Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > Във виното е истината, но какво още? Или Веган ли е виното?

Във виното е истината, но какво още? Или Веган ли е виното?

Повечето хора не знаят, че виното, въпреки че е произведено от грозде, може да е направено с помощта на животински продукти.

По време на процеса на производството на вино, течността се филтрира чрез вещества, които помагат да се утаи виното. Този метод се използва за отстраняване на протеина, дрождите, помътняването, както и неприятните аромати и оцветители, и други органични частици. Виното се филтрира чрез използването на кръв и костнен мозък, казеин (млечен протеин), хитин (влакна от ракообразни черупки), яйчен албумин (получен е от яйчен белтък), рибено масло, желатин (протеин получен от варене на кости) и желатин от риба, получен от мембраните на пикочния мехур от рибата.

За щастие, може да се използват филтри, които да не са от животински произход. Въглерод, бентонитна глина, варовик, каолинова глина, растителен казеин, силикагел и растителни плаки са подходящи алтернативи за филтриране на веганското вино.

Списък с Веган вина, който съдържа и български такива.

Превод: Светла Гьоков
Източник: http://www.peta.org/

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди около месец от организация “За Земята” направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от …

2 коментара

  1. Здравейте, материалът за виното е много интересен, за мен това беше нова информация, а и доста полезна. Имам хранителни алергии и много съм се изненадвала защо се проявяват при пиене на вино… Нахвърлих се на линка с веган вината, но уви, той не работи… Може ли да го актуализирате?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *