Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Революционни ЕСТЕСТВЕНИ АЛТЕРНАТИВИ в добива на коприна

Революционни ЕСТЕСТВЕНИ АЛТЕРНАТИВИ в добива на коприна

                                                                                                                                                                                     Източник: Под едно небе

Когато чуем коприна, си представяме предимно красиви рокли, деликатно бельо или пищно обзавеждане. Това, което определено не си представяме, са живи копринени буби, хвърлени във вряща вода. Не е и нужно да го знаем, защото копринената индустрия само ще загуби от това.
Също като кравите, пилетата и прасетата, копринените буби се опитомяват в домашни условия, отглеждат и развъждат в създадените за целта ферми, за да бъдат убити накрая – стотици милиони всяка година…
За направата на 1 кг коприна се убиват около 2000-3000 копринени буби. И то точно във фазата, когато червеят се превръща в пеперуда, предейки влакна, за да направи пашкула си. Пеперудата сдъвква пашкула, за да излезе и с това трансформацията приключва, само че на бизнеса с коприна пашкулът е нужен непокътнат. Точно заради това, когато бубите са във фаза какавиди и подложени на строга диета от черничеви листа, те се хвърлят живи във вряща вода, която ги убива и предизвиква отделянето на коприната от пашкула.
Някои от вас сигурно ще кажат: „Е, какво толкова?! Нали бубите са просто насекоми.” Да, но е неоспоримо, че насекомите също усещат болка и страдание.
За феновете на коприна има добри новини – вече съществува ненасилствен метод за добиване на коприна. Новата коприна се тъче ръчно в Индия. Добива се от природата от т.нар. „ери молец” (eri silkworm). Пашкулите се събират от гората, когато бубата вече е напуснала пашкула (всъщност вече и се отглеждат специално – б.ред.). Този тип коприна вече се използва масово в модата, след като хората си отвориха очите за жестокостта, с която досега се добиваше тя. Едно бързо търсене в Интернет ще ви отговори на въпроса кои са етичните източници на коприна, за да сте сигурни какво купувате от магазина.
Вече се разработват и методи, които напълно изключват животинско присъствие в коприната. Революционните алтернативи са лиосел, копринен памук, дървесни нишки, влакна от семенни шушулки. Разбира се, тези методи все още търпят подобрения, а докато хората спрат да използват бубите за коприна, информирайте се каква коприна купувате и избягвайте продуктите на насилие.

ericocoons

Check Also

„Жива храна“ = здраво тяло!

Чувствате ли се леко уморени, след като си хапнете добре?! Искате ли да си легнете за малко на дивана? Само докато храната ви „слезе в корема“. Подпухнали ли сте сутрин? Липсва ли ви подвижност? А как е кожата ви?... Ако имате тези или подобни симптоми, определено не сте за лекар. Вие сте за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *