Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > НАРОДНИ ИЛАЧИ > ЛИМОНАДА ЗА БОЛНО ГЪРЛО

ЛИМОНАДА ЗА БОЛНО ГЪРЛО

Автор: ДИМИТРИЧКА ПЕТРОВА

Може да звучи изненадващо, но има и лимонада, която можете да си приготвяте винаги, когато ви заболи гърлото, защото се оказва полезна за него. Рецептата си е моя и винаги ми помага безотказно.
В миналото често боледувах от гърло и майка ми редовно ми даваше антибиотици. За съжаление последните все по-рядко ми помагаха. Тогава си измислих сиропче от счукани в хаванче лукчета, лимонов сок и мед. Много добре работеше сиропчето и всъщност някъде тогава реших, че няма да пия лекарства повече и до ден днешен е така. Днес, ако закъсам с гърлото, пак прибягвам до сиропчето, но тъй като вече не ми се консумира чак толкова сладко, добавям и вода. Получава се приятна домашна лимонада.
В лукчетата се съдържат полезни билкови масла. За съжаление захарта в тях не е много полезна, но пък е добър консервант и по мое мнение действа пагубно на микробите. За антибактериалните свойства на меда е ясно. Лимонът, от своя страна (благодарение на съдържанието на витамин Р) заздравява капилярите, които при боледуване на гърлото са доста ясно изразени и се виждат зачервени. Отделно знаем, че витамин С, естествено съдържащ се в лимона, е добър помощник в борбата с настинките и грипа. С тази лимонада се поемат доста течности, а лимонът има и естествено диуретично действие, с което се подпомага пречистването на организма, а и набавянето на течности в случай на температура.
Лимонадата е с доста приятен вкус и още с първите глътки ще имате усещане за отпушване и по-свободно дишане. Не ме питайте за рецепта – никога не съм спазвала точна пропорция, всичко си е до вкус и усещане. В последно време ме мързи да чукам лукчетата в хаванче и да цапам съдове. Модернизирах технологията с поставянето им цели в буркан с винтова капачка и енергично разклащане след това, за да се поразтопят а и да се смесят добре меда, лимоновия сок и водата. По мое мнение, подобни на ценните противогрипни съставки, които се съдържат в семките на грейпфрута (от които се произвежда цитросепт), има и в тези на лимона, така че позволявам на семките доволно да си попадат в буркана, без да ги отделям. Ако не ви се разклаща бурканът, оставете го за няколко часа на стайна температура и лукчетата сами ще се разтопят. Лимонадата е приятна, дори когато гърлото е наред, но ще се радвам да ви помогне, ако имате проблеми.

Един съвет – плодовите киселини, които се съдържат в лимона и сладкото, не влияят много добре на глечта на зъбите, така че си направете удоволствието да консумирате лимонадата със сламка.

Check Also

ЛУК, ЧЕСЪН И ТЕХНИТЕ ЛЮСПИ – ценни качества

Авторство: езотеричен вестник ХАРМОНИЯ и СВЕТЛИНА Източник: www.ezoterikabg.com При запарване на черен, зелен, а защо не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *