Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > стартира НАЙ–ГОЛЯМАТА СЛЪНЧЕВА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА в света

стартира НАЙ–ГОЛЯМАТА СЛЪНЧЕВА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА в света

300 хиляди компютърно контролирани огледала, всяко 2 метра високои 3 метра широко, фокусират слънчева светлина към 140-метровата кула в центъра! Това е най-голямата слънчева електроцентрала в све­та, която се намира в пустинята Мохаве, Калифорния, САЩ и след дълги години изграждане, тестване и развитие днес (14 февруари 2014 г.) за­почна работа. Собственици на съоръжението са NRG Energy, Bright Source Energy и Google. Ето и официалното съобщение към медиите:

“Ivanpah Solar Electric Generating System към момента е в експлоатация и ще доставя електричество от слънчева енергия на клиенти в Калифорния. При пълния капацитет на триото от 140-метрови кули, ще се произвеждат общо 392 мегавата (MW) от слънчевата енергия – достатъчно електричество, за да се обезпечат 140 хиляди жилища в Калифорния. С тази “чиста” енергия ще се избегнат 400 хиляди метрични тона въглероден диоксид годишно, равно на премахването на 72 хиляди превозни средства от пътя.” Слънчевата електроцентрала се разпростира на зашеметяващите 12 км2 в близост до границата на Калифорния и Невада. Погледната от птичи поглед, тя изглежда невероятно красива и почти сюрреалистично.

Автор: КОКО СТОЯНОВ
www.hicomm.bg

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *