Breaking News
Home > БВО > Относно жълтите медии и безотговорните лекари

Относно жълтите медии и безотговорните лекари

ПРАВО НА ОТГОВОР

Здравейте, гледахме едно разискване при вас за орторексията, където според д-р Анета Аничкина СЗО е класифицирала вегетарианство, веганство и суровоядство като психично заболяване. Бихме искали да опровергаете думите на д-р Аничкина, защото не може в ефир да се пускат спекулациите на жълти медии и без никакви проверки да се тиражират лъжи. Личното й мнение си е нейно мнение, но да остава твърдението й за официално класифициране на вегетарианство, веганство и суровоядство като психичен проблем, е абсолютно недопустимо в една уважаваща себе си медия! Имаме официално публикувано опровержение, още когато статията (защото беше само една, копирана от много сайтове) се тиражира в интернет.
Всеки сам може да ПРОВЕРИ! Класификаторите са официални и публични.

Нещо повече – официалната позиция на Американската диетоложка организация е, че добре планираният вегетариански режим на хранене е здравословен, достатъчно хранителен и допринася за предотвратяване и лечение на определени заболявания.

Хората, които избират този начин на живот – да не се хранят с животински продукти – обикновено си правят профилактични изследвания без никаква външна симптоматика, които месоядните никога не се сещат да си направят, а липси може да има всеки. Да се казва, че не можеш да си набавиш всичко от растителен произход, също е едно голямо недоразумение, което официалната медицина продължава да поддържа (за щастие се намират вече информирани лекари и експерти по хранене, които дават адекватна информация). Ако беше така – милиарди хора да са измрели преждевременно, защото имаме примери за ПОКОЛЕНИЯ вегетарианци и „строги вегетарианци“ (т.нар. вегани), а смъртен случай от вегетарианство досега не е констатиран.

Да се нарича наличието на МОРАЛ и ЕТИКА „проблем на мозъка“ (няма да коментираме терминологията на д-р Аничкина) – е направо извращение на ценностите.

Благодарим за разбирането. Извиняваме се за резкия тон на места.

ДО TV7 // 08.09.2015 //

Спокоен и успешен ден,
Александра Вали
Председател на сдружение „Българско вегетарианско общество“
+359 877369393
bvo@vegebg.org

ДО Д-р Анета Аничкина

Здравейте, д-р Анета Аничкина,

Пишем Ви официално от сдружение „Българско вегетарианско общество“ по повод Ваше изказване в ТВ7 (а вероятно и на други места, които не сме проследили) за ширещата се в жълтата преса „новина“, че вегетарианството и веганството са класифицирани от СЗО като психично заболяване. Тъй като Вие сте човек с професионален ценз в областта – работите с хранителни заболявания професионално – е абсолютно недопустимо и безотговорно от Ваша страна да разпространявате непроверена и невярна информация. Това е псевдо новина, която поради сензационния си характер набра бърза популярност и се тиражира в множество сайтове. Ако в интернет и от медиите (не и от уважаващите себе си, които трябва да проверяват информацията си) е да кажем простимо да прекопират, то от човек като Вас, чиято дума е подкрепена с докторска степен – просто е непрофесионално.

Имаме статия на официалния си сайт, прецизно опровергаваща спекулацията, ето тук: https://vegebg.org/2013/psihichnoto-zdrave/
Моля, проверявайте в официалния списък със заболявания на СЗО, когато не сте сигурна. В този случай също!

Надяваме се да вземете предвид професията си и да не поставяте с лека ръка етикети на цели общности и милиони хора по целия свят. Не може да наричате в национален ефир стремежа на групи хора към живот с етика и морал към заобикалящия ни свят – психично заболяване. Защото ако правите това, то какво ще кажете за религиите и какво психично заболяване са те (например, когато си роден в атеистично семейство, но после решаваш да станеш будист, примерно…)? Съветът ни е да си изчистите терминологията и когато говорите за психични заболявания да визирате наистина ОТКЛОНЕНИЯТА, а не осъзнатия и аргументиран ИЗБОР!

С най-добри пожелания:
Александра Вали,
председател на сдружение Българско вегетарианско общество
+359 877369393
bvo@vegebg.org

Check Also

Годишно oбщо събрание на Българско вегетарианско общество – 10.09.2017

Имаме удоволствието да ви поканим на Годишното общо събрание на Българско вегетарианско общество (БВО). Събранието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *