Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > Грахлам (веган салам)

Грахлам (веган салам)

 Рецепта: СНЕЖАНА ИЛИЕВА

*Изключително бърза и вкусна рецепта
*Много приятен начин за вкарване на по-голямо количество грах в менюто
*Изключително удобно за вегетариански/веган сандвичи.

снежана 1

Е, оказа се, че ни трябва само… сух грах и мощна кафемелачка или друга мелачка, която да направи от граха брашно. Най-добре с жълт грах, мноооого труден за намиране в България.* Единствената разлика е в крайния цвят на Грахлама.

*  В Кауфланд се намира такъв – по левче за килограм. – Б.ред.

снежана 2

И така – 1 ч.ч. сух грах се смила на фино брашно.

снежана 3

Всичко необходимо:

Подправките – сол, кориандър, кимион, индийско орехче и черен пипер;
50 мл олио;
3 скилидки чесън;
1-2 с.л. сок от червено цвекло;
брашното от 1 ч.ч. грах и 3 ч.ч. вода.
Съд, в който ще стяга готовият Грахлам.

снежана 4

Приготовление:

Това с цвеклото е мнооого досадна работа, поне за мен, така че просто изцедих 2 големи глави цвекло на сокоизстисквачката, замразих сока във формички за лед и сега имам естествен оцветител за цяло лято ;) И никакво цапотене…

СНЕЖАНА1

Брашното се смесва с водата, разбива се добре, да не останат бучици и се слага на котлона. Вари се най-малко 10 мин. като се бърка непрекъснато. Получава се нещо такова. Ако се сгъсти прекалено, добавям още половин чаша вода. Сваля се от котлона, едва тогава се слагат всички подправки, олиото и червения сок и всичко това се пасира за около 2 минути. Тази процедура изглежда излишна на пръв поглед, но без пасиране олиото не е добре емулгирано – според мен то има предназначение за крайно стягане.

снежана 5

Готовата смес се пълни в каквито съдчета сте си приготвили – чаши, бутилка от мин.вода, някакви кутийки от сладолед и т.н. Важно! Пълнете колкото може по-скоростно, защото стяга изключително бързо, на мен все ми остават мехурчета въздух от външната страна, буквално стяга докато се сипва.

снежана 6

След като поизстине, се слага в хладилника за минимум 2-3 часа. Излиза изключително лесно от съдовете. Съхранявате си го както решите – с фолио или в кутия, важното е да е в хладилник. При мен едно парченце оцеля 5 дни преди да бъде изядено, така че минималният срок на годност е 5 дни  ;)

снежана 8

Това са си вече заигравки – с парченца черни и зелени маслини, добавени след пасирането. Получи се добре и с кисели краставички, изобщо – може да се импровизира с всичко, стига да е много ситно нарязано.

snejana

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

3 comments

  1. Отбелязвам, че жълт грах на прилична цена има в руските магазини Березка.

  2. Може ли сухия грах да се замени с сух нахут? Ще се получили салама така? Или със замразен пресвн грах? Не мога да намеря никъде сух.

  1. Pingback: 3exodus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *