Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > САЛАТА в БУРКАН и САЛАТА-ЯСТИЕ

САЛАТА в БУРКАН и САЛАТА-ЯСТИЕ

Текст и фотографии: НАДЯ ПЕТРОВА

САЛАТА В БУРКАН

Сигурно комбинацията от думи като “салата” и “буркан” звучи доста странно за повечето хора, но идеята тук отново е елементарна – да хапнеш нещо домашно приготвено в офиса, докато си на път или пък да си направиш пикник в парка като се насладиш на свежа зелена салата. Методът набира невероятна популярност в САЩ от известно време, а в Япония вече дори има машини за салати, от където вместо захарен десерт изскачат салатки. Домашното й приготвяне обаче има някои специфики, най-вече заради дресинга, който е труден за отделно пренасяне. Затова, когато си приготвяш салата за офиса, мисли… наобратно. Така, когато обърнеш и изсипеш буркана в чиния, всичко ще си дойде на мястото.

ПРИНЦИПИ НА САЛАТА ЗА ОФИСА

Слой 1, основа – дресинг
Слой 2 – тежки съставки, които иначе биха сплескали крехките зеленолистни, като краставица, репичка, лук и др.
Слой 3 – тежки съставки, които е добре да нямат директен контакт с дресинга, като домат или сварени зърнени като киноа, елда, амарант, ориз, бобови и др.
Слой 4 – зеленолистни
Слой 5 – акценти, като натрошени ядки, семена, подправки

Приготвени и съхранени по този начин салатите издържат до 4-5 дена в хладилник, и сутрин при излизане може просто да се грабне една без да се налага да се губи излишно време.

ПРИМЕРНИ САЛАТИ В БУРКАН

Вариант 1
1- Дресинг от зехтин, балсамико, хималайска сол и дижонска горчица
2- Нарязана на кубчета краставица
3- Нарязан на половинки чери домат
4- Спанак
5- Натрошен шам-фъстък, магданоз на дребно

Вариант 2
1- Дресинг от зехтин, балсамико, хималайска сол и малко мед
2- Нарязани на кръгове репички
3- Сварена киноа
4- Микс от зеленолистни
5- Конопено семе

Вариант 3
1- Дресинг от зехтин, балсамико, горчица и хималайска сол
2- Нарязан на шайби морков
3- Сварена елда
4- Рукола, спанак и кейл
5- Магданоз на дребно

САЛАТА-ЯСТИЕ

Още една категория храна, която прилича на салата, но не е точно такава – салатата-ястие. Принципът е ясен – трябва да те засити и да е супер лесно приготвянето. А тайната се корени в заготовките. Е, все пак нещо трябва да се свърши, не е като да се обадиш по телефона :))
За да запазя духа на многоцветната ми салата, здравословната супа, салатата в буркан и смутитата, ще прибегна отново до основните принципи, благодарение на които чудото се случва.

Елемент 1
Салатата, разбира се – или както я водят по ресторантьорски “канапе от зеленолистни”. И нека канапето да е по-големичко. Тук влизат всички зеленолистни като маруля, спанак, рукола, айсберг и пр. + билки и подправки като лук, магданоз и др. По желание може да добавиш авокадо, краставица, тиквичка и други екстри.

Елемент 2
Засищащият фактор. Тук вече вариантите са много – от чисто постни до включващи животински продукти в разнообразни комбинации:
– запечени на грил или фурна зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле, тиквичка, патладжан, чушка, морков, гъби и др.;
– сварени бобови като нахут, леща и различни видове боб, например червен;
– сварени зърнени като киноа, елда, амарант, таф и др.
– сурови ядки и семена;
– сварени яйца, кокоши или пъдпъдъчи;
– сирене или кашкавал, не повече от 3 пъти седмично (с ротация – козе, овче, краве).

Елемент 3
Заготовката. Може би най-важният фактор, ако целта е бързина на приготвяне. В моя случай това означава:
– нарязани зеленолистни и всичко от списъка горе;
– зеленчуците ги запичам на фурна, по 2 тави наведнъж;
– бобовите най-често ги купувам сварени; знам, че не е най-добрият вариант, но когато ми се готви предпочитам да правя нещо различно от киснене и варене на нахут;
– зърнените се поддържат сварени по 1 вид на седмица, например тази седмица сварена киноа, следващата елда и т.н.;
– яйцата се поддържат сварени;
– сиренето и кашкавала са по желание; аз рядко ги използвам в салати, но съм ги включила за хората, които обичат салатите си с тях.

Елемент 4
Така нареченият гурме фактор. Това в общия случай са леки модификации на елементите. Например нахута го овалвам в различни подправки – горчица, мед и зехтин – и го запичам на фурна. Става хрупкав и много приятен в салатата. Понякога запичам сирене на фурна с един специален микс за фета и с малко зехтин. Друг път карамелизирам брюкселско зеле. Все неща от този сорт, които отнемат не повече от 10 минути, но разнообразяват допълнително салатите-ястие.

ЗАГОТОВКА

Веднъж в седмицата, веднага след като напазаруваш – измий, почисти, подсуши и нарежи всичко. След това прибери отделните зеленчуци в стъклени съдове в хладилник. Така, като дойде време за салата, ще трябва само да сглобиш една с наличните продукти. Процедирай по този начин с краставици, зеленолистни, лук, репички, чушки, моркови и всичко, за което се сетиш. Самото приготвяне/сглобяване на салатите впоследствие ще ти отнеме не повече 2 минути!
Броят на различните пестициди, хербициди, инсектициди и други расте с всяка година и се оказва, че са били използвани над 80 различни вида от тях, преди зеленчука да стигне до супермаркета при някои култури. Въпросните пестициди са на мастна основа, а човешкият организъм не може да се отървава от мастно-разтворими молекули, затова е добре да се погрижим за премахването им преди да попаднат в нас. Оцетът, содата и специфични препарати за измиване на зеленчуци имат свойството да разделят мастните молекули от водата, като по този начин повърхностните пестициди биват елиминирани. Накисване само във вода не върши работа, защото повечето пестициди са създадени така, че да устояват на отмиване от дъжд. За да си гарантираш чисти продукти и да пестиш време, процедирай по следния начин:
* Веднага щом се прибереш с покупките, сложи в голям съд всички новозакупени плодове и зеленчуци.
* Добави 1-2 супени лъжици оцет, сода за хляб или препарат за миене на зеленчуци. Точната доза е 1 супена лъжица оцет и сода за хляб на 4,5 литра вода.
* Остави ги да се киснат в продължение на 15-30 минути.
* Излей водата и ги измий.
* Подсуши добре с помощта на сушилня за зеленчуци или ленена кърпа преди да ги прибереш в хладилника, в противен случай ще се развалят по-бързо.
* Нарежи някои от зеленцуците като броколи и карфиол.
* Консумирай в рамките на 4-5 дни.

Източник: www.natureinsider.com

Check Also

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :) https://www.instagram.com/flor2inspire/ Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *