Breaking News

Стевия

Сте́вията (Stévia) e род многогодишни растения от семейство Сложноцветни (или Астрови), включващи около 240 вида билки и храсти, растящи в субтропичните и тропичните райони в Южна и Централна Америка.

Видът Stevia Rebaudiana, по-известен като sweetleaf (сладко листо) или sugarleaf (захарно листо) или просто стевия, е широко разпространен заради сладкия вкус на листата му. Като подсладител и заместител на захарта, от гледна точка на вкус, стевията има по-бавно начало на действие и по-голяма продължителност от тази на захарта, като някои екстракти могат да имат горчив, както и остатъчен вкус при високи концентрации.

Със своя екстракт от стевиол гликозиди с до 300 пъти сладостта на захарта стевията привлича вниманието с нарастване на търсенето на ниско въглехидратни, с ниско съдържание на захар подсладители. Причината е, че стевията има незначителен ефект върху кръвната захар и е привлекателна за хора на диети с контролиран прием на въглехидрати.

Наличието на стевия е различно в различните държави. В някои страни се предлага като подсладител в продължение на десетилетия или столетия. Например широко използвана е в продължение на десетилетия като подсладител в Япония. В някои страни здравните въпроси и политическите спорове са ограничили нейната достъпност, например Съединените щати забраняват стевията в началото на 1990 г., освен ако не е етикетирана като хранителна добавка, но през 2008 г. Ребаудиозид A екстракт бива одобрен като такъв. С течение на годините броят на страните, в които стевията е на разположение като подсладител, се увеличава. През 2011 г. тя е одобрена за използване в ЕС.

Източник: http://steviaforlife.com/

Check Also

Вегетарианци и вегани в България разпределени по град във фейсбук групи

 Вегетарианци по местоположение  https://vegebg.org/vege-grad Фейсбук групи в България: София – www.facebook.com/groups/vegetarianssofia Пловдив – www.facebook.com/groups/784383811655933 Варна – www.facebook.com/groups/1408167816112756 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *