Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > ИНДИЯ: Първият официално вегетариански град!

ИНДИЯ: Първият официално вегетариански град!

Автор ШУРИА НИАЗИ
Превод ЕВЕЛИНА ЧАКЪРОВА

След като монаси се подложиха на гладна стачка с идеята да се забранят месарниците в Палитана, местното управление направи града зона без месо. Но мюсюлманите, живеещи в града не са щастливи.

Палитана – джайнизмът е една от най-древните световни религии и се базира на ненасилие към всички живи същества. В Индия хората, изповядващи джайнизъм, са над 5 милиона.
„Всеки в този свят – независимо дали е животно или човек, или пък много малко същество, има даденото от Бог право да живее,“ казва джайнисткият монах Вират Шагар Магараджа. „Така че кои сме ние, за да отнемаме това право от тях? Това е записано в светите писания на всички религии, най-вече в Джайнизма.“
Планинският град Палитана, областта Гужарат, е едно то най-светите места на джайнистите, и много от живеещите там не желаят да се случват каквито и да било убийства. Наскоро 200 джайнистки монаси започнаха гладна стачка, заплашвайки, че ще гладуват до смърт, ако градът не бъде обявен за изцяло вегетарианска зона.
„Месото винаги се е намирало лесно в този град, но е против учението на нашата религия,“ казва Садхар Сагар, изповядващ джайнизъм. „Винаги сме искали пълна забрана на невегетарианската храна в това свято място.“
Те сбъднаха своето желание. На 14 август 2014 г. управлението на Гужарат обяви Палитана за „зона без месо“. Те въведоха пълна забрана за продажбата на месо и яйца, като обявиха и всички месарници в рамките на града за незаконни.
Това е победа за вегетарианците, но също е и неблагоприятно за бизнеса на други. Рибари като Нишит Мехру е трябвало да спрат да работят изцяло. „Беше ни забранено да продаваме какъвто и да било улов в Палитана,“ казва той. „Не трябваше да взимат това едностранно решение. Как ще оцелеем, ако не ни е позволено да продаваме риба? Правителството не трябва да взима решения под натиск,“ гласи коментарът му.
От името на други рибари, Валжибхай Митхапура отнесе въпроса до висшия държавен съд, за да поиска обяснение от правителството защо забраната е поставена на местно ниво. След това трябва да се реши дали това е позволено от закона. Гужарат се управлява от националистическата индуистка партия BJP, чиито лидер е вицепремиерът Нарендра Моди.
Населението на Палитана е 65 000 души и 25% от него са мюсюлмани. Местен мюсюлмански учен, Сайед Джехангир Миян, не е съгласен със забраната. „Има много хора, които живеят в града, и по-голямата част от тях не са вегетарианци,“ казва той. „Принудата да ядат вегетарианска храна е нарушение на техните права. Ние живеем в този град от десетилетия. Грешно е изведнъж да се наложи забрана за целия град.“

Източник www.worldcrunch.com

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)