Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > Да бъдеш веган

Да бъдеш веган

Да бъдеш веган – което означава да живееш без отнемането на свободата и живота на други видове – е едно от най-добрите решения, които някой може да направи. Само с един такъв прост избор, като това да не консумираш никакви продукти, получени от експлоатацията на животни, можеш да заемеш ясна позиция срещу жестокостта на индустриите, експлоатиращи животни, хора и цялата ни планета. Веганството е избор, който наистина променя живота ти, а ползите от него ще се отразят на много повече животи от твоя собствен.

Не само всички можем да живеем отхвърляйки страданието, но и носим отговорността да го направим. Единствената причина, поради която позволяваме експлоатацията на други животински видове да съществува в модерния свят е, че като вид, който ежедневно извършва тези жестокости, ние сме се отчуждили от реалността на тази жестокост. Тази реалност, в която източникът на повечето от нашата храна или дрехи не е някакво вълшебство или свръхнапреднала технология. Нито е семейна ферма и тучни зелени ливади, където щастливи животни подскачат докато накрая сами не дойдат при своя господар и му позволят да им пререже гърлото, за да нахрани себе си и своето семейство с тях.

Повечето от тези продукти всъщност не са продукти, а са живи, дишащи, радващи се на живота създания – като мен и теб. Те могат да чувстват болка, могат да страдат, могат да изпитват страх за своя живот. И за съжаление, те го правят, колкото и ненужно да е това. Принудени да живеят целия си живот в жалка, изкуствено създадена среда, държани в плен в клетки, където са затворени с други отчаяни и загубили своите естествени рефлекси животни. Те оцеляват сред кал и екскременти, изгубили своята резистентност на болести и затова постоянно тъпкани с антибиотици и ваксини, хранени с генномодифициран фураж и нездравословни за тях диети, без възможност за физическа активност, без възможност да живеят свободни в естествената си среда дори една минута от своя живот. Те преминават през всичко това, само за да свършат в кланицата, закачени на кука с главата надолу, където техния живот се стича на мръсния под през дупка направена с остър нож в гърлото. Само някои от милионите след милиони животни, отглеждани за да бъдат убити и завършат в чинията, гардероба или лабораторията някога успяват да избегнат тази жестока и болезнена смърт.

Всички тези несправедливости съществуват заради икономическия интерес и търсенето на техните продукти. С консумирането на животинска плът, мляко, носенето на тяхната кожа или използването на грим или шампоан, който е тестван върху животни, ти ставаш част от един безкраен порочен кръг на ненужно страдание и смърт. Нещо повече, чрез консумирането на изброените продукти ти лично удряш печата на одобрение на жестокото отношение към животните. Чрез стимулиране на търсенето за тези продукти, ти плащаш на тези, които причиняват това страдание и смърт, за да продължат да го правят. Единственият начин да започнеш да правиш нещо наистина смислено за слагане край на страданието на животните е да стоиш настрана от всички продукти, които са свързани с него. Веганството е минималното усилие, което всеки може да направи, ако обича животните.

Решението да се откажеш от всички животински продукти е стъпка в правилната посока за твоето здраве, в допълнение на това, че показваш състрадание към животните. Тялото извлича много ползи от здравословната и природосъобразна веганска диета. Веганите по-рядко страдат от много от болестите, които са бич за съвременното общество (затлъстяване, високо кръвно налягане, запушване на артериите, диабет, рак) и много често се дължат именно на нездравословна диета, свързана с консумацията на мазнини и протеини от животински източници.

Разбира се, дори и веган диетата може да бъде нездравословна и трябва да бъде добре обмислена и практикувана, но щом някой има достатъчно интелект, за да стане веган, значи няма да има проблем да следи внимателно какво приема в своето тяло. Правейки това, ще бъде лесно да свикнеш да бъдеш веган и да живееш изпълнен със смисъл и състрадание живот. Преди всичко, веганите гледат да се хранят с повече цели и естествени храни от месоядните, което при всички случаи прави веганската диета по-здравословна от тази, при която се консумира „бърза закуска“ и подложени на сериозна обработка полуфабрикати.

Добре обмислената веган диета включва консумацията на плодове, зеленчуци, зърнени, бобови храни, ядки и техните производни храни, които са пълни с всички макро и микронутриенти, много по-качествени и лесноусвоими за нашето тяло от извлечените такива от животински произход. Няма реална причина някой да се страхува от веганската диета в съвременното общество, в което имаме достъп до всичко, което ни е необходимо за нашето оцеляване. Етичното и здравното превъзходство на веганизма в сравнение с другите начини на живот е очевидно, то е лесна стъпка, която всеки може да направи към по-качествения и щастлив живот, без значение колко голям скок може би това ще се стори за някои.

Стани веган заради животните, заради планетата и заради себе си.

         ~  http://veganholistic.com/

Check Also

Кожената индустрия в България или… как бизнеса си поръчва закони

Днес, 31.08.2017 година Българско вегетарианско общество внесе своето СТАНОВИЩЕ по Проекта за промяна на Наредба …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.