Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ДУХОВНОСТ > СТИВ ДЖОБС: За лудите, които променят света…

СТИВ ДЖОБС: За лудите, които променят света…

“За лудите, за различните, за бунтарите, за размирниците, за кръглите гвоздеи в квадратните дупки… за онези, които виждат нещата по различен начин – те не се придържат към правилата. Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш, но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш, защото те променят нещата. Те тласкат човечеството напред и макар и някои да ги смятат за луди, ние виждаме в тях гении, защото онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го правят!”

~ Стив Джобс

Ко-създателят на гигантите в компютърната и филмовата индустрии Apple и PixarStudio е един от забележителните примери как психиката на човека стои над тялото му и го определя. За Джобс знаем, че още в младежките си години се увлича от източната култура и с това възприема и вегетарианството (дори веганство и суровоядство, като японското суши е едно изключение от плодово-зеленчуковата му ориентация) като начин на хранене. Говорейки за хранителния си режим, Джобс споменава, че дори избягва да се храни през деня, за да разполага за творческата си дейност с цялата си енергия. И все пак – напуска този свят едва 56-годишен, надвит от рак на панкреаса… но оставяйки на света колосални постижения – особено като поглед и мислене. Горещо препоръчваме на всеки пропуснал, да отдели от времето си за запознаване с вдъхновената му и вдъхновяваща реч пред студентите от Станфордския университет, изнесена през 2005 г. (Виж превод на речта в сп. Ентусиаст 5/2010, изтегли от www.magazine.entmedia.net – Б.ред.)

Защо точно от рак на панкреас? Би било спекулативно да се изнасят тези и предположения на този етап от официалното знание на човечеството и все пак в медицинските среди се лансират догадки, че раковите заболявания донякъде имат отношение към нерешени психологически конфликти във връзката ни със света и другите хора в него. Останалото като това, че Стив е осиновено (тоест изоставено от биологичните си родители) дете, че не пожелава да завърши университета, който е записал да следва, за да извлече от образованието онова, което истински го вълнува (освен, за да спести стопяващите се средства на осиновителите си), трудното вписване в тривиална среда, доминиране чрез изява на агресивно (в защита) интелектуално превъзходство, отново преживяно отхвърляне – този път под формата на уволнение от фирмата, която лично той е създал и т.н. – всичко това оставяме на вашето въображение за преценка като възможни причини… Интересно е да се проследи и тезата на д-р Джон МакДъгал, който в обширна лекция поднася мнението си, че именно стриктният режим на хранене е забавил с трийсетина години видимото проявяване на рака при Джобс, който е започнал да се развива в ранните му години, според доктора. Видео на лекцията:

Check Also

Kето-торта. Защо не?!

„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок... При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *