Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > ХУМУС – как да си направим сами

ХУМУС – как да си направим сами

Рецепта и фотография: СТЕФИ БОЖИЛОВА
Източник: www.stefibozhilova.com

Хумусът е едно от най-типичните и най-най-вкусни творения на арабската кухня. Той се прави от сварен и пасиран нахут с добавени определени съставки и подправки. Изумява ме как все още има хора, които не са чували за хумус или са чували и никога не са опитвали. За мен това е едно от най-полезните, вкусни и разяждащи неща на света!
Нахутът обаче е малък и твърд и много трудно се вари. Отнема часове. Затова най-доброто, което можете да направите е да го накиснете във вода от предната нощ и да го оставите там поне 10 часа. Имайте предвид, че той се раздува поне 3 пъти от началния си обем, така че си оставете достатъчно място в съда.
На другия ден изцедете нахута от водата – той вече е хубаво набъбнал и го промивайте по 2 пъти на ден – сутрин и вечер. Процесите на покълване са започнали и зърната на нахута за “оживяли”. Във всеки един момент може да го сварите, като варенето вече ще отнеме около 45 мин.

ПРОДУКТИ
200-300 грама суров нахут
2-3 с.л. суров тахан (от небелен сусам)
1-2 лимона
зехтин, кимион на прах
няколко скилидки чесън
сол (хималайска или келтска)

ПРИГОТВЯНЕ
Покълнал и след това сварен нахут се пасира с малко зехтин, лимоновия сок, тахана, накълцания чесън, солта на вкус и не много кимион на прах. Малко е пипкаво, но ако имате време и ви се занимава, е добре да махнете ципата на всяко едно зрънце нахут след като сте го сварили. Ако е добре сварен, зърната са разпукнати и ципите много лесно се отделят. При премахването на ципите вашият хумус ще стане с много мека и приятна консистенция. Ако сместа ви се струва суха, добавете малко топла вода. Може да се добави вместо нея сусамово мляко или още лимонов сок, ако обичате да ви е по-кисело. Пасирайте много добре, докато стане съвсем еднородна сместа и оставете в хладилника да се охлади. А след това се наслаждавайте на макс!
BON APPETIT!

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

2 comments

  1. Ако не се лъжа в люспите се съдържат неразтворими фибри, така че по-добре да не се белят.

  2. Kam tazi recepta az dobavyam i malko koriandar na prax.A ponyakoga i pechena chervena chushka,opitaite vkusa e mnogo priyaten.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *