Breaking News

Вълната

Безобидна ли е вълната?

Без човешка намеса овцата би имала достатъчно вълна, за да я предпази от температурните крайности. Тя е добър изолатор, както на студ, така и на жега. Преди създаването на ножицата, вълната на овцете е била отскубвана по време на периода и на линеене.
В Австралия има около 80 милиона овце. Тя е производител на 25 на сто от световното производство на вълна. Едно стадо обикновено се състои от хиляди овце, което прави невъзможно да се обърне внимание на индивидуалните нужди на една овца. Ето защо се счита за нормално в австралийската индустрия за вълна всяка пролет най- малко 4% от агнетата да умират заради лошото хранене. Тъй като има висока смъртност и болести във вълнената индустрия, рационалното решение е да се намали броя на овцете. Вместо това, още повече овце се отглеждат за да се компенсира смъртността на агнетата.
В Австралия, най- често отглежданите овце са Меринос. Те са специално създадени от човека. Те имат набръчкана кожа, което означава повече вълна на животно. Това неестествено количество на вълна причинява топлинен удар на много овце по време на горещите месеци. Бръчките на кожата събират урината и влага. Привлечени към влагата, мухите снасят яйца в гънките на кожата. Новоизлюпените ларви могат да изядат овцете живи. За да се предотврати това състояние, наречено „flystrike“, австралийските фермери правят варварски операции, без упойка, наречени „Mulesing“. Те отрязват огромни ивици от кожата и месо от гърба, краката а и около опашките на овцете. Целта им е кожата да стане гладка и макар и с белези в нея няма да се таят яйцата на мухите и техните ларви. Все още кървавите рани примамват ларвите, и те започват да се хранят с плътта на овцата. Болката и стресът на овцете са големи. Овцете отслабват много, докато заздравеят раните. Раните се затварят за около 14 дена.
Овцете сe стрижат всяка пролет, след раждането на малките, точно преди естествената си смяна на косъма. От зимна на лятна. Ако ги острижат твърде късно е загуба на вълна. В надпреварата, много овце умират от експозицията след преждевременно постригване.
Хората, които постригват овцете печелят от обема вълна, който са постригали. На тях не им плащат на час. Това подстрекава работниците да стрижат бързо, много нехуманно и невнимателно към овцете. Един работник стриже около 350 овце на ден.
Ненужните овце се продават за клане. Всяка година милиони овце се превозват от Австалия до Близкия изток и Северна Африка. През 2006 г. PETA проведе разследване под прикритие и документира лошите пътни условия, както и небрежното отношение на работниците към животните.
Въпреки че Австралийското правителство и индустрията за превозването на живи животни твърдят, че животните са третирани хуманно, изследователите установили, че овцете и кравите са влачени от камионите за ушите и краката и много от тях са оставяни да умрат в клетките. Били са много здраво вързани и хвърляни в багажника на колите, а след това биват заклани по продължителен и жестоки начин, който е незаконен в САЩ, Европа и Австралия.

Видовете вълна
Тя може да се нарече вълна, мохер, пашмина, шахтуш, алпака или кашмир. Но няма значение как се казва, всеки вид вълна означава страдание за животните.
Много хора мислят, че вълната е остригана козина. Всъщност тя е добита от едногодишно агне, на което кожата се одира заедно с козината. От кожата на умрялото агне се правят дрехи и обувки.
Кашмирът е направен от вълната на козите Кашмир, които се отглеждат в Китай и Монголия. Кашмира доминира на пазара. Води се „лукс“ вълна.
Ангорските зайци биват болезнено силно притиснати към дъска. Често машината за стригане и ножиците ги порязва дълбоко и те ритат от болка с надежда да се се освободят. Ангорски зайци имат много деликатни лапи. Те често развиват мъчително болезнени язви по краката, защото са принудени да прекарат живота си на пода на телените клетки. Женските зайци произвеждат повече вълна от мъжките, така че в по- големите ферми, мъжките зайци, които не са предназначени за оплождане биват убивани след раждането си. В ангорските ферми в Китай, разследващ от ПЕТА Азия става свидетел на работници, които скубят вълната на крещящите от болка зайци. Работниците са вършели това на всеки три месеца в продължение на две до пет години.
За повече информация относно ангорската вълнена индустрия, моля посетете сайта на PETA

Шахтуш е направен от козината на застрашените тибетски антилопи Чиру. Тъй като те не могат да бъдат опитомени, бракониерите ги убиват преди да острижат вълната им. Независимо че е незаконно да се продава или да се притежава шахтуш продукти от 1976 г. насам, хиляди чиру биват убивани всяка година за шалове, които се продават на черния пазар.
Индустрията на вълнената алпака индустрия избухна през 1980 г., когато Южно Американските алпака и лами са пуснати в продажба в световен мащаб за предприемачи. Повечето алпака в момента живеят в Перу, но търсенето на алпака вълна се е увеличило толкова много, че повече от 150 000 алпака сега са регистрирани в САЩ, с най- големите стада в Охайо и щата Вашингтон.

Какво можете да направите:
Използвайте алтернативи на вълна, включително памук, памучен плат, полиестер, синтетична кожа и други материи, които не са добити с жестокост. Тези алтернативи използват и хората с алергии от много години. Един сравнително нов заместител на вълна е тенсел. Това е дишаща, издръжлива и биоразградима материя. Polartec Wind Pro е вълна, която се състои предимно от рециклирани пластмасови бутилки от сода. Тя е с висока плътност и е четири пъти с по-голяма устойчивост на вятъра, а също така попива влагата.
Купувайте дрехи от търговците на дребно, които не търгуват с естествена вълна. H&M, Perry Ellis, Hugo Boss, както и много други компании са спрели продажбата и напълно са преустановили бизнеса си с животинската вълна.

  Превод: Светла Михалева
~ peta.org

Check Also

Какво е веге?

Много хора се питат защо толкова много нашумя това веганство, вегетарианство… На кого е притрябвало, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *