Breaking News

ЗЕЛЕН ХУМУС

Рецепта и фотографии: БИАНКА ЙОВЧЕВА – БЕТИ

Приготвих този хумус като по-лек, летен вариант. Намалих количеството зехтин, като добавих безценното откъм здравословни качества авокадо. Получи се лек, като текстура и вкус, и много приятен вариант на традиционния хумус. Ще го направите много бързо, ако използвате предварително сварен нахут или от консерва. Аз предпочитам да го накисна за няколко часа и тогава да го сваря.

ПРОДУКТИ
* 250 гр. сух нахут (или 600 гр. сварен)
* 200 гр. сварен грах (непременно запазете зеления цвят – просто не го преварявайте)
* 100-120 гр. сусамов тахан
* 2 бр. авокадо
* 100 мл. зехтин
* 1 глава лук (ситно нарязана)
* 3-4 скилидки чесън
* 1 голяма китка магданоз
* 2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. чили или сладък червен пипер
* 7-8 с.л. лимонов сок (на вкус)

ПРИГОТВЯНЕ
Сигурно забелязате, че няма сред продуктите сол. Ястието е достатъчно ароматно и вкусно дори без добавянето на сол. Но лятото може и да добавите малко, а количеството на подправките да балансирате според вкуса си.
Нахутът, предварително накиснат за няколко часа, се измива и се сварява. Той е от семейство Бобови и варенето му е като на боба. Сварява се отделно и грахът. Лукът и чесънът се задушават в малко зехтин, докато лукът започне да изглежда стъклен. Добавят се чилито и кимиона към тях, разбърква се всичко и се сваля от огъня. В голям съд се поставя сварения и отцден нахут, като водата не се изхвърля, а се заделя. Добавят се задушените лук и чесън, грахът, авокадото и останалите продукти и всичко се пасира до гладка смес. Ако се получи по-гъста от желаната, се добавя малко от водата, в която е врял нахутът. При желание може да се добави и зехтин. Опитвате на вкус и балансирате с подправките. При сервиране може да залеете с малко зехтин и да поръсите сусамово семе.

Източник: www.vkusnosbety.blogspot.com

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

2 comments

  1. There are some points that I don’t understand in this article, can they be clarified for other articles?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *