Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО за ненасилие над животните

ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО за ненасилие над животните

ПИТАГОР (VI век пр.Хр.)
древногръцки философ и математик

“Всичко, което човек причинява на животните се връща отново към него. Този, който пререже гърлото на крава с нож и остане глух за мученето й от страх; този, който може да заколи хладнокръвно крещящо яре и да изяде птицата, която сам е хранил – колко далеч е от престъплението?”
“Земята щедро предоставя изобилие от храна, за която не е нужно насилие – храна, свободна от убийства и кръв.”

ЛАО ДЗЕ (VI век пр.Хр.)
древнокитайски мъдрец и библиотекар

“Бъди добър и грижлив към хората, растенията и животните! Не преследвай нито човек, нито животно и не им причинявай страдания!”

КОНФУЦИЙ (ок. 551 – 479 г. пр. Хр.)
древнокитайски философ

“Следвайте неотменно доброто хранене и се пазете да не отнемате живот.”

ХОРАЦИЙ (65 – 8 пр.Хр.)
римски поет и мислител

“Осмелете се да бъдете мъдри! Спрете убиването на животни! Този, който отлага началото на един справедлив живот, е подобен на фермер, който чака реката да пресъхне, за да я пресече.”

СЕНЕКА (4 г.пр.Хр. – 65 г.сл.Хр.)
римски философ и писател

“Растителните храни са достатъчна храна за стомаха, в който сега ние натъпкваме скъпи същества.”
“Категорично реших да не консумирам плът на умъртвено животно и накрая на първата година въздържанието ми се превърна не само в навик, а и в приятно занимание.”

ПЛУТАРХ (45 – 125)
древногръцки есеист и историк

“Вие ме питате поради каква причина се е въздържал Питагор от употребата на месо. Аз от своя страна се  питам какво чувство, мисъл или причина е ръководила оня човек, който пръв е решил да оскверни устата си с кръв и е позволил на устните си да се докоснат до плътта на убитото същество; който е наредил на своята трапеза обезобразените форми на мъртвите тела и е поискал да има за всекидневна храна това, което преди малко е било същество, надарено с движение, чувство и глас. Може да попитате поради каква причина Питагор се въздържа от употребата на месо. Как човешкият поглед може да издържи да гледа клането на животно, при което вътрешностите се изкормват, а крайниците се отделят от тялото? Как може носът да вдишва вонята? Как езикът не се отвращава, когато влезе в допир със сокове и серум от мъртва плът? Защо не ядем вълци и лъвове, които застрашават живота ни, а убиваме безобидни, покорни създания, които не могат да ни сторят никакво зло? Заради парче плът ние ги лишаваме от слънце, светлина и живот, на които те имат същото право, както и ние. Ако сте толкова сигурни, че животните са предназначени за ваша храна, тогава сами убийте това животно, чиято плът искате да изядете. Но го убийте с голи ръце и със зъби, а не с тояга, сатър или брадва!”

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ (1452 – 1519)
италиански художник и всестранен гений

“Описвате човека като цар на животните, но аз бих казал: цар на хищниците, между които той е най-големият, защото не ги ли убива той само в угода на небцето си, превръщайки се в тяхна гробница? Не предлага ли природата достатъчно зеленчуци, с които да успеем да се заситим?”
“Човекът наистина е цар на всички животни, защото неговата жестокост надхвърля тяхната. Ние живеем от смъртта на другите. Ние сме ходещи гробове!“
“Аз се отказах от употребата на месо още в ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни за също толкова престъпно и отвратително деяние, колкото сега възприемат убийството на хора.”

ФРАНСОА ВОЛТЕР (1694 – 1778)
френски просветител и философ

“Със сигурност това кръвопролитие в кланиците и нашите кухни вече не се възприема като зло, даже обратното, ние гледаме на тези жестоки действия, които често имат морално застрашаващ ефект, като благословия от Бог и му благодарим в молитвите си за нашите кръвожадни действия. Но има ли нещо по-ужасно от това постоянно да се храним с плътта на заклани животни?”

БЕНДЖАМИН ФРАНКЛИН (1706 – 1790)
американски общественик, дипломат, издател и изобретател

“Отказът ми да консумирам месо е извор на известни неудобства за мен и често съм обект на укори за тази ми странност, но с по-леката си трапеза направих най-големия свой напредък към един по-бистър ум и по-голяма възприемчивост.”
“Храненето с животинка плът е с нищо непровокирано убийство.”

ИМАНУЕЛ КАНТ (1724 – 1804)
немски философ

“Ако човек не потъпква чувствата си, то той би трябвало да е добронамерен към животните, а на този, който е жесток към тях, би му било трудно да се разбира с другите хора. Ние можем да съдим за характера на даден човек от неговото отношение към животните.”
“Жестокостта към животните е в контраст с моралното задължение на човек към самия себе си.”

АРТУР ШОПЕНХАУЕР (1788 – 1869)
немски философ

“Светът не е завод и животните не са продукт за лично ползване. Не съжаление, а справедливост е това, което им дължим!”

ЛЕВ ТОЛСТОЙ (1828 – 1910)
руски писател и философ

“Много малко дели убийството на животни от убийството на хора, както и измъчването на животни от измъчването на хора.”
“Човекът може да бъде здрав без да убива животни за храна. Така че, когато консумира месо, той участва в отнемането на живота им единствено в угода на апетита си, което е неморално деяние.”
“Вегетарианството е критерий, по който можем да разберем дали стремежът на човечеството към морално съвършенство е истински.”

МАРК ТВЕН (1835 – 1910)
американски писател и журналист

“Не ме интересува дали вивисекцията дава или не дава резултати, които са от полза за човека… Болката, която се причинява на насилваните животни е в основата на острото ми несъгласие с нея. Това за мен е достатъчно основание и нямам нужда да търся никакви други.”

ТОМАС ЕДИСОН (1847 – 1931)
американски инженер-изобретател

„Ненасилието води до по-високи етични предели, което е целта на еволюцията. Докато не престанем да нараняваме всички други живи същества, ще продължаваме да сме като диваци.“

БЪРНАРД ШОУ (1856 – 1950)
английски писател и публицист от ирландски произход

“Жестокостите са не по-малко жестокости, когато се случват в лаборатории и биват наричани медицинско изследване.”
“Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”

РОМЕН РОЛАН (1866 – 1944)
френски писател, Нобелов лауреат (1915)

“Хиляди животни (сега милиони) са убивани всеки ден без сянка на разкаяние. За човека, чието съзнание е свободно, има нещо дори по-нетърпимо в страданията на животните, отколкото в страданията на човека. На второ място е поне признанието, че страданието е зло и че човек, който го причинява, е престъпник, но хиляди животни са безполезно избивани всеки ден, без ни най-малко съжаление. Ако някой обърне внимание на това, ще бъде погледнат с насмешка. И това е неизвинимо.”

МАХАТМА ГАНДИ (1869 – 1948)
индийски духовен и политически водач, Нобелов лауреат (1913)

“Вярвам, че духовното развитие изисква от нас да спрем да убиваме живи същества в задоволяване на физическия си ненаситен апетит.”
“Земята разполага с необходимото да задоволи нуждите на всеки един човек, но не и за да засити лакомията му.”

АЛБЕРТ ШВАЙЦЕР (1875 – 1965)
немски лекар, музикант и теолог, Нобелов лауреат (1952)

“Време е да работим за преразглеждане на отношението си към животните, като напълно се откажем от консумирането на месо и освен това говорим за вредите от него. Това е, което аз правя и това е начинът много хора да осъзнаят проблема, който им се разкрива толкова късно.”
“Разумният човек трябва да застане срещу всички жестоки обичаи, независимо колко дълбоко вкоренени в традицията и доколко заобиколени от ореол са те. Когато имаме избор, трябва да избягваме да причиняваме страдания и болка в живота на друго, дори и най-низше същество.“
“Признавам, че навикът да се яде месо не влиза в съответствие с възвишените чувства.”

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН (1879 – 1955)
немски физик и автор, Нобелов лауреат (1905)

“Нищо не ще подобри повече човешкото здраве и увеличи шансовете за съхраняване на живота на Земята, както възприемането на вегетарианството за начин на хранене.”

КАРЛХАЙНЦ ДЕШНЕР (1924 – 2014)
немски теолог, историк и автор

“Менюто – това е най-кървавата страница, която пишем.”
“Човекът е рецидивист по отношение на животните.”
“Морални задръжки към печено телешко месо? Не и от страна на възпитаващите. Не и от страна на съдебната практика. Не и от страна на нравоучителната теология. Не и от хиляди други страни. Може би от страна на телето?”

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

One comment

  1. Човекът Също Е ЖивотНо….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *