Breaking News
Home > БВО > Анегнция Фокус // Миглена Божикова за вегетарианството

Анегнция Фокус // Миглена Божикова за вегетарианството

Миглена Божикова, заместник-председател на Сдружение „Българско Вегетарианско Общество” в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Вегетарианството набира все повече популярност у нас. Този, според някои, различен начин на хранене, от едни се възприема като етика, а други буквално израстват, без да са консумирали месо. Разкажете ни повече за безмесния начин на живот?
Миглена Божикова: Безмесния начин на живот може да започне по няколко начина. Това може да стане заради морални или етични причини – след като разберем от къде идва месото, а също и поради здравословни причини. Има и хора, които взимат това решение заради насилието над животните. Това са основните причини за вегетарианството.

Фокус: Имате ли информация към момента, колко от българите са вегетарианци?
Миглена Божикова: В момента в „Българско Вегетарианско Общество”, което е официално регистрирано сдружение, върви преброяване и все още нямаме точен брой. Предполагам, че вегетарианците в България са близо 300 хиляди. За последните две години броят им расте главоломно.

Фокус: Друга гледна точка е, че в месото се съдържат много важни за организма ни вещества. Как вегетарианците си ги набавят?
Миглена Божикова: Много е лесно. В месото се съдържат т. нар.оксиметазолинови аминокиселини. Има спор доколко те са незаменими и дали организмът не може да ги набавя и по друг начин. В растителната храна ги има, но се съдържат в различни растителни продукти. Ядки, семена, зеленолистни и всякакви видове зеленчуци и плодове – в различните продукти има всичко и вегетарианците си набавят необходимите вещества чрез разнообразно растително хранене.

Фокус: Какво трябва да съдържа менюто на един вегетарианец?
Миглена Божикова: Вегетарианците в най- чистия им вид, наричани още и строги вегетарианци (вегани), не консумират месо, както и млечни продукти, въобще нищо с животински произход. Сутрин, до обяд задължително трябва да има плодове, сокове или гъсти нектари, като може към тях да се добавят ядки и други подсилващи добавки. До обяд се консумират плодови продукти, защото тогава организмът се прочиства от токсините и това е „храна”, която е в най- добър синхрон. За обяд се препоръчва сезонна салата, съчетана с нещо зърнено или бобено, нещо сготвено или зеленчуци на пара, с възможно най-малко сол и мазнина, тъй като това е хубаво за усвояване на продуктите. При възможност, следобед може да се консумира плод, сладко или отново гъст нектар. За вечеря, при е добре отново да се консумира салата или задушени зеленчуци в съчетание отново с нещо зърнено или бобено, което да ни засити.

Фокус: Едно от най-популярните твърдения е, че ставайки вегетарианец, човек е по-здрав. До колко е вярно това твърдение?
Миглена Божикова: Вегетарианецът не само е по- здрав, но и по- жизнен, по- лек. По-лесно се справя с вируси и настинки. Живеем в такъв в свят, че е невъзможно болестите да не ни „докоснат”, но вегетарианците по- бързо се справят с тях. Има хора, които споделят, че след като са станали вегетарианци или вегани, са отслабнали и са се освободили от различни мастни натрупвания. Това също така ги освобождава и от вътрешни заболявания.

Фокус:Как веганите, които не консумират абсолютно никаква храна от животински произход, оцеляват в свят, в който навсякъде масово се предлагат именно такива хранителни продукти?
Миглена Божикова: В някои градове вече има специализирани заведения и ресторанти, където се предлагат подходящи за вегетарианци сладки и солени продукти. Преди около 5-6 години беше трудно, но в момента търсенето и предлагането вървят ръка за ръка. В много заведения се предлагат подходящи за вегетарианци храни.

Фокус: За изборът, да бъдеш вегетарианец (по-специално в ранна възраст), до голяма степен роля играят и родителите. Как те биха повлияли на този избор?
Миглена Божикова: Има родители, които без притеснение приемат това, че децата им искат да бъдат вегетарианци. Но има такива, чиито деца още от раждането си не искат да да консумират месо и животински продукти, но под влияние на традиции или от страх, че нещо ще им липсва, ги принуждават да го правят. Това не е добре и може родителите, ако не са вегетарианци да проявят разбиране и да оставят детето да върви по пътя си.

Фокус: Какви инициативи предвижда Сдружение „Българско вегетарианско общество” за тази година и как популяризирате дейността си?
Миглена Божикова: Сдружението има официална интернет страница, на която се пуска много информация – проверена и интересна. Има и „Фейсбук” група, която е за свободно пускане на материали, за въпроси и дискусии. Официално искаме, във всички държавни места и учреждения, да има право на избор за вегетарианско/веганско меню. Това трябва да стане с искане от самите нас и с промени в закона, който ще позволи това да се случи. Провеждаме и информативни инициативи – здравословни семинари, лекции, правят се демонстрации и срещи, на които се обсъждат идеи. От една страна имаме обществено присъствие, а от друга – личностно по градове и групи.

Източник: Агенция Фокус

Check Also

Годишно oбщо събрание на Българско вегетарианско общество – 10.09.2017

Имаме удоволствието да ви поканим на Годишното общо събрание на Българско вегетарианско общество (БВО). Събранието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *