Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > вегански Великденски яйца от “щастливи кокошки“

вегански Великденски яйца от “щастливи кокошки“

Една сутрин се пробудих с гениалната идея как да направя яйца само от растителни продукти! Трябва да имат жълтък и белтък, да понамирисват, да са боядисани, да си приличат по форма, текстура, твърдост. Използвах следните продукти и ще обясня защо точно тях…

ПРОДУКТИ

Сварен карфиол – в него, както и във всички от семейство Зеле има доста сяра. Именно тя ще придаде онзи… хм, аромат на нещо не много приятно. А сярата е полезна все пак.
Бял боб – заради плътността и рохкавата текстура.
Тахан + лимонов сок – не само защото са полезни и вкусни. Ще заздравят структурата на смесите, но САМО ако ги използвате заедно! Не бива да ви притеснява тъмният цвят на пълнозърнестия тахан – в смес с лимонов сок моментално избелява.
Черна хималайска сол – звездата в тази рецепта. Поръсена или прибавена, дава аромат на леко развалено яйце. Ето как изглежда:
500 гр. сварен бял боб, или около 250 гр. суров (изберете по-дребен сорт – по-вкусен, маслен и лесно увиращ е)
400 гр. карфиол
3 моркова
300 гр. тахан (пълнозърнест)
2 лимона
500 гр. овесени ядки или трици (нека има, може да не ползвате всичко ;)
100 гр. сусам
100 гр. ленено семе
черна хималайска сол (незадължително)
50 гр. кокосово масло за готвене (незадължително)
куркума, червен пипер, спирулина
(спирулината може да замените с много наситно нарязан магданоз –свеж)
домакинско фолио

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Бобът се накисва от вечерта с малко сода. Прочиства се от причинителите на неприятни физиологични ефекти, а и открих, че така се сварява много по-бързо. Сменя се водата и се вари до готовност. Морковите и карфиолът също се сваряват (по възможност на пара). Двата лимона се пасират – получава се нещо като крем. Използва се цялата вътрешна част на плода – без кората. Подгответе си сусам и лен, смлени на брашно. Вземете си овесени трици или смелете овесени ядки в чопър до фино брашно. Те служат за уплътняване. Кокосовото масло е също за уплътняване. Ако няма от къде да си набавите, тогава си подсигурете достатъчно овесени трици/ядки/брашно.

Смес за жълтъци
Пасирайте карфиола и отделете половината за белтъка. В останалата част сложете морковите и пак пасирайте, докато се получи гладко пюре. Сложете около 100 гр. тахан и по-малко от половината лимонов крем. Същото се отнася за лена и сусама. Добавете около 100 гр. (1/2 ч.ч.) овесено брашно, куркума, чимен, червен пипер и сол на вкус. Внимавайте с куркумата, понеже има доста силен вкус и аромат. Истинският цвят на жълтъка е по-скоро оранжев, така че от червения пипер сложете по-малко и бъркайте. Когато полученият цвят ви хареса, оставете сместа да отлежи поне час, за да се слепят по-добре съставките.

Смес за белтъци
Пасирайте боба до гладко пюре. Добавете заделения карфиол, сол, тахан, лимони, сусамово и ленено брашно. Добавяйте от овесените ядки (кокосовото масло) докато получите твърда смес. Трябва да стане доста твърда. Оставете я и нея за час да си почине.

ОФОРМЯНЕ

Отрежете парче домакинско фолио с широчина около 15 см. От жълтата смес оформете жълтъци с произволна големина. Ако искате да си правите пъдпъдъчи яйца, ще е по-лесен процесът на “опаковане с белтък”, но пък едно огромно щраусово яйце с тегло около килограм ще ви спести доста време и усилия ;) Аз лично заложих на стандартен размер яйца от кокошки-гигант :)
Намокрете работната повърхност с няколко капки вода и “залепете” фолиото. Завийте и завържете като бонбон с фолиото. Процедирайте в същия дух нататък, докато ви писне и накрая може просто да затворите останалите ви смеси в бурканче, да ги мажете на филийка или да направите мини солена торта. Аз направих, но друг път ще я показвам…
Сложете яйцата в камерата за около час или в хладилник за около 3 часа. Пригответе си чинийки с “бои” от подправки. Куркума, червен пипер и спирулина+куркума бяха моят избор. Обелете яйцата от фолиото и чак сега им придайте типичната форма. Ако нещо не ви се получат, оправдайте се, че котката е стъпила върху тях ;)
Оваляйте така получените “яйца” в “боите” и наредете в чинийка. За сено използвах рукола и кълнове от люцерна. Може да ползвате и листа зелена салата като подложка.
Вкусът е страхотен, страхотен, страхотен! Смес от боб, тахан, лимон, сол ще ми стане любим крем за солени торти!
Разрежете яйцата с остър нож, за да не ги смачкате.

 Рецепта и фотографии: www.vanillka.com

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *