Breaking News
Home > БВО > КОЖЕНАТА ИНДРУСТРИЯ – ПОЗИЦИЯ на БВО

КОЖЕНАТА ИНДРУСТРИЯ – ПОЗИЦИЯ на БВО

ОТНОСНО
проект и функционирането на ферма за норки
на територията на Стара Загора, както и всяко
друго отглеждане на животни с цел добив на кожи.
Виж нашия видео-репортаж
по темата от 8 май 2015 г. ТУК.

България да е подчертано екологична зона, а не място за упадъчните бизнеси!

Преди да представим множество аргументи по казуса с отглеждане на норки за нуждите на кожената индустрия, бихме искали да изразим своята ясна принципна позиция. А именно:  отглеждането на живи животни, в условията на затвор и третирането им като вещ/стока, е неприемливо в XXI-ви век – неетично, неморално и жестоко за човешки същества с разум, душа, състрадание и грижа към себе си и света, който ни заобикаля. Вярваме, че ние хората можем да бъдем много повече от това. Искаме да бъдем повече! И с публичното изразяване и отстояване на позицията си – ще ставаме и като множество все повече. Смятаме, че е време да се събудим като гражданско общество и без да се класифицираме като „еколози“, „природозащитници“ или някакви специални групи – всеки от нас като гражданин, виждайки несправедливост – да намери сили да се противопостави ефективно, вместо да последва апатичната реплика „от мен нищо не зависи“ или „и да действам нищо няма да се промени“. Ние сме дълбоко убедени, че всяка промяна зависи от нас. От всеки един от нас поотделно и най-вече заедно. Вярваме, че бизнесът и икономиката не бива да се развиват на всяка цена и когато цената е прекалено висока в други измерения – не бива да оставаме безучастни. НИЕ СМЕ ПРОМЯНАТА! ТИ СИ ПРОМЯНАТА!

Защо смятаме, че е недопустимо ефективното функциониране на ферми за отглеждане на живи животни за добив на кожи и конкретно функционирането на фермата за норки в Стара Загора?

› Индустрията за производство на кожи се основава на безсмислена жестокост към животните, водена само и единствено от човешка суета.

› Отглеждането на животни за кожи вече се забранява постепенно и поетапно в Западна Европа. В Англия законодателна забрана влиза в сила през 2000-та година, като към онзи момент в страната е имало 11 ферми, които са произвеждали общо 100 000 кожи на година. В Швейцария такова производство изобщо няма заради изключително стриктните законодателни мерки. В Шотландия и Северна Ирландия се забранява през 2002г. В Австрия такъв закон е приет през 2004г. В Хърватия забрана влиза в сила от януари 2007г. с 10 години период за поетапно и окончателно закриване на съществуващите ферми. В Холандия и Дания тази дейност също е забранена отскоро с гратисен период до 2024г. Решението се обжалва и „потърпевшите“ фирми съдят държавите си и получават парични неустойки, с което ощетяват данъкоплатеца, но прекратяването на този бизнес е факт, независимо от това. Предполагаме, че това е и причината да идват при нас холандски и датски „експерти“, които искат да изнесат производството в страни с изоставащо законодателство. От нас зависи дали ще имаме закони като в развитите страни, или ще развиваме индустрии, характерни за „третия свят“.

› Проектът за разрастване на ферма до 400 000 животни е без оценка за въздействието върху околната среда. За такива мащаби е задължителна по-задълбочена и експертна проверка на бъдещото влияние върху околната среда в региона.

› Американската норка, внесена за отглеждане във фермата, е инвазивен вид за Европа и изпускането на дори две норки би застрашило популацията на европейската норка в България, която е защитен вид и е в Червената книга. Още повече, че е налице негативен опит с американските нутрия и ондатра, внесени в Европа именно заради кожената индустрия и причиняващи вече на места почти необратими щети.

› Отпадните продукти от фермите за норки (изпражнения, урина, трупове, остатъци от храна) водят до замърсяване на подпочвените води с азотни съединения и фосфор. Повишените количества азотни съединения и фосфор във водата предизвикват обедняването й на кислород и токсичност и водят до развитие на водорасли и заблатяване. Във Финландия градчето Каустинен е преустановило ползването на подпочвена вода заради замърсяването от ферма за кожи в близост до него.

› Високото съдържание на амоний във въздуха около тези ферми уврежда вътрешната тъкан (мезофил) и проводящата тъкан на листата на дърветата, като не само ги прави непригодни да оцелеят през зимата, но и благоприятства развитието на паразитиращи микроорганизми по листната им повърхност.

› Освен това норките са хищници – около 42 кг. месо изяжда едно такова животинче за 1 година. Понеже са по-високо в хранителната верига, отглеждането на хищници води до още по-голям въглероден и воден отпечатък.

› Предвижда се изгарянето на труповете в екарисаж, а увеличената активност на екарисажите означава опасност от зарази. Транспортът на труповете до екарисажа също е риск за здравето.

› Поради негативните влияния върху околната среда край фермите за норки, цената на имотите в дадените области спада драстично.

› Екологичната цена на едно палто от такива кожи в ресурси и замърсяване е поне 10 пъти по-висока, отколкото тази на едно палто от изкуствена кожа.

› Фермата за норки в Стара Загора не спазва изискванията на българското законодателство за отглеждане на тези животни, свързани с особеностите на вида. Условията са крайно неподходящи:

– Отглеждането на животните се случва в тесни пространства, където амонякът от урината и изпражненията им изгаря дробовете и очите им.

– Тесните клетки не позволяват на тези животни да следват инстинктите си, които са свързани с бягане, плуване, гнездене, намиране на партньор. Това са хищници, териториални животни, които живеят в конкуренция помежду си и не търпят близост с други индивиди от същия вид. Например територията, обитавана от една мъжка северноамериканска норка в щата Монтана, без да допуска друга мъжка норка на нея, варира от 3 до 8 декара. На практика във ферма за добив на кожи те живеят в тесен затвор и условия на пълен стрес!

› Мъчително убийство и ужас!

– Норките са много добри плувци и издържат на липса на кислород. Така често „приспиването“ с въглероден диоксид не сработва и се случва да се събудят по време на одирането.

– Технологията на убийство е следната: животните се поставят на маса, в която има направена дупка. Следвайки инстинктите си, животното се хвърля в дупката, където му се пуска газ, бива смачкван гръдният му кош или се убива с отровна игла в сърцето или белите дробове. Това се прави НЕ с цел „хуманно“ убийство (такова няма, колкото и лицемерно да се ползва термина), а за да не се повреди козината.

При занижен контрол норките умишлено се дерат живи, за да може козината им да е настръхнала, за по-добър ефект при последваща изработка на палтата.

› Аргументите на компанията, че инвестират в българската икономика и създават работни места са неприемливи. Това е типичен пример за паразитен бизнес, в който не е застъпен нито един от принципите за устойчиво развитие – приоритет на всички страни членки на Европейската общност, в това число и на България. Не на последно място, фермата се е позиционирала в развит район, където безработицата не е с толкова висок процент, а създадените във фермата брой работни места е незначителен по принцип, както и на фона на негативните последици като цяло.

› Имиджът и уважението към една държава се градят въз основа на морала и ценностите, които нейните граждани защитават. Ние от БВО, като част от гражданското общество в България, се обявяваме против целенасоченото отглеждане на животни от какъвто и да било вид, с цел производство на стоки, които не са от първостепенна важност за човека. Още повече, когато това отглеждане допуска жестоко и нехуманно отношение към животните, води до неблагоприятни последици за околната среда, населените места и хората в тях и единствената реална добавена стойност от дейността на фермата е само и единствено за нейния собственик, във вид на икономическа печалба.

Нещо повече, ние желаем и съдействаме България да се превърне в екологично чиста зона на Балканите и в Европа – символ и пример за държавна политика!

МОЛЯ, ПОДПИШЕТЕ  ПЕТИЦИЯТА
Вярваме, че ЗАЕДНО можем ВСИЧКО!

11 май 2015 година
БЪЛГАРСКО ВЕГЕТАРИАНСКО ОБЩЕСТВО

Виж нашия видео-репортаж от 8 май 2015 г. по темата:

 

Check Also

Колко рискован е арсенът в ориза?

„Като се имат предвид нивата на арсен в ориза, как бихме могли да разберем колко …

2 comments

  1. Моля, подпишете петицията: http://www.peticiq.com/115001

  2. Нели Гошева

    Напълно подкрепям становището на БВО относно фермата за норки край Стара Загора и други подобни ферми за добив на кожи от диви животни с цел задоволяване на човешката суета и капризи( аз лично, дори бих включила ферми за отглеждане на дивеч за лов). Личното ми мнение е, че никой човек с ценностна система изградена върху добродетелите не би искал да бъде причина за смъртта на друго живо същество и за да се показва облечен в одраните му кожи. Отдавна не живеем в ледената епоха, имаме изобилие от изкуствени кожи и всеки който обича пухкави палтенца и дрешки може да си купи такива от изкуствени кожи без да страда никое животинче. Считам за изключително жестоко , да купуваме или да позволяваме в България да се развива подобен вид бизнес базиран на жестоката и безсмислена смърт на живи същества. Това е неетично и нетипично за съвременно, образовано и стремящо се към прогрес общество и индивиди в частност. Разумно е да се замисляме какво причиняваме на другите животински видове, на планетата и да спрем разрушителните, опустошителните и жестоки практики от далечното минало, когато хората просто не са имали избор с какво да се облекат, за да оцелеят. Сега не става дума за оцеляване , а за едни големи суми печалба от смъртта на хиляди невинни животинки. И не само съм съгласна с етичните съображения, а и гореизброените за околната среда, стига вече сме съсипвали всичко до което се докоснем, нека опазим животните и природата които са ни останали все още! Време е да се осъзнаем и да се държим като интелигентни същества в 21 век. Смъртта и жестокостта не могат да бъдат част от прогреса на едно общество , което държи на ценностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *