Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > 5 абсурдни мита за кравето мляко и дали всъщност то е полезно

5 абсурдни мита за кравето мляко и дали всъщност то е полезно

Въпреки чистата, невинна и кремообразна външност, кравето мляко има много по-тъмна страна, която млечната индустрия не иска никога да откриете. Кравето мляко е много повече от напитка, то е културен феномен, датиращ от хиляди години, но въпреки всички изследвания, доказващи че то е пагубно за нашия живот и живота на кравите, митовете за него все още се разнасят навсякъде по света.
Мит 1 – Имате нужда от мляко за да си набавяте калций
Дали ще го харесате или не, но млякото не е най-добрият източник на калций. Може би е трудно за вярване, но калцият в кравето мляко е едва усвоим от човешкото тяло. За радост меню без консумация на мляко няма да ни остави без калций. Най-богатите на този елемент храни са всъщност зеленчуците, по-точно зелените листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак и броколи.
Мит 2 – Кравето мляко прави костите здрави
В същият тон, както твърдят, че млякото дава калций, така ни се натрапва, че то е начина за здрави и силни кости. За съжаление това е далеч от истината. Всъщност това абсурдно твърдение е толкова опасно, че не е за вярване как се позволява все още да се използва. Изследвания доказват, че млякото всъщност намалява калция в костите и точно поради тази причина страните с най-висок процент заболявания от остеопороза са тези, в които хората консумират най-много мляко.
Мит 3 – Добиването на краве мляко не е жестоко
Колкото и сладки звезди да се появяват на екрана с техните „мустачки” от мляко, те няма да помогнат да се скрие грозната страна за млечната индустрия. Телетата се отнемат от майките им няколко часа след раждането, а след това се хранят с млечни заместители, докато накрая ги продадат за телешко месо. Майката също е подложена на ненужно страдание. Стресът, причинен от лошите условия в повечето ферми води до болести и репродуктивни проблеми, което прави животните ненужни след 4-5 години (при положение, че продължителността на живота при кравите е 25 години).
Mит 4 – Кравата трябва да бъде доена
Поради някаква причина целият свят живее с илюзията, че ако не се дои редовно, кравата ще „експлодира”, с други думи като ги издояваме ние им правим услуга. Този мит си е чиста лъжа. Кравите произвеждат мляко само за да хранят малките си. Ако нямат бебета – нямат мляко. Просто е. Както е и при хората. За да поддържат лактацията фермерите ги осеменяват изкуствено веднъж годишно – един травмиращ процес.
Mит 5 – Кравето мляко е за хората
Никой не може да оспори факта, че кравето мляко е отличен източник за хранене…. на телетата. То е жизненоважно за тях и веднъж отбити те никога повече няма да пият мляко, като това е валидно за всички бозайници на планетата. Това е и причината да няма логичен смисъл в пиенето на краве мляко от нас, хората.
Aко горепосочените причини не са достатъчни трябва да знаете също, че в кравето мляко има три пъти повече протеини, отколкото в кърмата, като това допринася за различни заболявания и алергии. Може би това ще е стимулът, който да промени начина ви на хранене и да изключите кравето мляко от него.

~http://svetatnajenite.blogspot.com/

~ http://www.onegreenplanet.org/

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *