Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > Дефицитите на месно-базираното хранене (и как да се храним пълноценно нисковъглехидратно вегански)

Дефицитите на месно-базираното хранене (и как да се храним пълноценно нисковъглехидратно вегански)

Дефицитите на месно-базираното хранене (и как да се храним пълноценно нисковъглехидратно вегански)

November 10, 2010 by Gabriel Cousens, MD / Превод: Любомир Стоянов

Много oт месоядците твърдят, че веганското хранене е непълноценно без добавки. Въпреки, че това е вярно, храненето на месна основа също е непълноценно без добавки. Месоядните се нуждаят от добавки точно толкова, колкото и веганите.

Продължават да излизат изследвания, свързващи месно-базираните начини на хранене и хроничните заболявания. Ако хранещите се само с растения имат по-малко хронични болести, отколкото месоядците, защо те не живеят значително по-дълго? Една от основните причини за това е дефицит на карнозин. Какво е карнозин? Карнозинът се състои oт две аминокиселини свързани заедно, ß-аланин и хистидин. Това е дипептид, който действа като мощен антиоксидант. Най-важното е, че не позволява гликозилиране. Гликозилирането, като един от основните фактори за стареене, създава кръстосани връзки, възпаления, свободни радикали, унищожава протеиновите функция, и инхибира ензимите. Това се отнася и до диабета, тъй като глюкозата реагира с протеини.

Той естествено се свързва с тях, затова А1C-тестът ще ви пoкаже напредналостта на гликозилирането и процеса на стареене. Карнозинът влияе положително на артериите, катаракта, и кръстосанитe връзки отговорни за набръчкване на кожата. Мозъкът има много високи нива на карнозин, който го предпазва от възпаление, амилоидални натрупвания, и болестта на Алцхаймер. Карнозинът е много важен като ни предпазва от мозъчна дегенерация. Той също така предпазва артериите, по-специално артериите в мозъка, от гликозилиране или атеросклероза на мозъка.

Веганите са с нисък статус на карнозин. Всъщност, те не разполагат с никакъв, защото той идва от месото. Въпреки това, месоядците също не получават достатъчно карнозин! Едно скорошно проучване показва, че когато хората са яли 7 унции месо (една голяма пържола), тя вдига ниватa нa карнозин с 448 единици, но след 5 ½ часа не е имало откриваем карнозин. Това изчерпване се случва, защото действа един ензим, който тялото използва, за да разгражда карнозина. Този ензим действа по начин, който ще изисква от вас да ядете 7 унции пържола три пъти дневно, за да се получи адекватно карнозин от източник на месо. Така че, ядящите месо също са дефицитни на карнозин, но не толкова дефицитни като веганите. Изследвания предполагат, че се нуждаем от поне 1000 мг карнозин ежедневно, за да се преодолее тази ензимна реакция и да се достигне нивата на карнозин, които да са достатъчни за защита на организма срещу гликозилацията, стареенетo, и за защита на мозъка и тялото срещу диабет.

Когато протеини биват гликозилирани, те отделят петдесет пъти повече свободни радикали. Свободните радикали са една от движещите сили на стареене, защото те окисляват средата. Може да опитате да ядете три пържоли на ден, но това не е толкова здравословно, и значително увеличава вашия потенциал за хронично заболяване. Решението е просто. Налице е лесно достъпeн и удобен за консумация източник на вегански карнозин – точно ¼ чаена лъжичка на ден ще ви даде 1000 мг. Ние препоръчваме силно този и за месоядците, тъй като всеки се нуждае от него.

Много хора са чували, че веганите са с нисък статус на Б-12. Това е абсолютно вярно. Месоядците също имат дефицит. Има минимално ниво на Б-12, което ви трябва за да оцелеете, и максимално ниво, което е оптимално за здравето в дългосрочен план. В минималното равнище (180-200 нано-грама Б-12), 80% от веганите са дефицит, но 40% от месоядците също са дефицитни на тези нива. Когато се вгледате в оптималния прием на Б-12 (400 единици в кръвта), месоядците са еднакво дефицитни. Много е вероятно, че 90% от месоядците и веганите са дефицитни в оптималните нива. Най-доброто нещо за всеки, е да се взема Б-12 добавка. Когато бях в Медицинското Училище в Колумбия през 1960г., се направи проучване, което установи, че 30% от хората се оценява да имат адекватни нива на Б-12 (предимно месоядни), и те имаха драстично положителни реакции при получаване на добавки с Б-12. Депресията си отиде, и усещане за благополучие се усеща от много участници в изследването. Дори през 1960г. учените са знаели, че хората средностатистически са с ниски нива на Б-12. Аз просто искам да подчертая въпросът, че всеки е с ниско съдържание на Б-12. Това е голям проблем.

Защо това е голям въпрос? Хората, които са дефицитни на Б-12 имат повече свиване на мозъка. С възрастта, вашият мозък започва да се свива. Mоже да се предпазим от много свиване чрез прости Б-12 добавки.

Витамин Д помага да се предпазим при 50-70% от случаите на рак, диабет и помага на майките, които са бременни да имат 50% по-малко недоносени бебета, което е съществено, тъй като недоносените бебета няма да бъдат толкова здрави. Ние знаем, че 100% от децата под една година имат витамин Д-дефицит. Витамин Д осигурява защита срещу грип. Той предпазва на 50-70% от рак, диабет, помага на майките да имат нормални износвания, а също така улеснява здравословното функциониране на мозъка и когнитивните функции. Изследванията показват, че около 50-85% от месоядни и вегетарианци имат недостиг на витамин Д. Всеки трябва да приемате допълнително витамин Д, независимо дали сте месоядни или вегани. Заедно с витамин Д, витамин А помага витамин Д да работи по-добре. Витамин А, витамин Д и витамин К работят заедно в синхрон. И веганите и месоядците са склонни да бъдат с нисък статус на витамин К. Нека разгледаме Витамин А като пример. Между 27 и 46% от хората в населението имат много ниско превръщане на бета-каротина до ретинол (про-витамин А). Това означава, че хората, суплементиращи с бета-каротин получават само преобразуване на 9% в основните използваеми компоненти. Ако сте част от тези около 40% хора, които не преобразуват бета-каротина, вие няма да получите достатъчно витамин А, а на нас всички ни трябва витамин А, за да оцелеем. 50% от хората (месоядни и вегани) имат недостиг на витамин А. Имаме нужда от него за различни неща, имунна система, чревни имунна система и т.н., така че виждате че добавките с витамин А са от решаващо значение.

В момента ние нямаме един наистина добър вегански източник на витамин А, но ние сме в процес на разработване на такъв. Това което липсва е определен ензим, който превръща бета-каротина във ретинол. Приблизително 40% от населението е с ниски нива на този ензим. Има и синтетичен ретинол, но изледванията не са ясни по отношение на дългосрочните ползи за здравето. Синтетичното обикновено не е подходящ източник на хранителни вещества. Ние в момента измисляме несинтетична веган добавка, която ще бъде на разположение в бъдеще.

Какво ще кажете за магнезия ? 80 % от населението е с ниски нива на магнезий. През 1936 г. Конгресът на САЩ установи, че 99% от населението на САЩ имаше някои недостиг на минерали. Без значение дaли сте канибал или веган, ясно е, че е необходимо като цяло да има минерална добавка. Простите неща, които са концентрирани, като Ocean’s Alive marine phytoplankton, са големи източници на магнезий и други важни хранителни вещества.

Други важни хранителни вещества които ще бъдат разгледани, са Омега 3 дълговерижни мастни киселини (DHA/EPA). Изследванията показват, че 90% oт бременнитe жени са с дефицит на омега 3. Виждаме висока честота на депресия и следродилна депресия при хора, които не получават достатъчно DHA. Бебетата, които не получават достатъчно DHA имат по-лошо развитие на мозъка и по-слабо зрение. Месоядни и вегани са с дефицит. При 2,6% от населението което са вегетарианци и 0,05% – вегани, е безопасно да се предположи от популационно проучване, показващо, че бременни жени с дефицит включват предимно месоядни. Това е закономерен извод. Откъде трябва да получим DHA? 2% от рибеното масло има DHA. Откъде рибите го получават ? Вездесъщите водорасли. Има няколко добавки, Omega Zen и V-pure, които имат DHA и EPA (други дълговерижни Омега 3, което ви трябват).

Ние открихме, че лица с маниакална депресия се нуждаят от много повече Омега 3. Проблемът с рибеното масло е, че това е само 2%, то гранясва, и всичко от рибата е силно замърсено с пестициди и хербициди. Превръщането с кокосово масло ще ви даде най-малко 5%, което е много добре. Лесно можете да получите достатъчно Омега 3 с Omega Zen или V-pure. Чудесно е, че имаме наистина безопасни, адекватни, неокислени версии, които получаваме директно от водорасли.

Най-важното е да имате предвид, че нито една от диетите не са адекватни без добавки, предвид това, което се случва в света. Всеки би трябвало да взема тези основни неща. Оптималната диета е тази, която те кара да си проводник на Божественото. Това означава, човек да се придържа към най-малко 80% жива храна, от растителен произход.

Нищо от това не е важно, обаче, ако, да сте в синхрон с Божественото не е важно за вас. Много месоядци признават, че не се интересуват от това. Много хора на типични месно-базирани диети, както и на модните, живи, диви, месни диети не се интересуват от морала или духовност. Те признават, че обичат да са в опиенение от лова и т.н..

От еволюционна гледна точка не всеки се интересува от модернизиране на храненето си за насърчаване на духовен растеж. Оптималната духовна диета, очертана в Битие 1:29, е най-вече с жива храна и само oт растителен произход. Става дума за непроливане на кръв, да не се предизвика нещастие и страдание, и това е само по морални съображения. Както Тората предполага, хората не могат да бъдат готови за тази еволюирала духовно диета. В момента на Ной (ера преди Потопа) хората са били канибали. В момента учението е, че Божественото понижи моралния стандарт, че хората не биха били канибали, aкo може да се яде месо, което е стъпка надолу от убиването и яденето на други хора. Имало се е предвид, че в някакъв момент хората ще станат морално и етично рафинирани, за да видят че животните имат душа и да се придвижат към по-еволюирала диета.

Месно-базираните начини на хранене са еднакво дефицитни като веганските и всеки има нужда от добавки. Всеки има нужда от Б-12, карнозин, витамин Д, витамин А, DHA и магнезий, включително месоядците. Тази дискусия не е я е имало, защото веганите са в отбранителна позиция! Всеки трябва да има една диета, която работи. Някои хора наистина се нуждаят от повече протеин, но те не се нуждаят от месо – те се нуждаят от растителен протеин с най-високо качество, какъвто се има в спирулина и хлорела, синьо-зелени водорасли, и E3 live . Това са 60-70% протеин с 40% абсорбируемост. Месо, риба и пилешко месо са само 14, 15, и 16% усвоими. Това е доста лесно за хората, които се нуждаят от повече протеин, за да процъфтяват на веганска диета. Ние сме документирали 98.99% успеваемост на хората, които правят една веганска диета, без значение каква е тяхната конституция, поне докато диетите са индивидуализирани.

Веганството може да бъде проблематично, ако включва хранене с много сложни въглехидрати и умерено ниско съдържание на мазнини. Това не е най-доброто хранене, и заслужава да бъде атакуванo. Хранене, богато на захар (която е „турбогориво“ – б. пр.) не е най-доброто за дълголетие, и със сигурност не е най-доброто при диабет. Най-доброто хранене има за основа растителни мазнини, които не са приготвени при високи температури. Ето един пример за това как резултатите от научните изследвания се изкривяват: привърженици на месо-базираната диета твърдят, че много проучвания показват, че ескимосите изглеждат добре на месо. Това е вярно, но ескимосите ядат сурово месо. Веднъж започнали да готвят месото, сърдечносъдовите болест са се покачили драстично.

Еволюционните тенденции показват, че ние се движим към световна веганска диета. Предначертано е да бъде по този начин. Това е библейското пророчество, и част от подготовката за предсказанo мащабнo моралнo усъвършенствуване.

Препоръчвам ви да определите метаболитния си тип. (Забележка: В моята книга „Concious eating“ имам задълбочен тест, за да ви помогне да определите метаболитния си тип, можете да получите също тест, който ви показва как точно се асимилират различни храни, за по-висока степен на прецизност.) Препоръчвам диета основана на 50% растителна мазнини, което е най-профилактично, с малко протеини и сложни въглехидрати, плодове и зеленчуци, за адаптиране на тези нива в зависимост от вашaтa специфичнa конституция. Протеинът често се разгражда до 100% захар.

Diabetes Journal през 1986 публикува изследване, в което е посочено че от четвърт килограм месо ще се повиши на гладно нивото на инсулин, колкото от четвърт килограм бяла захар. Може да се наложи повече протеини въз основа на вашата конституция, защото има и други фактори, освен кръвната захар. Повече или по-малко може да са необходими сложни въглехидрати, които аз препоръчвам да набавяте от зеленолистните. Също така е важно да се пие достатъчно чиста вода. Няма голяма възможност за контрол на биологично чистото месо, защото токсините са съсредоточени в продукти от животински произход. Следователно, не съществува такова нещо като биологично чисто месо, само повече или по-малко токсични месо. Иронията е, че така наречените свободно отглеждани животни вероятно са по-токсични, защото те навън започват да бъдат изложени на токсини. Избирайки органичнa, най-вече жива храна, на растителна основа, знаейки си конституциятa, приемайте добавки, не яжте прекалено много – не забравяйте, че може да се яде най-добрата храна в света и ако я ядете в излишък, това не е добре за тялото – всичко това ще ви осигури оптималната диета за вашето здраве и духовна еволюция, както и екологичното и духовно благосъстояние на планетата.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *