Breaking News
Home > БВО > ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА (ВИДЕО) в Пирин, Рила и Витоша

ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА (ВИДЕО) в Пирин, Рила и Витоша

Автор текст и видео: АЛЕКСАНДРА ВАЛИ
(виж ВИДЕО – над статията)

Днес ще ви разкажем за присъствието на гражданското общество!
Защото гражданско общество в България ИМА. Tрудно му е да се организира и приложи твърдо и настойчиво толкова последователни усилия, колкото е нужно, за да се пребори с апетитите на мафията, настанила се повсеместно и поголовно в държавата, но… Гражданско Общество ИМА! Ние сме част от него. Ти, читателю – също. Днес бяхме много. Утре ще бъдем още повече. Надяваме се все повече да упражняваме гласа си, с който настояваме не е само за привилегии и придобивки, а за ценности. В случая за нещо, което ни касае пряко, макар и далечно на пръв поглед от ежедневите ни. За нещо, което бихме оценили, когато го загубим – девствеността на красивата ни, наша българска Природа!

Ние от Българско вегетарианско общество (БВО) се радваме, че толкова много хора в различни градове на България излязоха, за да Я защитят! Ние знаем, че българинът се гордее с Нея. Да, може и да има много по-красиви места по света, но Тя, нашата – си е част от Душата ни. Ние от БВО смятаме, че българските политици е време да си зададат един основен въпрос: „В какво е силна България?“ – и да го използваме. Разпръснати сме по целия свят, но когато попитаме българин, в която и да е точка на планетата: „Какво обичаш в България?“ – първият отговор е „Природата“, и след това всичко останало, което за всеки е индивидуално.

Природата е нашето богатство!

Бихме могли изцяло да се насочим към екологични проекти, биоземеделие, пермакултура и т.н., докато все още не сме разрушили и разпродали горите си, земите си, реките си… планините си… Може да се вземе решение на национално ниво за обръщане на голяма част от българската икономика към екологично земеделие и биопроизводство, екотуризъм, рециклиране, възобновяеми енергийни източници… и изобщо поглед към опазване на околната среда. Можем да сме едно кътче за „глътка чист въздух“ в сърцето на Европа. Ако има политическа воля за това, разбира се, на политици с душа, сърце и далновидност. Пожелаваме си го :)

А относно протеста, състоял се на 11.11.2015… Надяваме се да не се налага да се повтаря… макар да знаем, че почти неизбежно ще се наложи това да се случи. Протестът не беше политикантски. Основният лозунг гласеше „Искаме ПРИРОДА, НЕ искаме БЕТОН“ (може да се види във видето по-горе). Това искахме. А също така и разписаните искания на организаторите от „За да остане природа в България“:
1. Спиране строежите във Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
2. Уволнение на директорите на ПП Витоша и НП Пирин и другите виновни лица.
3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
4. Държавата да си актува всички строежи от концесията в НП Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Нека започнем да управляваме ресурсите на държавата ни със съвест. Пожелаваме го на Управляващите!

 

Check Also

Веган майонеза в два варианта

Автори: Тихомир ТРАЙКОВ, Ася ИЛИЕВА Заглавна фотография: Ася ИЛИЕВА Днес споделяме с вас две рецепети …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *