Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > Въпроси и отговори за растителната диета с д-р Пашкулев

Въпроси и отговори за растителната диета с д-р Пашкулев

Източник: www.kukuriak.com
20 ноември 2011

Д-р Пашкулев е лекар, фитотерапевт и има зад гърба си 20 издадени книги по диетология и комплексно природолечение. Автор на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла.

Какво казва за себе си: „Преди близо 20 години участвах в един от прохождащите вестници по природна медицина. Голям интерес предизвика един конкурс, в който питахме читателите: „Според вас, коя храна е най-добрата за човека?” И сещате ли се на кого присъдихме първата награда? На отговорилия само с една дума: „Усвоената!”
С течение на годините натрупах значителни знания и опит в диетологията, фитотерапията, апитерапията, минералотерапията, хомеопатията, и други природни лечебни изкуства. Това, което ме връщаше най-редовно към горния извод, е непрекъснатото увеличаване по количество и тежест именно на състоянията с лошо усвояване на поетите хранителни съставки. И тук не става въпрос само за баналните (но и актуални) случаи на възрастни хора с липсващи зъби и/или трайно увредено храносмилане. Защото и младите хора, подвластни на неподходящото отглеждане и натиска на макдоналдската пубертетна култура, не закъсняват да проявят подобни признаци. Докато прясното и разнообразно хранене, извършено при спокойна обстановка и с педантично сдъвкване на твърдите продукти, осигурява нужното на организма, яденето на непълноценни продукти, и то „на крак”, води рано или късно до срив на системата…“

Помолих д-р Пашкулев да отговори на няколко въпроси свързани с растителната диета, тъй като има дългогодишни набюдения и мнения от свои пациенти, които консултира ежедневно. Радвам се, че успя да намери време и за Кукуряк.

Възможно ли е да се живее изцяло на растителна диета? Почти винаги – да; но само при определени условия вегетарианството освен поддържащо живота е и здравословно, и подпомагащо духовното развитие.

В по-добро здравословно състояние ли са пълните вегетарианци (вегани) от хората, които се хранят с животински продукти?
Повечето хора все още отхвърлят животинските продукти не с основна цел усъвършенстване или по екологични причини, а за да се лекуват, и то от тежки болести! Значи, даже да не са средно по-здрави от другите, щом са стартирали от проблематично равнище и после повечето са се подобрили, това е достатъчно показателно за принципния потенциал на растителната диета.

Кои са най-честите здравословни оплаквания при пълните вегетарианци и каква е причината за тях? Веганите имат нужда от много повече познания за композиране на здравословното меню! Те нерядко страдат, ако вместо постигане на баланс чрез качествени основни продукти, суперхрани и евентуално други добавки, се поддадат на лесното скалъпване на храненията си главно чрез тестени, захарни и консервирани продукти. Това води до срив неврохормоните (и съответно – емоционална неустойчивост), анемии, хормонални нарушения (включително проблеми с цикъла у жените), разрушаване на зъбите и ставите и т.н. Непълните вегетарианци от своя страна по-лесно постигат баланс и при компромисни условия; но ако компромисите се разширят, те по-лесно започват да боледуват от алергии, гнойни възпаления, бъбречни, чернодробни и други заболявания, характерни за редовно включващите доста животински продукти в менюто си.

Защо суровоядството не е препоръчително за дълги периоди от време? Всеки човек може да се разтоварва и енергизира едновременно чрез кратки плодово-зеленчукови, сокови, шейкови или по-разнообразни суровоядни епизоди. Но не са толкова много хората, които са на 100% процента добре, когато са на 100% сурова храна с години. Не бива рязко да се преминава от обикновена смесена храна към суровоядно веганство, преобладаващото вегетарианство с включване и на готвени зърнени храни и зеленчуци е препоръчително като траен режим, а за решилите да продължат – поне като преходен буфер. Освен това при някои заболявания организмът не може добре да усвоява част от суровите храни и е необходимо продължително лекуване, преди изобщо да е възможно да се стигне до нивото на благоденстващите вегани.

Имат ли нужда пълните вегетарианци  от хранителни добавки? Според мен, имат – но в някои случаи само минимално, докато в други – значително. Изследванията показват огромни разлики между отделните вегани в нивата на някои аминокиселини и техни производни (таурин, карнитин, карнозин), есенциални масти, минерали, витамин В12 и т.н. Значи някои се справят далеч по-добре от останалите; и именно вторите (за предпочитане – след поне еднократна консултация със специалист) е важно да приемат определени добавки. Подчертавам, че те следва да са подбрани и дозирани индивидуално, защото по правило масово предлагащите се поливитамини-минерали, белтъчни концентрати, ензими, пробиотици и т.н. могат да са далече от оптималното решение!

Кои са изследванията, които пълните вегетарианци би трябвало да правят понякога и нужни ли са? Ако се чувстват добре, само през няколко години могат профилактично да правят стандартните общи изследвания и евентуално за нивото на вит. В12. А ако са зле, необходимият комплекс от изследвания се определя от специалист.

Кои билки и храни е добре да включим при наличие на анемия или такива, които да допълват вегетарианската диета. Анемия се наблюдава рядко, ако се употребяват повече ядки и семена, разнообразни зеленчуци, кълнове, цветен прашец, водорасли и други суперхрани. Много по-честа е при преобладаване на варива, мазнини и сладки храни. Билки като коприва, върбинка, кръвен здравец и много други могат да бъдат използвани; и ако въпреки това проблемът остава, стигаме до конкретни добавки като желязо, мед, фолиева киселина и вит.В12. Важно е също да се открие и отстрани евентуална извънхранителна причина, например стомашно-чревни проблеми или обилен месечен цикъл у жените.

Кои билки или храни/семена е добре да използваме като източник на калций вместо мляко? Сусам, лешници, тиквено и конопено семе, чиа и други семена и ядки; също и повечето листни зеленчуци осигуряват добър минерален баланс. Това означава не само калций, но и магнезий, цинк, манган, силиций и т.н. И двигателната система, и целият организъм имат нужда от цялостно биохимично „оркестриране“, а не от акцент само върху един-два елемента.

Лекува ли наистина растителната диета? Без съмнение! За да се излекува тялото, тя често е най-важният фактор. Ала трябва да е прецизирана в много отношения – особено ако искаме бързи резултати – както и да я съчетаем с балансирана двигателна активност, психоразтоварване и други общооздравителни мерки. А за да се излекува и душата, тя следва да бъде елемент от още по-интегрална система за усъвършенстване. Изолираните претенции за възвишеност единствено въз основа на растителноядството показват само, че човек е започнал да става жертва на псевдодуховната горделивост!“

 

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *