Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЛЮБОПИТНО > Какво (не) знаем за прилепите

Какво (не) знаем за прилепите

10500396_798150573563529_6218466679949097976_n

Източник : Под едно небе 

1. Прилепите за единствените бозайници, които могат да летят.
2 . Прилепът живее над 30 години.
3. Съществуват 1100 вида прилепи. Един кафяв прилеп, например, може да улови около 1200 комара за час. Така те играят важна роля в естествения контрол на вредителите. Други видове прилепи се хранят с плодове и нектар, има и канибали, които се хранят с други прилепи.
4. Прилепът може да намери храната си в пълен мрак като излъчва високочестотни безшумни звуци (10-20 импулса в секунда) и улавя ехото чрез тях. Прилепът използва своята ехолокация и за да се придвижва в тъмното.
5. Прилепите-вампири не смучат човешка кръв, споко smile emoticon.
6. Няма да видите дебел прилеп. Метаболизмът им е завиден – може да усвои банан, манго и горски плодове само за 20 минути.
7. Прилепите са и като опрашители на растенията. Много видове се хранят с растителен нектар и събират прашец върху телата си. Докато летят надалеч пръскат прашеца и по този начин помагат на растенията да се разпространяват. Прилепите са основните опрашители на банана, смокините, мангото, кашуто и агавето.
8. Прилепът е полезен и с телесните си отпадъци. Изпражненията му, наричани гуано, са богати на азот и са мощна растителна тор.
9. Напоследък се заговори, че прилепите са заразители на бяс, разнасят болести и токсини, но това не е вярно! Всъщност прилепите бягат от хората. Ако по някаква случайност ви ухапе прилеп, отидете на лекар, но не се тревожете за живота си.
10. Повече от половината видове прилепи са застрашени от изчезване. Една от причините е, че повечето женски раждат само по едно малко на година.
11. Майката-прилеп може да разпознае своето прилепче сред хиляди и милиони други чрез техните уникални гласове и аромати.
12. Най-големият прилеп в света, който живее на островите на Тихия океан, има размах на крилете до 60 фута.
13. Най-малкият прилеп в света пък се намира в Тайланд и се нарича пчелата-бухалка. Той е по-малък и от нокът и тежи по-малко от 1 стотинка.

Check Also

Как и защо медиите насаждат негативнен имидж на вегетарианството?

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА Днес медията има голямо влияние върху общественото мнение. Добре известно е, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *