Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > Обобщение на НАЙ-ДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ВЕГАНИ в националните диетологични норми за хранене (в ЕВРОПА)

Обобщение на НАЙ-ДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ВЕГАНИ в националните диетологични норми за хранене (в ЕВРОПА)

Eat together logo Erasmus                                                                                                                Lifelong learning Erasmus logo

Обобщение на най-добри  практики за вегани в националните диетологични норми за хранене  (в Европа)
www.dietethics.eu 21-ви Май 2013

ОБЩИ НАСОКИ

1. Въведение … 2
2. Витамин В12 … 2
3. Kалций и витамин D … 2
4. Желязо … 3
5. Oмега-3 мастни киселини … 3
6. Селен … 4
7. Йод … 4
8. Цинк … 4
9. Протеин … 5
10. Рибофлавин … 5

ОЩЕ ОБЩИ СЪОБРАЖЕНИЯ

11. Устойчиво потребление на храна … 5
12. Институционалeн кетъринг … 5
13. Бъдеща стратегия … 5

БРЕМЕННОСТ И ДЕЦА

14. Бременност и кърмене … 6
15. Деца … 7

СЪДЪРЖАНИЕ:

Легенда:
Синьо = Великобритания (National Health Service, Шотландия, Северна Ирландия)
Червено = Швеция
Светло зелено = Австралия (Queensland)
Тъмнозеленo = Холандия
Кафяво = Nordic Nutrition Препоръки draft (Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Фарьорските острови, Гренландия, Шпицберген, Оландски острови)
Italic = допълнителна информация

1. Въведение

Веганите не ядат всички храни от животински произход. Това включва месо, риба и млечни храни, а също и пчелен мед(1). Вегетарианското или веганско хранене може да бъде подходящo за всеки, независимо от възрастта. Следвайте нашите съвети за здравословно хранене за вегани за да си осигурите балансирано и разнообразно хранене (2).

Здравословнoтo вегетарианскo хранене съдържа:
– изобилие от плодове и зеленчуци
– изобилие от храни, съдържащи скорбяла
– някои немлечни източници на протеин, като боб и други варива
– някои млечни алтернативи като обогатено соево мляко
– ограничаване на количеството мазни и сладки храни (3)
добавки с вит. Б12 (4) [и обогатени с него храни]
– избягване на храни, които са с високо съдържание на мазнини, захар или сол (5)

2. Витамин В12

Веганите се съветват да вземат витамин В12 таблетки. Водорасли и морски водорасли съдържат подобно на витамин В12 вещество, но то няма активността на витамина. Не са познати вредни въздействия върху хората с дългосрочни високи приеми на В12 (6).

Вижте също Какво всеки веган трябва да знае за витамин Б12.
(Вижте и статията, която сме публикували тук, специално за Б12)

3. Калций и витамин Д

Калцият е необходим за здрави и силни кости и зъби. Добри източници на калций за вегани включват:
– обогатени соево, оризово и овесено мляко
– тофу обогатено с калций
– сусам и тахин (7)

Листни зеленчуци и зеле от всички видове (особено къдраво зеле [kale]), кореноплодни зеленчуци, бадеми, шипки и касис са примери за важни източници на калций във веганското хранене (8).

Тялото се нуждае от витамин Д, за да усвои калция. Вегански източници на витамин Д са:
– излагане на слънце лятото – не забравяйте да прикриете или защитите кожата си, преди да започне да става червена или изгаря

– обогатени храни за мазане и зърнени закуски (с добавка на витамин Д)
– добавки с витамин Д.

Вижте етикета за да се гарантира, че витамин Д, използвани в продукта, не е от животински произход (9). Костите стават по-силни, когато ги използвате, и най-добрият начин да направите това е с редовна физическа активност (10).

4. Желязо

Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Добри източници на желязо за вегани са:
– варива
– пълнозърнести хляб и брашно
– зърнени закуски, обогатени с желязо
– тъмнозелените листни зеленчуци като крес, броколи, пролетни зеленчуци и бамя
– ядки
– сушени плодове като кайсии, сливи и смокини (11).

Витамин С увеличава усвояването на желязо, намиращо се в зеленчуци и плодове. Включването на тези храни в основните хранения е добра идея (12).

Намаляването на приема на чай и кафе може да помогне за подобряване на нивата на желязо в организма. Това е така, защото в чая и кафето се съдържат съединения, наречени полифеноли, които могат да се свързват с желязото, което го прави по-трудно усвоимо за нашите тела (13).

5. Oмега-3 мастни киселини

Необходим е специален вид омега-3 мастна киселина, наречена DHA за мозъка и развитието на зрението (14). EPA и DHA (дълговерижни омега-3 мастни киселини) не се намират във вегански диети (изключение са микроводораслите, бел. прев.), но може да се образуват в тялото ако алфа-линоленова киселина се набавя достатъчно (15).

Растителни източници на омега-3 (на 100 гр.), включват:
– ленено семе (или ленено масло): 53.3 грама

– орехово масло: 11.5 грама
– рапично масло: 9,6 грама
– соево масло: 7,3 грама

Източници на омега-3 мастни киселини, подходящи за веганите също включват храна основана на соя като тофу, както и орехи (16).

6. Селен

Бразилски орехи са особено добър източник на селен, така че се опитайте да ядете по няколко всеки ден. Яденето на една шепа смесени безсолни ядки може да бъде удобен начин да получите дневния си прием на селен, но се уверете, че тя съдържа бразилски орех (17).

7. Йод

Йодът играе централна роля в метаболизма (18) на организма. Водорасли от всякакъв вид могат да бъдат добър източник на йод (19). Съдържанието на йод е различно и понякога може да бъде вредно за деца с високи нива на йод в организма (20). Адекватни нива на йод по време на бременност са от съществено значение за растежа и развитието на мозъка на бебето. Необходим е йод в големи количества по време на бременност. Сега се препоръчва всички бременни жени да приемат добавка, съдържаща 150 микрограма йод. Но все пак трябва да се консумират добри хранителни източници на йод в допълнение към тази добавка (21).

8. Цинк

Бобови растения, ядки и семена, пълнозърнести храни (особено пълнозърнест хляб) и пшенични кълнове са важни източници на цинк във веганското храненe (22) [както и] тиквени семки осигуряват една от най-концентрираните вегетариански хранителни източници на цинк (23).

9. Протеин

Варива и храни, произведени от тях са добър източник на протеини. Черупкови плодове и масла от семена съдържат също протеин (24).

10. Рибофлавин

Рибофлавинът е необходим за енергия и като част от антиоксидантни защитни процеси. За диети на растителна основа най-добрите източници на рибофлавин са обогатени зеленчукови напитки, бобови растения, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести храни (25).

ОЩЕ ОБЩИ СЪОБРАЖЕНИЯ

11. Устойчиво потребление на храна

Еколози и учени по общественото здраве са съгласни, че една диета на растителна основа е за предпочитане. Ние ще бъдем в състояние да поддържаме баланс на хранителните вещества, когато напаснем храненето към по-устойчиво. Промяната трябва да бъде направена за цялата храна, за да отрази увеличението в някои компоненти в отговор на намаляване в други. С общо веганско хранене е възможно да се приполови въздействието върху климата от това, което ядем (26).

12. Институционален кетъринг

Училищата не могат да задоволят напълно всички изисквания. Въпреки това те все пак трябва да предлагат вегански варианти, защото учениците, които са вегани по етични причини и по принцип обикновено не приемат други видове вегетариански храни.

Училищата следва също да предоставят адекватна информация за витамин В12 и хранителни добавки, подходящи за вегани (27).

13. Бъдеща стратегия

Тъй като храненето на растителна основа е свързано с дълбоки убеждения, хората които съветват вегани да приемат продукти от животински произход, могат ненужно да отблъснат вегани, вместо те да слушат потенциално животоспасяващи насоки като например изискванията за витамин В12.

Властите могат следователно да желаят да обсъдят регламенти за обогатяване на храни за заместители на животинските или други храни с малък брой ключови хранителни вещества, като витамин В12 и калций, за да се улесни безопасно преминаване към по-устойчиво рестително-центрирано хранене (28).

СПЕЦИФИЧНИ НАСОКИ ЗА БРЕМЕННОСТ,

ЛАКТАЦИЯ И РАННО ДЕТСТВО

14. Бременност и кърмене

Добре планираната веганска диета е в състояние да отговори на изискванията за хранене при бременност и кърмене. Само малко по-голяма количество храна трябва да се яде по време на бременност. Въпреки това, вие се нуждаете повече от определени хранителни вещества, така че е много важно да се направи добър избор на питателна храна. Това е важно, така че вие и вашето бебе да получите всичко, което трябва за здравословен растеж и здравословна бременност (29).

Витамин В12

Веганите биват съветвани да вземат добавки с витамин В12 (30). Вижте също Какво всеки веган трябва да знае за витамин Б12.

Калций

Ако сте веган, вие също трябва да се уверите, че получавате достатъчно калций. Това е така, защото не-веганите получават голяма част от калций от млечни храни.

Добри източници на калций за вегани включват:
– обогатено мляко от соя, ориз и овес

– тофу обогатено с калций
– сусам и тахан
– тъмнозелени листни зеленчуци (31)

Витамин Д

Вашето тяло може да произвежда витамин Д, когато кожата ви е изложена на слънце през лятото. Всички бременни жени, независимо от тяхната диета, се препоръчва да приемат допълнително витамин Д по време на бременността, за да се гарантира, че те разполагат с достатъчно витамин Д за тяхното бебе. Веганите ще трябва да прочетат етикета, за да се гарантиранo, че витамин Д който се използва в даден продукт, не е от животински произход (32).

Желязо

По време на бременността ще ви трябва много повече желязо, отколкото, когато не сте бременна, така че за жените, които следват веганска диета добавка на желязо е силно препоръчителна (33). Добри източници на желязо за вегетарианците са:

– варива
– сушени плодове като кайсии

– тъмно-зелени зеленчуци
– пълнозърнест хляб
– обогатени зърнени закуски (с добавено желязо) (34)

Йод

Необходим е йод в големи количества по време на бременност. Сега се препоръчва всички бременни жени да приемат добавка, съдържаща 150 микрограма йод. Все пак трябва да се консумират добри хранителни източници на йод в допълнение към тази добавка (35).

Фолати

Всички жени, които планират бременност и в ранните етапи на бременността трябва да ядат най-различни фолат-съдържащи храни, напр. зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи, бок чой, както и храни, обогатени с фолиева киселина (плодов сок, хляб, зърнени закуски). Може да приемате допълнително фолиева киселина от 400 микрограма на ден най-малко един месец преди и три месеца, след като забременeeте (36).

Кърмене

Ако кърмите хранейки се вегански, то е особено важно да приемате допълнително витамин Д. Ако сте приемали с добавка витамин Б12, продължете да го вземате, също докато кърмите (37). Веганите биват съветвани да вземат добавки с витамин В12 (38). Моля обърнете се към това Kоето всеки веган трябва да знае за витамин Б12.

Би трябвало да можете да получите всички други витамини и минерали, които трябва, като ядете по-разнообразна и балансирана диета. Препоръчително е изключително да кърмите бебето си, докато тo станe на около шест месеца, след това постепенно да се въведат твърди храни, като същевременно продължавате да кърмите.

Соево адаптирано мляко е единствената алтернатива на специално краве мляко за вегански майки, които не могат или не желаят да кърмят. Потърсете съвет от Вашата акушерка, здравен работник или GP, преди да използвате соево адаптирано мляко (39).

15. Деца

Диета с изобилие от зеленчуци, кореноплодни, бобови растения и пълнозърнести храни е добра за вашето здраве и околната среда. Затова е добре, ако децата се учат да харесват този вид храна в ранна възраст. Шансовете, че те ще продължат по-късно в живота са по този начин се увеличават. Ако диетата съдържа обогатените продукти, осигурява достатъчно енергия и е добре балансирана, децата могат да се хранят вегански (40).

Витамин В12

Вегански деца, които изключват всички храни с животински произход, трябва да приемат добавки с витамин Б12 (41). Веганите биват съветвани да вземат добавки с витамин В12 (42). Моля обърнете се към това Което всеки веган трябва да знаете за витамин Б12.

Въвеждане на твърди храни

Съветите за въвеждане на твърди храни на около шест месечна възраст е еднаква за вегетариански бебета както за не-вегетариански бебета (43).

Енергия

Веганската храна може да бъде обемиста и с високо съдържание на фибри (44). Децата могат да ядат порции, които са недостатъчни, за да отговорят на изискванията за енергия, тъй като фибрите много натъпкват. Ако детето ви не получава достатъчно калории, протеините ще се използват като енергиен източник, а не където е необходимо, т.е. за растеж.

– Разпределение на храна и закуски през целия ден дава възможност на децата да ядат повече, което прави по-лесно за бебетата да получават достатъчно енергия.

– Уверете се, че вашето бебе расте нормално (45)

– Дайте на вегански деца висококалорични храни, като например хумус, банани и фини масла от ядки и семена (като тахан и кашу или фъстъчено масло). Те все пак се нуждаят от нишестени храни. Въпреки това, не давайте само пълнозърнест хляб и пълнозърнести версии на деца под петгодишна възраст, защото те са с високо съдържание на фибри. За допълнителна енергия, можете да добавите растителни масла или веган масла за мазане (46).

Калций и витамин Д

Вегански децата трябва да ядат и бобови растения, и зеленолистни зеленчуци, както и обогатени напитки, за да получат достатъчно калций. Витамин Д-дефицит може да доведе до рахит, който ясно могат да бъде идентифицирани, тъй като децата развиват меки и деформирани кости. Деца на възраст под две няма да получават достатъчно витамин Д от храните. Те се нуждаят от допълнително витамин Д (47).

Желязо

Можете да се уверите, че вашето дете получава достатъчно желязо, като им давате:
– зърнена закуска

– тъмно-зелени зеленчуци
– хляб
– боб и леща
– сушени плодове, като кайсии, смокини и сини сливи (48)

Омега-3 мастни киселини

Необходим е специален вид на омега-3 мастна киселина, наречена DHA за мозъка и развитие на зрението (49). ЕРА и DHA (дълговерижни омега-3 мастни киселини) не се намират във вегански диети (изключение са микроводораслите, бел. прев.), но може да се образуват в тялото ако алфа-линоленова киселина е набавяна достатъчно (50). Растителни източници на омега-3 (на 100 г), включват:

– ленено семе (ленено масло): 53.3 грама
– орехово масло: 11.5 грама

– рапично масло: 9,6 грама
– соево масло: 7,3 грама
Източници на омега-3 мастни киселини, подходящи за веганите също включват основана на соя храни като тофу, както и орехи (51).

Йодин

Йодът играе централна роля в метаболизма на организма (52). Водорасли от всякакъв вид могат да бъдат ползвани (53). Човек не бива да излага на достъп на децата препарати с водорасли, нито други добавки, съдържащи дози йод, които превишават препоръчания дневен прием на йодин (54).

Протеин

Варива и храни, произведени от тях, са добър източник на протеини. Черупкови плодове и семенни масла също съдържат протеини. Не давайте цели ядки на деца под петгодишна възраст, тъй като те биха могли да се задушат. Смелете ядките ситно или използвайте фино ядково масло (55). Листнитe зеленчуци също са подходящи за комбиниране с различни зърнени култури (56).

_______________

1 Northern Ireland NIDirect government services, Vegetarian and vegan diet (http://www.nidirect.gov.uk/vegetarian-and-vegan-diet)

2 United Kingdom National Health Service, Healthy Eating for vegetarians and vegans (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Goingvegetarian.aspx)

3 United Kingdom National Health Service, The Vegan Diet (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx)

4 Netherlands’ Nutrition Center Foundation encyclopedia, Vitamin B12 (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx)

5 United Kingdom National Health Service, Vegetarian food on a budget (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Budgetvegetarian.aspx)

6 Netherlands’ Nutrition Center Foundation encyclopedia, Vitamin B12 (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx)

7 United Kingdom National Health Service, < The Vegan Diet (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx)

8 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/)

9 United Kingdom National Health Service, The Vegan Diet (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx)

10 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and vegan diets Q&A (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegetarianhealthqanda.aspx)

11 United Kingdom National Health Service, The Vegan Diet (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx)

12 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

13 Scotland, Vegetarian and Vegan (http://www.eatwellscotland.org/healthydiet/vegaveg/index.html)

14 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

15 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/) available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

16 United Kingdom National Health Service, The Vegan Diet (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx)

17 Scotland, Vegetarian and Vegan (http://www.eatwellscotland.org/healthydiet/vegaveg/index.html)

18 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

19 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/ available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

20 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

21 Queensland Government (Australia), Healthy eating for vegan pregnant and breastfeeding mothers (available here: http://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/antenatal_vegan.pdf)

22 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/ available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

23 Queensland Government (Australia), Healthy eating for vegan pregnant and breastfeeding mothers (available here: http://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/antenatal_vegan.pdf)

24 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and Vegan children (http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian-vegan-children.aspx)

25 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

26 Nordic Nutrition Recommendations, Sustainable food consumption, draft version 2012 (http://www.slv.se/upload/NNR5/Sustainable%20food%20consumption%20NNR%202012.pdf).

27 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/ available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

28 See Canadian Food & Drugs Regulations (http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/regulations/).

29 Queensland Government (Australia), Healthy eating for vegan pregnant and breastfeeding mothers (available here: http://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/antenatal_vegan.pdf)

30 Netherlands’ Nutrition Center Foundation encyclopedia, Vitamin B12 (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx)

31 United Kingdom National Health Service, Vegetarians and vegan moms-to-be (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Pregnancyandchildren.aspx)

32 United Kingdom National Health Service, Vegetarians and vegan moms-to-be (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Pregnancyandchildren.aspx)

33 Queensland Government (Australia), Healthy eating for vegan pregnant and breastfeeding mothers (available here: http://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/antenatal_vegan.pdf)

34 United Kingdom National Health Service, Vegetarians and vegan moms-to-be (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Pregnancyandchildren.aspx)

35 Queensland Government (Australia), Healthy eating for vegan pregnant and breastfeeding mothers (available here: http://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/antenatal_vegan.pdf)

36 Queensland Government (Australia), Healthy eating for vegan pregnant and breastfeeding mothers (available here: http://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/antenatal_vegan.pdf)

37 United Kingdom National Health Service, Vegetarians and vegan moms-to-be (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Pregnancyandchildren.aspx)

38 Netherlands’ Nutrition Center Foundation encyclopedia, Vitamin B12 (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx)

39 United Kindom’s National Health Service, Vegetarians and vegan moms-to-be (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Pregnancyandchildren.aspx)

40 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

41 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

42 Netherlands’ Nutrition Center Foundation encyclopedia, Vitamin B12 (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx)

43 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and Vegan children (http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian-vegan-children.aspx)

44 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and Vegan children (http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian-vegan-children.aspx)

45 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

46 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and Vegan children (http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian-vegan-children.aspx)

47 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

48 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and Vegan children (http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian-vegan-children.aspx)

49 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

50 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/ available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

51 United Kingdom’s National Health Service, The Vegan Diet (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx)

52 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

53 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/ available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

54 National Food Agency of Sweden, Vegetarian diet for children (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-till-barn/ available in English from: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegetarian-diet-for-children.php)

55 United Kingdom National Health Service, Vegetarian and Vegan children (http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian-vegan-children.aspx)

56 National Food Agency of Sweden, Vegan Diet in schools (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Vegetariska-skolmaltider/Vegankost-i-skolan/ available in English: http://www.dietethics.eu/en/nutrition/national-guidlines/sweden/vegan-diet-in-schools.php)

Източник

https://dl.dropboxusercontent.com/u/40648100/dietethics/Compilation_EN_21_05_2013.pdf

ПревелЛюбомир Стоянов

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *