *