Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > Вегетарианството при децата I-ва част – желязото

Вегетарианството при децата I-ва част – желязото

А ето и обосновката на цитираното семейство от пазарджишкото село, които са подали сигнал в комисията за Защита от Дискриминация по повод твърдението на здравното министерство за недостатъчен прием на желязо при децата вегетарианци:
„Практикуването на вегетарианство при здравословно и балансирано хранене от малките деца (3-7 години) не създава абсолютно никакъв риск от недостатъчен прием на желязо. Причините за това са многобройни. Въпреки, че в растителните храни желязото е в „нехемова форма” усвоемостта му не е твърдо фиксирана, а варира в граници от 2 до 20 %, като средно е около 10%. Наличието на повече витамин С в растителните хранителни режими увеличава усвояемостта на желязото шесткратно. Биофлавоноидите (цитрин, ериодиктион, флавони, хесперетин, хесперидин, керсетин, рутин), присъстващи най-вече в плодовете и зеленчуците, повишават още повече усвоемостта на витамин С, а оттам респективно и на желязото. Фруктозата в плодовете също съдейства за биологичната усвоемост на желязото. Храни от растителен произход като коприва, червено цвекло, спанак, леща, сусам и какао се доближават, а някои от тях дори надминават по процентно съдържание на желязо храните от животински произход. Сушените плодове, например, съдържат 5-6 пъти по-голямо количество от този ценен минерал, отколкото говеждото месо. Освен това желязото се абсорбира по-добре от организма, когато е в съчетание с витамин В комплекс, витамин К, витамин Т, фолиева киселина, парааминобензоена киселина, мед, кобалт, манган, никел и др. витамини и минерали, съдържащи се достатъчно в храни от растителен произход (грах, цвекло, домати, картофи, пълнозърнести храни, елда и др.). Витамин К, например, изобилства в хлорофила на растителните храни, витамин Т в сусамовото семе и т.н. Единствено по този начин може да бъде отчетен синергичният ефект на всички вещества, водещи до по-пълната усвоемост на желязото. Нещо повече – биологичните плодове и зеленчуци (отглеждани и в нашето семейство) съдържат несравнимо повече минерали, отколкото техните еквиваленти, отглеждани в конвенционалното земеделие. Биологичната маруля, например, съдържа 57 пъти повече, биологичният спанак – 83 пъти, а биологичните домати – цели 1 900 пъти повече желязо. Ето Ви списък с растителни храни, съдържащи значително количество желязо, както и съпътстващите го витамини и елементи, благоприятстващи неговото приемане от човешкия организъм: елда, нар, кайсия, касис, ягода, малина, ябълка, тиква, картоф, тиквички, зеле, царевица, магданоз, лук, салата, копър, фасул, грозде, пъпеш, круша, слънчоглед и не на последно място пчелен мед. В становището на Министерството на здравеопазването се изразява опасението, че приемът на млечни храни, намалява усвояемостта на „нехемовото” желязо с 50 %, тъй като те съдържат калций, а той възпрепятсва тази усвояемост. Това е така, но се отнася с по-голяма сила за прекомерната консумация на млечни произведения, а не за балансирана млечно-вегетарианска диета или начин на хранене.
От друга страна, фосфорът, който се намира в голямо количество в месото и месните произведения, както и калцият, също е „антагонист” на желязото и пречи за неговото оптимално асимилиране от организма. Вследствие на гореизложеното, убедени сме, че не съществува никаква трудност за постигане на необходимия прием на желязо при балансирана и здравословна вегетарианска диета и децата от 3 до 7 години не са изобщо застрашени от какъвто и да било риск от железен дефицит, по-различен от този на децата на месоядна диета. Резултатите от кръвни картини на деца вегетарианци и месоядни също не показват значими разлики, за която и да е изследвана група.“

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *