Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > Възрастна двойка пробягва веган-маратон всеки ден от 2013 година

Възрастна двойка пробягва веган-маратон всеки ден от 2013 година

Превод: РАЛИЦА БЛАГОВЕСТОВА

Двойка, на възраст над 60 годи­ни, пробягва маратонска дистанция през всеки един ден на 2013 г., като на 31-ви декември двамата завърш­ват едногодишната си обиколка на Австралия с бягане. При това са се хранели изцяло със сурова веганска храна, пишат те на своя уебсайт: www.runningrawaroundaustralia.com
Джанет Мъри-Уекълин е на 64 годи­ни, а Алън Мъри на 68 и финишират своя 365-ти последен за годината маратон на връх Нова Година в Мел­бърн. Сред 200-те зрители са техни­те деца и внуци, пишат на фейсбук страницата си те. За последната права към тях се присъединяват и други бегачи.
Беше много емоционален момент и толкова прекрасно да ги видим”, казват маратонците за подкрепата на семейството си. “Бяхме истински развълнувани от това прекрасно посрещане.
На 1-ви януари те пробягват и своя 366-ти пореден маратон, което, казват, е световен рекорд. От началото на тяхното приключение преди година, те са пробягали около 15 800 километра, според информацията на фейсбук страницата им, където се проследява ежед-невното им движение.
Ние сме по-здрави, в по-добра физическа форма и изпълнени с много повече енергия в 60-те си години сега, отколкото в по-младежките си”, твърдят те. Споделят също, че по време на маратона си, в навечерието на Нова година са спрели за “банан-пауза” и “зелено смути”. Изяждат дузина банани всеки ден и се надяват да “поведат хорото” със своя пример.
През цялото това време те набирали и сред­ства за благотворителност в подкрепа на ня­колко каузи, сред които са групи, помагащи за подобряването условията на живот на хора и животни.

~ gma.yahoo.com

Tе не пробягват просто един маратон, пробягват цели 366. Не ги пробягват през годините един по един, а последователно – за последните 366 дни. И не просто се хранят здравословн, а се придържат към стриктно веган- суровоядство. Запознайте сес преборилата рак на гърдата Джанет Мъри-Уекълин и съпруга й Алън Мъри. Двамата са над 60-годишни бегачи на дълги разстояния, които прекарват 2013-та година в обиколка на Австралия, като пробягват по над 40 км всеки ден в своето пътешествие, наречено RunRAW2013.
С преживяното досега в жизнения ни път можем да кажем, че няма нещо, което е в състояние да ни уплаши – по-скоро има предизвикателства, с които може да се сблъскаш в някакъв момент и да ти изглеж­дат неразрешими,” – споделя Джанет. “Спокой­ното посрещане – стъп­ка по стъпка, поставя предизвикателството в позицията на решим проблем… Да се пребориш с рак и да постигнеш добро здраве и физическа форма на нашата възраст; да пробягваш по един маратон всеки ден в продължение на 366 дни, оби­каляйки Австралия при суров веган режим на хранене и всякакви клима­тични условия, всевъзможни терени, без почивен ден и без наранявания… – това несъмнено доказва, че правейки на 100% най-доброто, на което си способен, възможностите в този жи­вот са неограничени.
Снабдени с шапки и необичайни обувки, Джанет и Алън пътуват из страната през горски пожари, биещ насреща им дъжд и 40 градусови жеги. И през това време се хранят само със сурови плодове и зеленчуци, както и с ядки. За тази една година двамата пробягват около 15 000 км. Въпреки неиз­бежните болежки и трудности, двамината успяват да завършат своето предизвикателство без контузии и в добро разположение на духа и тялото. Жанет посочва атмосферните условия като най- трудната част от пътешестви­ето, като веднъж се е случило да тичат и през циклон. Въпреки че самото начинание е за издръжли­вост, а не за скорост, те пости­гат страхотни резултати и като време: Алан бележи 3 часа и 20 ми­нути най-добро време, а Джанет 3 часа и 40.
Джанет отдава това на енер­гията, която техният начин на хранене им осигурява, а силната връзка помежду им изглежда, че също е извор на невероятната им издръжливост. Двамата са све­товно признати атлети в тази сфера, както и силно мотивирани говорители, с над 40 години семе­ен живот зад гърба си.
Тичането внесе много нови измере­ния в живота ни, които ни поддър­жат да вървим напред и оживяват тялото и духа ни,” продължава тя. Когато Джанет е диагностицира­на с рак на гърдата – на 52-годиш­на възраст, са й дадени не повече от 6 месеца живот. След повече от десетилетие обаче, Джанет е не само все още сред нас, но е и истински жизнена. В допълнение към бягането, двамата с Алан се занимават с йога и упражнения за сила. Вечерят рано и гушват въз­главките в 9 часа вечерта – за максимално добро отпочиване.
Сега, когато обиколктата им отбеляза своя край, двамата се надяват да вдъхновят с примера си и други хора да ги последват и да дадат тласък на скритите си възможости да се изявят. “Вярваме, че нашата инициатива достигна до стотици хиля­ди хора по целия свят с положителното послание на надеждата, че това, което ние успяхме да направим, вдъхновява не един човек да живее по-осъзнато, а при­мерът, който даваме, поражда размисли и подтиква към действия на доброжелателност и състрадание към всички живи същества и здравето на околната ни среда, на нашия общ дом – Земята.”

~ www.shine.yahoo.com, 9 януари 2014

Джанет и Алън – лично
Наслаждаваме се на неизчерпаема енергия през последните 10-тина години, благодарение най- вече на нашето 100%-во, нискокалорично, веган-суровоядство. Веган- храненето ни включва свежи, зрели, органични плодове и зеленчуци и изключва всички видове животински продукти, всякакви чипсове, добавки, стимуланти или суперхрани. Сто- процентното ни нискокалорично, сурово, веган хранене се базира на принципа 80х10х10, където 80% са въглехидратите, 10% са протеини и 10 % – мазнини. Чрез елиминирането на всички киселинно-образуващи храни (всичко друго, освен свежи и зрели органични плодове и зеленчуци) и увеличаване количеството на тези с алкално действие в хранителните си дажби (ясно кои са те – да не ги изброяваме отново ;), постигнахме много добро здраве, като подобрихме физическата си форма и издръжливост.

Типичното ни дневно меню включва:
По изгрев и преди малък пробег (15 км):
10-тина бутилчици чиста изворна вода и по 1 банан.
Закуска и след кратък пробег:
Зелено смути (плод, зеленолистни и вода), 5+ банана.
Обяд:
Избор от 20+ мандарини,10+ портокала, 1 пъпеш, 1 ананас, 5+ банана и/или други плодове.
Вечеря:
Избор от голяма зелена салата с пикантни плодове; домат, краставица, тиквичка, червена чушка и др. или голямо плодово смути, или някой голям плод като пъпеш, папая, ананас и т.н.
Междинни хранения:
Някакъв плод или плодов, зеленчуков сок – прясно изцеден.
Преди дълъг пробег (15+ км):
20-тина бутилчици вода, 10-тина плодови смутита, 2-5 банана.
По време на дълъг пробег (20+ км):
Вода, фурми.
След дълъг пробег (20+ км):
Закуска и допълнителни плодове, особено банани.

1505058_774304885916185_209721037_n

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *