Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ИНТЕРВЮ > УВА МАЙНЕР – холистичното акушерство (интервю)

УВА МАЙНЕР – холистичното акушерство (интервю)

Интервюто взел: ИВЕТ ЛОЛОВА

УВА МАЙНЕР e холистична акушерка, международен лектор, психолог, лечител и вдъхновител на красивото раждане за хиляди двойки по света отново гостува в България. В периода от 25 юли до 12 август 2014 г., в София, Варна и Стара Загора тя провежда ритрийти, изнася лекции на различни теми, адресирани към родители и акушерки. Подробната програма за събитията, вижте в края. Представя ме ви кратко интревю с нея, специално за Българско вегетарианско общество.

~ Доколко е важен моментът на раждане на детето за неговия живот и психологическо състояние?
В момента на раждането се установява първичната опитност на любов или насилие която ще го съпровожда през целия му живот. Ако първите моменти след раждането, бебето е отделено от майката, ще бъде много травматично за бебето, защото то познава майка си от самото начало и тя е връзката му с Живота, така че ако връзката с майката липсва по време на раждането, това е много травматично за бебето. Процесът на раждане в много деликатен и съвършен процес и в повечето случаи в пълна хармония между майката и бебето. Затова не трябва да има намеса, нито прибързване. Всякакъв вид химикали се намесват в съвършената мъдрост на тялото, на майката и бебето и следователни има негативен ефект върху двамата. Абсолютно търпение и спокойствие са най- добрата подкрепа за майката и бебето.

~Какво препоръчвате при следродилна депресия?
От собствения ми опит ако майката е добре подготвена и обгрижвана по време на бременността и раждането, и кърми успешно и няма прекалени очаквания към нея, а има подкепата на семейството си, за да посвети времето си изцяло на бебето си и не е изолирана, следродилната депресия се среща изключително рядко. По време на моята 23 годишна практика никога не съм имала жена със следродилна депресия. Нормално е майката след раждане, бидейки толкова емоционално отворена, да бъде много чувствителна, но да наречем това следродилна депресия, не е правилно. Затова препоръчвам добра подкрепа и грижа за новата майка- това е най- доброто средство, за да избегнем следродилната депресия, също както и подкрепа от страна на акушерката, която да даде сигурност на майката, че всичко е наред, че се справя добре с кърменето и тогава тя не се чувства изолирана. Чисто хормонално и емоционално, първият контакт след раждането също оказва голямо значение за психологическото благосъстояние на майката след раждане.

Как ще коментирате планираното раждане с точно определен ден – по медицински причини или по желание/прищявка на жената. Това оказва ли някакво психологическо въздействие върху бебето?
Разбира се, че оказва влияние. На първо място бебето не е подало сигнал на майката, че е готово да се роди и следователно форсирането на процеса е неочкаван стрес за него, което обезсилва (отнема силата) на бебето още в самото начало на живота му. На второ място в този случай се използват различни медикаменти, за да се индуцира раждането или при планово секцио, които са много вредни. При индуцираното раждане, химикалите пречат на естествения родилен процес и следвателно са много по- агресивни и опасни за бебето, а в случая с плановото секцио, бебето бива лишено от много важното преживяване на мнаването през родилния канал, което го подготвя за живота на много нива и следователно има негативни последствия върху бебето на много нива. Може би плановото секцио е най- увреждащия начин да се родиш на този свят и има доживотни последици върщу психолочическото благосъстояние на детето и възрастен в последствие.

Какво се случва, когато жената става майка неподготвена – само по силата на традицията – време ти е вече да имаш дете или когато забременяването е факт, но не е било предварително планирано.
Ние се подготвяме дори за нещо толкова маловажно като купуването на колело, но си мислим, че е ок да не се подготвяме за раждането. Раждането е най- голямото и важно събитие в живота на жената- да роди детето си, и също така е много силно/ мощно преживяване, така че ако не е подготвена правилно, може преживяването да й дойде твърде много, да бъде претоварена от него. Има такава приказка, че 85 процента от човечеството се е родило по погрешка и въпреки това много хора са оцеляли. J Въпреки, че не е най- идеалната ситуация, е най- често срещаната. Съзнателното зачеване и едно истински желано и планирано бебе, виначи ще бъде най- добрия начин, но това не означава, че повечето от хората не могат да приемат с радост бременността, дори тя да не е планирана.

Избройте 5 неща, които са много важни за едно осъзнато раждане.
Отлична физическа подготовка, най- доброто възможно хранене, подходящи упражнение, добра пренатална грижа и радостна и любяща среда.

Какво съветвате жените, бъдещите майки, които са готови да приложат вашите холистични методи, но мъжете им не приемат подобни методи?
Да направят най- доброто, на което което са способни, без да причиняват проблеми в семейството и да правят това, което вярват, че е правилно.

Какво е мястото на жената и майката в съвременното ни общество? Пожелайте нещо на българските жени и майки.
Ролята на жената е на пазителка, която подранва семейството и обществото, въпреки че това не означава, че тя трябва да бъде ограничена у дома. Но ако жената не е централната част от семейството, балансът и сигурността там най- вероятно няма да са здрави. Така, че това, което пожелавам на българските жени и на жените по целия свят е те заемат отново ролята си на жени, а не да се опитват да бъдат момиченца, защото жените са създателите на дома, а без дом всички се чувстваме изгубени.

 

***ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА***

 СЕМИНАРИ за РОДИТЕЛИ

гр. СОФИЯ
2 август (събота), 17:00-20:00
СЪЗНАТЕЛНА ПОДГОТОВКА ЗА ЗАЧЕВАНЕТО
Център Fit Baby Hot Mama, ул. „Коста Лулчев“2
вход: 30лв. (включва присъствието на партньора)

 3 август (неделя), 15:00-18:00
КАК ДА СЕ СПРАВИМ С МИНАЛО ТРАВМАТИЧНО РАЖДАНЕ
Сдружение „Естествено“, бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“29, ет.2
вход: 30лв. (включва присъствието на партньора)

8 август (петък) 10:00- 13:00
МАЙЧИНСТВОТО- НАЙ- ГОЛЯМАТА ДУХОВНА ИНИЦИАЦИЯ В ЖИВОТА НА ЖЕНАТА
Център „Естествени идеи“, ул.“Московска“ 27Б, ет.2, ап.4
вход: 30лв. (включва присъствието на партньора)

8 август (петък) 18:00-21:00
КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА МЕЧТАНОТО ОТ НАС РАЖДАНЕ
Арт йога студио „Янтра“, ул.“Незабравка“33, ет.1
вход: 30лв. (включва присъствието на партньора)

гр. СТАРА ЗАГОРА
12 август (вторник) 17:00-20:00
КАК ЗАЕДНО ДА НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО ЗА РАЖДАНЕТО
Ателие „Слънчогледи“, ул.“Сава Силов“80, ет.3
(среща-дискусия за родители и професионалисти, работещи в областта на родилната грижа)
вход: 30лв. (включва присъствието на партньора), за специалисти: 10лв.

гр. ВАРНА
4 август (понеделник) 18:00-21:00
КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА МЕЧТАНОТО ОТ НАС РАЖДАНЕ
Център „Шъндао“, ул.“Братя Миладинови“24, сутерен (комплекс „Атриум“)
вход: 30лв. (включва присъствието на партньора)

***СЕМИНАРИ за ПРОФЕСИОНАЛИСТИ***

 РОЛЯТА НА АКУШЕРКТА И РОДИЛНАТА ГРИЖА В ЖИВОТА НА ЖЕНАТА
гр. ВАРНА 5 август (вторник) 15:30-18:30
Център „Градината на живота“, ул. „Воден“35, вход: 10лв.

гр. СОФИЯ 7 август (четвъртък) 15:30-18:30
Център „Естествени идеи“, ул.“Московска“ 27Б, ет.2, ап.4 , вход: 10лв.

ХОЛИСТИЧНИ АКУШЕРСКИ УМЕНИЯ
практически семинар
гр. СОФИЯ    9 и 10 август, 10:00-18:00
Арт Йога Студио „Янтра“, ул. „Незабравка“33, ет. 1
такса участие: 100лв. /с предварително записване/

КАК ЗАЕДНО ДА НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО ЗА РАЖДАНЕТО
гр. СТАРА ЗАГОРА 12 август (вторник) 17:00-20:00
Ателие „Слънчогледи“, ул.“Сава Силов“80, ет.3
(среща-дискусия за родители и професионалисти, работещи в областта на родилната грижа)
вход за специалисти: 10лв.

***ПРОБУЖДАНЕ НА АВТЕНТИЧНАТА НИ ЖЕНСКА СЪЩНОСТ***

Ритрийт за Жената, 25-30 юли 2014
ИБРИСТА- Център за акушерство, майчино и семейно здраве, с. Радуил
Тат твам аси- Това си Ти
Ритрийт воден от Ува Майнер, посветен на търсенето на пътя към Същността ни.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *