Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Топ 10 знаменити вегетарианци и вегани олимпийци

Топ 10 знаменити вегетарианци и вегани олимпийци

Диетата на атлетите претърпява промени. Историята ни показва, че тези, които притежават състезателен дух, не са просто месоядни, а са “хранещи се осъзнато”. Олимпийските дисциплини разполагат с широк спектър от личности и съответно – също толкова широк спектър от хранителни навици. Много знаменити олимпийци са избрали да бъдат вегетарианци или вегани, а голяма част от тях са решили да се ориентират към алтернативен източник на протеини, включвайки в диетата си вегетариански храни, богати на тях.

На вниманието ви предоставяме нашия топ 10 на бележитите вегани и вегетарианци, достигнали олимпийски върхове в спорта.

 

КАРЛ ЛЮИСКарл Люис е може би най-известният веган олимпиец лекоатлет в света или поне в САЩ. Той е спечелил 10 олимпийски медала, 9 от които са златни. Неговата олимпийска кариера стартира през 1979 г. и завършва през 1996 г.
Люис е автор на въведението към книгата на Джанекуин Бенет Very Vegetarian, където заявява: Общоприет мит е, че мускулната маса, физическата сила и издръжливост зависят от консумацията на големи количества храни от животински произход. Неговата поява датира от времето, когато думата протеин дори не се е употребявала. И завършва с мисълта: Твоето тяло е твоят храм. Ако го храниш правилно, то ще ти се отплаща с благоразположението си и ще ти служи вярно дълги години.
ШАРЛИЙН УОНГ

Шарлийн Уонг, четирикратен сребърен медалист на канадските първенства по фигурно пързаляне, е вегетарианка. Тя също така е участвала в зимните олимпийски игри през 1988 г. Въпреки че не печели тогава медал, тя става треньор на други известни фигуристи като Виктория Мюниц, Амбър Коруин, Мирай Нагасу и Каролин Джан.
“ЛайфСкейт” попита Шарлийн какво е да си вегетарианец в интервю през 2008 г.:
– Ти си вегетарианка. От дете ли спазваш този начин на хранене или премина към него в по-късна възраст?
– Въпреки че не съм толкова стриктна вегетарианка както някога, все пак продължавам да предпочитам вегетарианството като начин на хранене. Бих определила себе си като “хранеща се осъзнато”. Всичко започна с желанието да бъда колкото е възможно по-вталена и да водя максимално здравословен начин на живот през тийнейджърския си период, около седемнадесетата ми година. Информирайки се по въпроса, както и следвайки метода проба-грешка, това прерастна и в израз на старанието ми да бъда състрадателна към всички живи същества. Опитвам се най-вече да не бъда фанатик или да налагам идеите си на други хора – особено на учениците си, тъй като всеки трябва сам да открие своите истини.

РОНДА РОУЗИ

Ронда Роузи е първата американка, спечелила олимпийски медал по джудо през 2008 г. Когато е попитана какво ще прави след като вече е грабнала бронза, тя отговаря: “От този момент нататък ставам веган. Отложих го за след като приключа с турнира.”
Решението на Роузи да се откаже от веганството преди олимпийските игри понася критики от страна на вегетарианското общество. Някои смятат, че тя може би е имала противоречия с треньора си и натиск от други фактори, свързани с турнира, които са възпрепятствали осъществяването на нейната веге-диета. След като печели своята титла в джудото, тя решава да шофира еко-автомобил, да се научи да сърфира и да премине на режим на хранене, изключващ продуктите от животински произход.

Роузи става ММА боец през август 2010 г., а по-късно е шампион на Strikeforce при жените в категория “петел”. Тя е и най-високо оценената ММА състезателка в категория 61 килограма в света.

СЮРИЯ БОНАЛИ

Сюрия Бонали е друга спортна знаменитост, участвала многократно в олимпийските игри, но никога не е печелила титла там. За сметка на това обаче, тя е трикратна световна сребърна медалистка, петкратна европейска шампионка и деветкратна републиканска шампионка на Франция по фигурно пързаляне.
Кaто вегетарианка и активист на РЕТА е участвала във френски и британски кампании на РЕТА, насочени срещу лова на тюлени в Канада и кожената индустрия.

КРИС КЕМБЪЛ

Крис Кембъл е световен шампион и носител на олимпийски бронзов медал по борба. Той е заклет вегетарианец и един от най-възрастните мъже, печелили олимпийска титла – на 37 години, по време на олимпийските игри през 1992 г. в Барселона.
Според Seattle Times, Кембъл е уникален човек: “Той практикува Дзен-будизъм и се занимава любителски с поезия. Вегетарианец е и любима му храна е тофу строганоф. Вдига над 300 килограма на пресата за крака, медитира и цитира всеки афоризъм от Проповедта на планината до Ученията на Буда.”

ХАНА ТИТЪР

Този списък сякаш е пълен единствено с борци, лекоатлети и фигуристи, но ето че има вегетарианци и в други области на олимпийската общност. Хана Титър например е сноубордистка, носителка на златен и сребърен олимпийски медал.
През 2010 г. тя заявява пред Huffington Post: ”Чувствам се по-силна от всякога – ментално, физически и емоционално. Моята растителна диета откри пред мен нови възможности в спорта. Издигам се на едно съвсем друго ниво. Спрях да консумирам животни преди близо година и започнах нов живот. Усещам себе си като нов човек и нов спортист.”
П. С. Давам и превод на текста, поставен вътре в снимката: “Всяка година десетки хиляди тюлени, много от които са все още бебета, биват избивани. Време е да сложим край на безмилостното клане на тюлени в Канада! ХАНА ТИТЪР за РЕТА.”

БОУД МИЛЪР

Боуд Милър е вегетарианец още от раждането си. Носител е на пет медала от зимните олимпийски игри в различни ски дисциплини.
Начинът му на хранене почти не се е променил, тъй като понастоящем стопанисва своя собствена ферма за органична продукция, подобна на тази, в която е израснал. Милър заяви пред Vegetarian Star през 2010 г.: “Сами си oтглеждахме всичко. Всичко бе органично.” Неговата ферма се намира в Ню Хемпшър. Той е поддръжник на идеята за устойчиво селско стопанство и природосъобразен живот.

ЕДВИН МОУЗЕСЕДВИН МОУЗЕС

Едвин Моузес бе фактор, с когото всеки трябваше да се съобразява в леката атлетика. Той грабва златни медали в дисциплината 400 метра бягане с препятствия на олимпийските игри през 1976 и 1984 г. Печели 107 последователни финали в 122 последователни състезания и поставя световен рекорд четири пъти.
Моузес е заклет вегетарианец, филантроп и пацифист. Той е председател на Laureus World Sports Academy от 2000-та година насам и популяризира ролята на спорта като средство за социална промяна по света.

ДЕБИ ЛОУРЪНСДЕБИ ЛОУРЪНС

Деби Лоурънс е участвала три пъти в олимпийските игри и държи световния рекорд при жените в дисциплината 50 километра спортно ходене. Тя счита, че нейният успех в спорта се дължи до голяма степен на упорити тренировки и вегетариански режим на хранене. Била е спонсорирана от Aim for Herbs – разпространител на билкови добавки с изцяло натурална основа.
Деби дава интервю на Пол Айлър през 2010 г. относно взаимоотношенията със спонсорите си: “Спрях се на натуралните продукти, защото те са жизнено важни за моя успех. Представете си човек, който е принуден да извърви 20 км с максимално темпо, без да носи подходящите за целта обувки. В повечето случаи няма да издържи дори половината състезание. Същото се отнася и до правилното хранене. Не може просто да запълваш менюто си с това, което ти предлага сезонът. Трябва да отделяш особено внимание по отношение на това, с което се храниш, съчетавайки го с добавки за попълване на нуждите на организма. Разбира се, добавките са добър избор за всеки, независимо дали е вегетарианец или не. Но спортистите, особено тези, които се състезават на световно равнище, трябва особено стриктно да ги подбират. Погрешният избор може да доведе до същата, ако не и по-голяма вреда, от това да не се приемат никакви добавки.”

МЪРИ РОУЗМЪРИ РОУЗ

Мъри Роуз почина от левкемия на 73-годишна възраст, но той ще бъде запомнен като един от най-знаменитите атлети-вегани в света. Той бе олимпийската звезда на Австралия в плуването. Поставя 15 световни рекорда и печели 6 олимпийски медала, 4 от тях златни, което го въздига до нивото на спортна легенда и национален герой.
През дългата си кариера Роуз спазва веган режим на хранене и начин на живот. През 1958 г. той заявява в радиопредаването You Bet Your Life, че златните му медали от 1956 г. могат да бъдат приписани именно на веганизма.

Източник: http://www.ecorazzi.com
Превод: Камен Банков

Check Also

ядливи цветя

10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

Класическа и вечна традиция е вазата с цветя по средата на масата (която ние предпочитаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *