Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Училищните лавки в Уругвай: сбогом боклучава храна, газирани напитки и затлъстели деца

Училищните лавки в Уругвай: сбогом боклучава храна, газирани напитки и затлъстели деца

• Уругвай: В училищните лавки ще се продава само здравословна храна от началото на март (2014 г.).
• От началото на март в училищните и гимназиални столове няма да има повече напитки като кока кола или снаксове, вафли, кроасани и други подобни храни, смятани за вредни за здравето. Министерството на здравеопазването (в Уругвай – б.ред.) разпореди да се продават само здравословни храни и напитки.
• Сокове със 100% съдържание на плодове; сладкарски изделия, направени с растително олио (без втвърдени мазнини или маргарин); десертни напитки с мляко (но с максимум 12,2 грама захар на 100 милилитра); плодове и зърнени храни. Това са някои от храните, разрешени за продажба в образователните институции. Освен това е факт, че външният вид на лавките ще се променя коренно от началото на 2014 г. и този модел ще се разпростре върху храните и порциите, които се предлагат в училищата по принцип. Ще се контролират и околните магазини.
„Този закон е една отправна точка, от която да се продължи напред“ – казаха от Министерството на здравеопазването.

Създаване на здравословни хранителни навици
Закон N° 19.140, който постановява защитата „на детското и юношеско население, което посещава училища, държавни и частни лицеи, да се подпомага чрез създаване на здравословни хранителни навици“, бе създаден от депутат Хавиер Гарсия, гласуван миналата година и все още нерегламентиран. Без съмнение, обаче, вече ще се прилага на практика от началото на март, когато започва учебната година.
Министерството на здравеопазването, заедно с Министерството на образованието и културата и с Държавната администрация на общественото образование, са разработили списъка с полезни храни за продажба в училищните институции. Генералната директорка на Министерството на здравеопазването Марлен Сика каза за „El País“ (голям аржентински ежедневник – б.пр.), че са се провели също срещи с Индустриалната Камара и че „всички страни“ подкрепят прилагането на новия закон.
Списъкът, който бе предоставен за „El País“, все още не е окончателният вариант, но съдържа основните очертания на крайния вариант и се разделя на три групи: една за „натурални храни и напитки или с минимална обработка“, друга за „обработени пакетирани храни, които отговарят на установения минимум за калории и хранителност“ и трета за „пакетирани на местата за определени търговски марки храни“.

„Не търсим да ограничаваме нещата, които се продават, а да се организира как и в какви количества. Лавките няма да могат да продават повече определени продукти, като газирани напитки и снаксове, но очевидно ще има един преходен период, за да не се предизвикат икономически загуби“, поясни Сика. Директорката на Министерството на здравеопазването отбеляза, че ще се направи една съвместна оценка в образователните центрове, където се предоставят тави с храни за учащите, за да може менюто, което се предлага, да изпълнява директивите, очертани от закона.
Освен това ще изчезнат солниците от столовете и бюфетите в училищата и няма да се разрешава на учащите да слагат допълнителни подправки във вече приготвена храна. А за децата и подрастващите, които си носят следобедна закуска или обяд от вкъщи, ще се приканват родителите – макар и не задължително – да не дават на децата за училище храни, които са забранени. „Също ще се организират плодови дни или други такива дни на здравословни храни“, уточни Сика.

Здравословни храни
Проектът на Министерството на здравеопазването, съгласно закон 19.140, не само включва забрана за продажба на определени храни в лавките на училищата и гимназиите, но и утвърждава програма за създаване на добри хранителни навици. Тя ще бъде промотирана чрез различни медии и чрез раздаване на образователни листовки на всички учащи се.
Сика съобщи още, че ще се приложат мерки за контрол на училищата във връзка с изпълнението на разпоредбите, приети от Министерството на образованието. От една страна, ще се установява дали директорите на училищата следят какво се продава при тях. От друга – ще се организират проверки от Министерството на здравеопазването за фирмите-доставчици, като се очаква същите да не продават забранени продукти в училищата. „В крайна сметка не искаме да санкционираме, а да повишим осведомеността и осъзнатостта на хората“, подчертава директорката на министерството.

Цифрите
26,6%  от младежите в Уругвай в гимназиална възраст страдат от наднормено тегло, според Второ световно изследване здравето на подрастващите от 2012 г.
28,6% са момчетата в тази възраст с наднормено тегло, според същото изследване, а при момичетата цифрата е 24,9%.

Ще се контролират магазините в близост
„Имаме голямо притеснение какво ще стане с тези, които имат локали и магазини в близост до училищата. Извън нормативната рамка (от все още нерегламентирания закон 19.140), работим върху това и търсим решение“, поясни генералната директорка на Министерството на здравеопазването Марлен Сика. Длъжностното лице изказа по този начин своето притеснение за всички онези локали и магазини, които се намират в близост до училищата и които очевидно ще продължат да продават продукти като снаксове, газирани напитки, вафли и кроасани, които ще са забранени в училищните лавки.
„Една от формите е да се установи някаква дистанция, разстояние“, изказа предположение Сика. Но в разговора си с „El País“, каза, че все още не е ясно как ще се постигне това, имайки предвид съществуването дори на супермаркети, в непосредствена близост до училища. „Все още работим върху това, дискутираме“, добави Сика.

Превод: Анна Кръстева (Ani Kr)
Източник: Fundación PROTEGER – www.horadigital.com.ar

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *