Breaking News
Home > БВО > СТАНИСЛАВА КОМИТСКА за вегетарианството

СТАНИСЛАВА КОМИТСКА за вегетарианството

Станислава Комитска – вегетарианец от година и половина, за личната й история как стигна до вегетарианството.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

Станислава Комитска е вегетарианец от година и половина. Не се е замисляла преди това с какво точно се храни – масово всички ядат месо, пият кола, чипсове, сладкиши… и тя не е изключение – до момента, в който се разболява и е вече 104 кг. Започва да чете, да прави диети, ходи на фитнес и така около 6 месеца, но стига до убеждението, че временна диета не е решението – нужно е просто здравословен начин на живот. И ето, че за около година смъква 32 кг. – трайно.
След публикуването на това клипче във фейсбук профила на Станислава – от хранителната верига, в която работи (ПроМаркет) като приемащ стока, й се обаждат да се яви на полиграф-тест за лоялност.  За Станислава това е не само обидно като дългогодишен служител (4 години на тази длъжност), но и се възприема като опит за репресия над нея. Да внимава какво казва и как се изказва за вредата на месото в публичното пространство – за да не наруши по някакъв начин бизнеса на работодателите си, които са не само верига хранителни магазини, но също така притежават транжорна. Както се вижда от клипчето, тя не е казала нито нещо за фирмата, нито нещо за практиките в месопроизводството и месопреработката, за да бъде уличена като нелоялна към фирмата или че не приема отговорно работата и задълженията си. Разбира се, отказва полиграф. По думите на представителя на работодателя от отдел Човешки ресурси „Това е просто проверка на лоялността и е по желание на служителя. Никой не е накаран насила.“ – но когато тя отказва да мине полиграфа, най-учтиво й се предлага да си подаде молба за напускане. Освобождаване от работа по взаимно съгласие! Наистина ли е „по желание на служителя“ тогава? За какво се ползва един такъв „детектор на лъжата“, когато е официално ненадежден уред (не може да се ползва в съда например) и в крайна сметка се поражда логичния въпрос „ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВАТ месопроизводителите и конкретна частна фирма (ПроМаркет)“, че подобна репресивна практика да е нещо нормално за тях да бъде прилагано, когато решат. Дискриминация ли е наистина? Може би следващото действие на работодателя ще ни насочи? Когато Станислава отказва да си подаде молбата по взаимно съгласие и пита уволнена ли е – решават да я преместят да продава на щанда с месни продукти! Това е понижение в длъжност, понижение на заплата, в крайна сметка и унижение като цяло, защото е нещо, което ЗНАЯТ, че на нея ще й е неприятно и ще я принудят сама да напусне, тъй като те реално нямат основание да я уволнят и ако това стане – тя ще може да ги съди и вероятно ще спечели. Кой тогава ни пази? И как да се опазим? В държава, където работодателят може да узакони ниска заплата по договор с мнима бонус система, но във всеки един момент, ако някой стане неудобен за нещо – да може да „отреже“ бонуса. Или заплатата.

Развръзката: Напускане – след огласяване на случая в медиите! При такова отношение и „уважение“ никой не бива да премълчава и безгласно да се съгласява с обидата – служителят не може да бъде лишаван от основните си човешки права и е време работодателят да се научи, че подчиненият не е негова собственост.

За нас Станислава Комитска е герой! Един от, надяваме се, все повечето българи и българки, които имат смелостта да кажат „НЕ“ на репресията, независимо от негативните последици за себе си. НЕ на дискриминацията! Защото имаме достойнство, имаме личен живот и правото да избираме пътя в живота си.

Благодарим ти, Станислава, че те има!

 

Check Also

Ами кокосовите орехи, кокосовото мляко и късоверижните триглицериди на кокосовото масло?

„Изследвания на популации, които се хранят с много кокосови орехи, често се цитират от онези, …

2 comments

  1. Ужас, просто не мога да повярвам, че това се случва. И се чудя как спят тези хора нощем. Тя все пак трябва да се опита да ги съди. Не само че не казва нищо против тях, но и във видеото ясно казва, че човек трябва да прави това, което му идва отвътре, не агитира никого да стане вегетарианец!
    Между другото си мисля, че това понижаване също не може да стане без взаимно съгласие. Не виждам как може да се легитимира с това, че е длъжност в същата фирма. Представете си от началник отдел да те понижат до чистач на тоалетните, без да се налага подписване на нов договор. Те са я измамили. Аз съм сигурна, че е за добро и само по-добри неща й предстоят и по-добра работа в компания, която е по-близо до нейните собствени убеждения, но продължавам да се изумявам от това, че изобщо има такива хора, които да мислят тези схеми…

  2. Браво, сладурка! Прилича на Мила Кунис!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *