Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > САРМИ ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ с праз лук, киноа и ориз

САРМИ ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ с праз лук, киноа и ориз

Рецепта и фотографии: БИАНКА ЙОВЧЕВА – БЕТИ

В семейството ми обичаме ястия с кисело зеле и особено сарми. Приготвяла съм с различни плънки. Откакто дъщеря ми има интерес към здравословни храни, в кухненския шкаф трайно се настаниха киноа, амарант, лимец, просо, различни брашна, семена, масла и ядки. Направих сармите с плънка от булгур, киноа и малко ориз. Ако трябва да се адаптира за без глутенов режим на хранене, булгурът може да се замени с просо, ориз, сварен боб или нахут.

ПРОДУКТИ
* 1 средна глава кисело зеле,
от която се използват само
по-големите листа, подходящи
за сарми (останалата част
накълцайте на ситно, поръсете с
червен пипер, полейте със зехтин
и хапнете на салата – полезна и с
високо съдържание на витамин С)
* 1 голям стрък праз
* 100 гр. булгур
* 100 гр. киноа
* 50 гр. ориз
* 100 мл. олио
* 1 ч.л. чубрица по желание
* 1 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
* 1 с.л. куркума
* 1/2 ч.л. чили по желание
* 600 мл. вода + 200 мл. за печенето


ПРИГОТВЯНЕ

Празът се нарязва на ситно. В средно голяма тенджерка или тиган с дебело или незалепващо дъно се слага олиото и когато се загрее се слага нарязаният праз. Бърка се докато се задуши, добавят се булгурът и оризът. Сместта се разбърква няколко пъти. Поръсва се чилито, черният пипер, куркумата. Отново всичко се бърка. Сипва се водата и когато заври се добавя киноата. Тенджерата се захлупва и се оставя да къкри на тих огън 15 минути. Изключва се и се оставя на котлона, докато цялата течност се поеме от зърната.

През това време се подготвят листата от зеле. Подбират се около 40 листа с еднаква големина. Отстранява се средната дебела част на листото. Аз разделях всеки лист на две, защото обичам по-малки сърмички. Ако плънката ви се струва твърде пръхкава може да поръсите 1 с.л. овесено брашно. При по-нататъшното готвене то ще “залепи” зрънцата. Когато плънката е готова, се поръсва с чубрица. Всеки лист се разстила на твърда повърхност и в основата му се сипват 2 чаени лъжици плънка. Завиването започва като завиване на руло. После прибирате страничните части, все едно се оформя пакет и продължавате с оформянето на рулото. Сармите се нареждат плътно една до друга в глинен гювеч или керамична тава. Налива се чаша вода, поръсва се отгоре с лъжица малко олио и се поставят във фурната да се готвят при около 180 С около 2 часа под похлупак. Преди да извадите от фурната махнете капака и запечете за 5-10 минути.

Източник: www.vkusnosbety.blogspot.com

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *