Breaking News

Капки за нос

Автор: СИЛВИЯ ВЕЛКОВА

В сезона на течащите носове :) въпросът какви капки за нос да използваме за нас или за децата ни е пак на дневен ред. Какви капки използвате вие?

В семейната ни хроника остана споменът за безкрайно ефективни, но много неприятни за употреба капки от лук. Взема се една глава лук, настъргва се на ренде (или  блендер) и през марля се изстисква сокът. Капват се не повече от две капки във всяка ноздра. Прилага се еднократно, за отпушване на сериозно запушен нос, а и, повярвайте ми, скоро няма да поискате да повторите. Въпреки това силно ги препоръчвам при многократно повтарящи се настинки и при постоянно течащ нос. Предполагам, че разреден с вода ще има същия ефект, но и по-щадящо лигавицата въздействие.

И, докато съм на вълна меки и щадящи носната лигавица капки, ето и една рецепта, подходяща дори за деца под една година:
В 100 грама вода се слага супена лъжица лайка и 1 чаена лъжица мед. Варят се, докато течността остане наполовина. Прецежда се. Капвайте 5-6 пъти по 3-4 капки.
Тази рецепта може да се използва продължително време без никакви притеснения. Едно предупреждение, обаче. Съхранявайте в хладилник, и то за не повече от три дни. Хамазуленът – активната съставка на лайката, е нестабилен във воден разтвор и за най-добър ефект е необходимо да приготвяте малки количества по-често.

Естествено, не мога да пропусна и физиологичния разтвор. Него можем да използваме и при дискомфорт от сух въздух, като капваме по една капка сутрин и вечер. Мен специално много ме притеснява изсушаването на въздуха през зимата в помещенията, но начините за справяне със сухия въздух са тема на друг разговор. Физиологичният разтвор представлява 0.9% разтвор на NaCl във вода и можем да си го закупим от всяка аптека, както и лесно да си го приготвим у дома като в една чаена чаша вода разтворим една равна чаена лъжичка морска сол, разбъркаме докато се разтвори и прецедим през марля. Няма опасност да се предозира или да се обърка концентрацията, а също може да се съхранява дълго без опасност от разваляне. За удобство се слага в шишенце за спрей или такова с капкомер и се използва при нужда. Ето какви шишенца намерих в нета ТУК.

С нетърпение ще очаквам и вашите варианти на капки за нос :)

Check Also

ЛУК, ЧЕСЪН И ТЕХНИТЕ ЛЮСПИ – ценни качества

Авторство: езотеричен вестник ХАРМОНИЯ и СВЕТЛИНА Източник: www.ezoterikabg.com При запарване на черен, зелен, а защо не …

2 comments

  1. Елена Вълчанова

    Тъкмо щях да споделя за капки от лимон и видях, че Рали е споделила този начин за побеждаване на хремата. Изключително ефикасен и определено не е толкова неприятен колкото сок от лук или тампонче с ракия в ноздрите например. Пробвала съм ги и трите метода и определено лимонът е за предпочитане. Което е най-удивителното – капки от лимон се ползват и за лечение на конюктивит, като се капват в очите. Бях шокирана като го научих това в Гърция, но се оказа, че наистина помага, и то след дълго и безрезултатно лечение с капки за очи. Никога нямаше да повярвам, ако не бях го видяла с очите си. После ми се наложи и на мен да лекувам конюктивит и не се мъчих изобщо с капки за очи, а веднага ползвах лимон. Ужасно неприятно е, но пък ефикасно. Само за два дни се оправих.

  2. Хремата наистина е едно от най-ужасните ми състояния и добре че (да чукнем на дърво :) не ме застига често. Но в нашата „семейна хроника“ стои друго подобно на описаната процедура с лука, само че се изтисква сокът на лимон. Също много ефективно и много щипещо средство :)))
    А последния път ползвах и една купешка клеева тинктура – спиртен разтвор на прополис – защото пуска разтвора на капчици и го имах под ръка, макар и с друго предназначение взет: за укрепване на венците.
    :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.