Breaking News

Лайка

Автор: СИЛВИЯ ВЕЛКОВА

Лайката е една от най-разпространените билки у нас. Зазреят ли житата, ниско покрай тях и отстрани на полските пътища разцъфтяват и цветчетата на лайката като мънички слънца. Бере се в пълен цъфтеж след средата на юни, само напълно разтворени цветове. Сушат се на сянка. За удобство при брането има и специални гребени.

Разбира се, винаги можете и да си я закупите от магазин или билкова аптека, на пакетчета или не.

За какво се използва лайката ли? Едно от полезните й действия е антибактериалното. В този междинен грипав сезон, при първи признаци на разболяване, слагам на котлона тенджера с вода, да кажем около литър и половина, и щедро сипвам сушена лайка. Като заври, я свалям от котлона и си правим инхалации – навеждам се над тенджерата и дишам дълбоко с отворена уста, a после и със затворена. Главата покривам с хавлиена кърпа и стоя така толкова време, колкото издържа, след което връщам тенджерата на котлона и така няколко пъти. След последната инхалация оставям тенджерата на котлона, включен на ниска степен, така че въздухът да се насити с миризмата на лайка. Когато дъщеря ми беше малка, тенджера с лайка постоянно стоеше цяла зима върху печката, като само доливах вода. Естествено, получената отвара след инхалация може да се използва и по друг начин – за изплакване на светла коса след измиване. Придава приятен копринен отблясък на русите коси. Ако сте използвали пакетчета – не ги изхвърляйте веднага, а след като изстинат ги положете върху очите и кротко полежете така около 15-20 минути.

Друга употреба на лайката, която открих съвсем наскоро, пак е свързана с противовъзпалителното й и антибактериално действие. Използвам я като една от съставките на вода за уста. Към 0.5 л. вода се добавят две лъжици лайка и една шепа смрадлика. Ври 5 минути и се прибавя чаена лъжичка сода за хляб (внимавайте, защото сместа веднага кипва!). Оставя се да изстине и се прецежда. Получената отвара е необходимо да се съхранява в хладилник. Аз лично добавям 2-3 капки портокалово масло за по-добър аромат, но може да се прибави друго, според личните вкусове. Употребява се за жабурене и гаргара. При лош дъх сутрин, а при пародонтоза и кървящи венци два пъти на ден, жабурене около 3 минути. Внимание! Да не се поглъща!

Същата отвара, без добавяне на етерично масло, може смело да се използва и за плакнене при кожни проблеми – сърбежи, екземи или за външно измиване при гъбички.

Естествено, не трябва да пренебрегваме и успокоителното действие на лайката. Чашка чай от лайка с мед вечер (не забравяйте пакетчетата, положете ги на очите) отпуска и успокоява, помага при безсъние и стрес. Може смело да го давате на деца от най-ранна възраст, особено на по-буйните, както и на склонните към чести настинки.

Вижте повече за химичния състав и лечебно приложение на лайката във framar.bg.

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *