Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > ГЕРГЬОВДЕН – ден на кървави курбани?! Отворено писмо.

ГЕРГЬОВДЕН – ден на кървави курбани?! Отворено писмо.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ –
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

с копие
ДО ПРЕЗИДЕНТА и МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на РБ
ДО НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ

ОТНОСНО
специфични традиции и обичаи
по време на Православно-християнски празници
Ваше Светейшество,

Обръщаме се към Вас като Глава на Българската Православна Църква. Молим да представите нашето писмо пред Светия Синод и да се вземе отношение по изложеното тук.

Наближава един от най-големите и най-чествани християнски празници в България – свързаният със св. Георги Победоносец празник, Гергьовден. Традиционен не само в празнуването, но и в трапезата – отбелязван с многочислени курбани за здраве, закрила от злини и омилостивяване на Бог и природа. Но какво са курбаните? Кървави „жертвоприношения“, които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични. Езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: „Милост искам, а не жертва“ (Матей 9:13, 12:7) и особено след разпятието Му на кръста като Агнец Божий. Да се осъзнае, че една традиция е отживелица – е будност! А след това се иска смелост промяната да се приложи.
Смятаме, че е недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причастяването с хляб и вино, преобратени в кръвта и тялото Господни.
Парадоксално е дори това, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни традиционно се оказва отрупана с тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми.
За нас е наистина непонятна самата същност на курбана. Осъзнава ли се изобщо, че се търси лично благополучие и здраве чрез отнемането на живот? Вероятно в миналото е имало своите основания за допустимост, но отговорност на институцията Църква днес е да преосмисля ритуалите от древността и да ги осъвременява! Така, както в периода преди падането на България под турско робство, се приема исихазма в българското православие, внасяйки силна струя аскетизъм и одухотвореност.
Особено фрапираща е новината за съвместен – на християни и мюсюлмани – масов курбан в гр.Кърджали. Ние приветстваме подаването на ръка между религиите, но поводът е оскърбителен в същността си.

Считаме, че актът на жертвоприношение е нехристиянски и нехуманен! Обръщаме се към Негово светейшество Патриархът на Българската Православна Църква, за да бъдат предприети незабавни действия за преразглеждане на подобни „ритуали“, оправдавани като част от християнските традиции и ценности.

Бог е Дух и с Дух и Истина иска да Му се кланяте (Йоан 4:24) – а не с курбани!

С уважение:
Българско Вегетарианско Общество
Управителен съвет

 sv.sinod-otvoreno.pismo

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

5 comments

 1. За сьжаление Алех М. е напьлно прав.Това е християнството.Сега си мисля,че не случайно никога не сьм харесвала особено цьрквата,както и поповете.

 2. Алекс М.

  Няма нищо по христянско от жертвоприношенията.
  В Битие 22.2 ясно се казва, че Господ заповядва на Авраам да принесе в жертва..сина си. А когато вижда, че Авраам се подчинява на волята Му, спира ръката Авраамова и му показва скритият в храстите овен.
  Защото за Господ не е достатъчно да види безкрайното подчинение, чистосърдечната любов и мъка на Авраам, както и нечовешкият ужас на синът му – Господ винаги обича нещо да умре в негова чест и затова заменя заколението на дете със заколение на овен.
  Та така, мили ми христяни. :)

  И като бонус:
  Генезис 8:20
  20 И Ной издигна олтар на Господа; и взе от всяко чисто животно и от всяка чиста птица, та ги принесе за всеизгаряния на олтара;
  21 и Господ помириса сладко благоухание; И рече Господ в сърцето Си: Не ще проклинам вече земята, поради човека, защото помислите на човешкото сърце са зло още от младините му, нито ще поразя вече друг път всичко живо, както сторих.

  • Все пак цитатите ти са от вехтият завет… когато всичко е било „око за око“… човечеството е еволюирало идва новият завет, в който Бог е Любов, в който има грешка има и прошка… има Милост има Състрадание…

   Да търсим „измиване“ на нашите грехове, в кръвта на невинно животно, да търсим здраве и благополучие, с жертвоприношения е не по малко варварски и безумен акт от това да бутнем първородното си дете от скала, защото така казва жреца…..

   и в този ред на мисли, колко хора щяха да продължат да консумират месо, ако трябваше сами да го убият…. ама под сами да го убият, не да отидат на лов с модерните пушки, вишки и примамки… да ходи да си го хване в гората с 1 нож :)

   • Алекс М.

    Съвсем целенасочено използвах Старият завет. :) Защото е много забавно да се наблюдава как христянството се отрича от все по-големи парчета от Светото си писание за да се напасне с модерните разбирания за морал. Морал, който е изграден много преди христяните да си го присвоят и опошлят с целия този безумен юдаизъм и малко елински митове за цвят.

    А коментирам по темата, защото БПЦ няма да погледне със симпатия на това всъщност много правилно отворено писмо. Аз самият съм против курбаните, клането на животни с религиозна или „културна“ цел. Но това са „приношения“ каквито са и паленето на свещи, даването на пари за кръщаване на деца (!) и трапезите за „бог да прости“. Българската православна църква за (от) това живее! Днес на ВСЕКИ курбан в България местният поп седи на почетно място.
    Но христяните са си избрали това да е тяхната църква. Те си плащат за църквите, свещите, целуват ръка на поповете и ги хранят с прясно заклани агънца „за здраве и берекет!“ И се замислете защо църквата адски активно възропта против концерта на Мадона (примерно), но остана напълно безучастна, когато гръмна скандала с „българският обичай“ тричане на кучета? Заради който впрочем (с право) станахме световно известни като по-талибани от талибаните. Това е моралът на БПЦ. Той не е различен от старозаветния и затова цитатите от въпросните текстове по-горе, са си много на място.

    А колкото до последният Ви въпрос – ако хората трябваше сами да си набавят месо чрез лов „с един нож“ – броят на ловците в България щеше да се увеличи поне петорно. Вече се е случвало в човешката история и е неделима част от еволюцията на вида ни. Просто ще се изпълнява от по-големи групи, значително по-атлетични мъже. :) Впрочем този вид „спорт“ се практикува и в момента в Щатите. Не е особено красива гледка.

 3. monika yordanova

  Тези ритуали за варварски! Не може празнуваме смъртта на невинни животни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *