Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ: „Вегетарианството – това не е мода, това е еволюция“

КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ: „Вегетарианството – това не е мода, това е еволюция“

Материалът подготви: ТАНЯ НЕДЕЛЧЕВА
Фотографии: ЛИЧЕН АРХИВ

Калин Терзийски е сред най-известните ни съвременни писатели, освен това – и поет, сценарист, бивш лекар психиатър, магнетична личност, страстен готвач и най-вече – един от нас. Негови са романите „Алкохол“, „Лудост“, „Войник“, Любовта на 45-годишния мъж“, сборниците разкази „Любовта на 35-годишната жена“, „Аскетът в мола“, „Събрани разкази“, “Разпилени разкази“ и др. Калин с радост прие и със завидна дисциплина отговори на въпросите на БВО, а ние с гордост споделяме с вас размислите му по темата за вегетарианството, неговото влияние върху човешката психика и емоции и ролята на личния избор.

Кога и как взехте за себе си решението, че вегетарианството ще бъде занапред част от личния Ви път?
За първи път спрях да ям месо на 22. Но някак си не бях подготвен – ядеше ми се. Всъщност – тогава се въздържах, спирах се, правех го насила. Пак имах близки до сегашните мотиви – пак причината беше, за да не съучаствам неволно и косвено в убийство – храната ми да не зависи от смъртта на животно, което е съвсем подобно на мен – изпитва болка, живее, страда, мисли и чувства (извънредно наивно е да си въобразяваме, че телетата не мислят и не страдат – но и подлост има в тая наша удобна представа) и така. Тогава обаче имах едно такова мислене – че месото е незаменимо удоволствие, незаменима радост в живота. Тогава бяха и бедни години и яденето на месо беше престижно. Едва ли не като секса или като слушането на музика. Тоест – може и без тях, но животът е тъжен и непълноценен. Та и аз имах такова усещане като не ядях месо. И се мъчех. А сега – преди шест години – стана съвсем чисто. Сега просто спрях да ям месото на убити животни и не ми се искаше да почвам пак. И бях спокоен.

Намирате ли по-лесно общ език с други вегетарианци, отколкото с хората, които консумират месо?
Определено. Вегетарианците принципно са по-чисти хора. Естествено има вегетарианци фанатици. Те обаче не са чисти. Те са просто фанатици. А фанатизмът не е хубаво нещо. При тях стремежът да властват и наказват различните е по-силен отколкото желанието за чистота и доброта. А истинският вегетарианец не е фанатичен, той е благ. Често препоръчвам на хората, които се интересуват от вегетарианството, да видят кои исторически личности са били вегетарианци. Аз веднъж проверих. И се почувствах страшно добре. Все едно попаднах в най-хубавата, най-любимата компания, за която съм си мечтал! Това са четиримата от Бийтълс, Сократ, Буда, Толстой, Бърнард Шоу, Леонардо да Винчи, Ван Гог, Марк Твен, Никола Тесла и много други. Едни от най-светлите хора на света.

В творчеството Ви от последните години недоволството от света и от себе си отстъпва място на размисли за добротата, човечността и грижата за другия. Смятате ли, че и вегетарианството има заслуга за това?

По сърце аз от съвсем млад съм против насилието – твърдо против насилието. Аз съм хипи в едни времена на възраждаща се реакция, на възраждащ се консерватизъм и антихуманизъм. Но слава Богу, има и тая тенденция, която вие отбелязахте в горния въпрос. Все повече хора се насочват към чистотата и добротата. Има шанс.

Като лекар-психиатър имате ли наблюдения как вегетарианството влияе психологически и емоционално на човека?
Човек става по-умерен, по-спокоен, по-ведър и по-малко агресивен. А ако се храни наистина правилно – става и по-силен.

Изследвания в областта на психологията показват, че хора които прилагат насилие над животни са по-склонни да го прилагат и към хората – срещал ли сте подобни данни и имате ли практически наблюдения?
Да, хората, които са склонни към насилие са просто склонни към насилие. И затова за тях разлика между хора и животни няма. Всъщност – нека да си спомним! Във всички мръсни времена на насилие, групата на насилниците е приравнявала тези, над които насилства, с животни! И тогава е било някак по-лесно за тях да убиват и насилстват; защото са извършвали приемливо насилие върху хора, които са приравнили с животните, а животни според техния морал е било приемливо да се убиват и измъчват. И така: германците са смятали евреите, циганите и славяните за животни, турците – арменците, англичаните – чернокожите в Африка. И избиването е било приравнявано с обичайното и приемливо клане на животни.

Вегетарианството и веганството като стил на живот стават все по-популярни в последните години. На какво се дължи това според Вас – само мода ли е или хората започват да стават все по-осъзнати по отношение на собственото си здраве и душевност и отпечатъка си върху природата?
Това не е мода. Това е еволюция.

Доколкото знаем, за Вас кулинарията е изкуство и страст. Дали преоткрихте някои ястия във вегетариански вариант или нови възможни комбинации и вкусове?
Аз не търся ястия, които приличат на месо – това е смешно. Все едно да кажа, че месото ми липсва, че то е важно и аз се чудя как да си го заменя. Няма такова нещо. Просто си създадох цяло богато меню от бобови растения, яйца, яйчни белтъци, всевъзможни семена, ядки, мляко и млечни продукти, зеленчуци и плодове – и експериментирам. Но и яденето, Бога ми, не е най-важното нещо. Както е казал Бърнард Шоу: „Човек може да се нахрани и с парче хляб и сирене, и с пържола. Въпросът е къде ще го постави изяждането на пържолата – по-горе или по-долу? Аз мисля, че по-долу!“ Човек се храни, за да има сили да преживее красиво живота си. А месото не му помага да преживее красиво живота си. Все пак то е част от телата на убити същества, които са искали да живеят още. А в това убийство няма нищо красиво.

Какво ще кажете за каузата да се действа за законодателни мерки, които да позволят заведенията на бюджетна издръжка, като болници и детски градини, да включат и опции за вегетариански избор в менюто си? Защото настоящите разпоредби изискват задължително ежедневно присъствие на месо във всяко основно ястие.
Това е извънредно благородна и важна кауза. Честно казано, включвал съм се в какви ли не каузи – повече или по-малко благородни. Но тази подкрепям от все сърце!

След 10-ти ноември знаем, че е имало не един опит да се създаде у нас действащо Вегетарианско общество като социална организация. Дочувал ли сте за тези опити и намирате ли за добър знак, че вече има в лицето на БВО?
За съжаление не съм чувал. Но бих му се радвал. Всъщност, щом вече е факт – радвам му се. И ще помагам!

Смятате ли, че вегетарианството е социално-отговорен избор и е важно популярните лица да показват този начин на живот като пример и път?
Аз мисля, че то е част от бъдещето на човечеството. От светлия и по-добър вариант за бъдеще на човечеството. Защото има и много лоши варианти за бъдеще, за които по-добре да не говорим сега. И смятам, че ако хората възнамеряват да еволюират – от канибали и кръвожадни зверове – към нещо по-добро (което още си няма име) то те трябва да спомагат за тази еволюция. Със съзнателните си, умни и далновидни избори.

Kalin-Terziyski-22

Check Also

Kето-торта. Защо не?!

„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок... При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *