Breaking News
Home > ЗЕЛЕНИ ВРЪЗКИ > Човешката библиотека

Човешката библиотека

1. Какво е Човешката библиотека?

А) Библиотека.

Б) Книжна поредица.

Името “Човешката библиотека” приютява поне две различни неща: библиотечната поредица, чието начало бе сложено с издаването на “Последният еднорог” през декември 2006-а; и фондацията – официално лице на човеците, съюзили сили в издаването на тази поредица и алманаха за съзидателна фантастична литература “Фантаstika”.

Калин: Човешката библиотека все повече се оформя като виртуална сграда – дом, който сбира човеци със сходни копнежи. Започвам да тръпна, като се замисля за нещата, които можем да сторим заедно по-нататък…

“Човешката библиотека” събира не просто книги, а хора…

…А ето как беше, когато започвахме с “Последният еднорог”:
Неотдавна един от приятелите ми (който ще остане анонимен, да не го злепоставям ;)) каза, че всяка книга може да бъде преведена, в отговор на полу-вопъла, полу-изръмжаването ми, че не познавам български преводач, който да успее сам да преведе еднорогата както й се полага.

(Като се замисля сега, Любомир Николов вероятно би се справил; но за друг наистина не се сещам.)

Разбира се, беше прав. Всяка книга може да бъде преведена, точно както всяка книга може да бъде написана или, иначе казано, всеки може да напише книга. Единственото, което се различава (и което в крайна сметка има значение), е как звучи и как въздейства готовата книга – или, в нашия случай, превод.

Check Also

Веге Мами

Веге Мами е група, предназначена за всички настоящи и бъдещи майки, вегани или вегетарианци, желаещи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *