Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > ЛУК, ЧЕСЪН И ТЕХНИТЕ ЛЮСПИ – ценни качества

ЛУК, ЧЕСЪН И ТЕХНИТЕ ЛЮСПИ – ценни качества

Авторство: езотеричен вестник ХАРМОНИЯ и СВЕТЛИНА
Източник: www.ezoterikabg.com

При запарване на черен, зелен, а защо не и какъвто и да е чай, много полезно е да се добавя щипка наситнени люспи от лук или чесън в чайника. А преди лягане щипка люспи от лук се запарва за 10 минути, после течността се прецежда и веднага се изпива (не трябва да престоява). В Гърция и Кипър пък традиционно пекат лук на фурна, заедно с обвивката, а чесънчетата в лещата се пускат необелени.

Природата ни е осигурила всичко което ни е нужно за здравето. Ето какво ни разказва Иван Егоров за едно невероятно природно богатство в широк спектър – люспата на лука. “Ако знаехте какво изхвърляме, когато белим лука, никога не бихме постъпили така! Моята баба имаше прекрасни коси, които като шапка украсяваха главата й, и никога не е имала пърхот, тъй като я миеше с отвара от люспите на лука. И боя за коса не е нужна. А самата отвара се приготвя много просто: шепа люспи се заливат с чаша вода, след като кипне водата се варят за 5-10 минути и отварата се оставя настрани да изстине до приятна температура. Майка ми пък вареше супа, като използваше лука с люспите. Освен, че супата придобива апетитен оттенък по този начин, тя става и значително по-полезна, благодарение на веществата в лучената люспа.
Много е полезно при варенето на чай да се добави и щипка лучена или чеснова люспа.
Като служител в Института по биоорганична химия, аз разбрах колко много полезни и ценни свойства има този “отпадъчен” продукт.
Люспите съдържат вещества, които тонизират сърдечната дейност, повишават имунитета, спомагат за отхрачване, служат като слабително, пикочогонни са, също – спазмолитични, антисептични, противоракови и т.н. Хипертониците всеки ден могат да пият чай от лучени люспи, за да регулират кръвното си налягане. Отварата спомага и за изхвърляне от организма на излишен натрий и хлор. Ето, вече шест години минаха, откакто аз се избавих от спазми в крака. Мъчих се страшно, особено през нощите. Спаси ме лучената люспа. Правите си лучена отвара и след като извадите люспите, получената златиста напитка вечерта преди заспиване.”

И така – защо лучената люспа е толкова полезна?

Изследванията показват, че в люспите на лука и чесъна се съдържат 4% антиоксиданти: бифлавоноид-кверцетин. Натуралното, биологично активно вещество се отнася към групата на витамин Р. То е рутинен агликон. Това забележително вещество е свързано също и с ябълките. Те, наред с лука, чесъна и зеления чай, се считат за основен източник на кверцетин. А тъй като кверцетинът, по една или друга причина, е нужен на голяма част от нас в повишени дози, то той трябва да се набавя от всички тези източници по възможност ежедневно.
Доктор Аткинс смята кверцетина за най-доброто антихистаминно средство и го предписва на пациенти, страдащи от различни форми на алергия. На голяма част от лекарите кверцетинът е известен като средство за профилактика на съдовите заболявания. Счита се, че при хора, поемащи много кверцетин, е значително понижен рискът от инфаркти и инсулти, както и вероятността от образуване на тромби.
Ако се вземе късче от люспа чесън и се погледне под микроскоп, ще се видят кубични кристали на кверцетин, опаковани на редове. При люспите на лука са игловидни бледо-жълти кристали, облицовани на редове по продължение на жилките на люспата. Това е много важно, тъй като кверцетинът е антиоксидант, а в такъв кристален вид той е по-ефективен. На това се основава и неговата роля на биологичен часовник. Докато е активен и не пропуска кислород към сърцевината за растеж на луковичката чесън или лук, те не покарват. Намират се в покой. Затова отварите от люспите на лука и чесъна не бива да се пазят дълго. Добре е да се използват веднага.
През 1996 г., в списание Clin. Cancer Res. (1996, 2, 659), е публикувана статията на Д.Р. Фери и съавтори „Първата фаза на клиничните тестове на флавоноида на кверцетина: фармакокинетиката и доказателството за инхибиране на тирозин in vivo“, в която е показано, че кверцетинът притежава наистина уникалното свойство за възстановяване в раковите клетки на функциите на гена р53. Именно мутациите на гена р53, са отговорни за възникването на 50-60% случая на новообразувания. Реабилитирайки ген р53, кверцетинът спомага за лечението на рак на млечната жлеза, на простатната жлеза, на дебелото черво, на белите дробове, на мозъка, на лимфосаркомата, на лимфогранулематозата (болестта на Ходжкин).
Доказана е и противовирусната активност на кверцетина, което позволява използването му за профилактика и комплексна терапия на редица вирусни инфекции. При определени нива на постъпване в кръвта, кверцетинът намалява скоростта на изпускане на хистамин и др. биологично активни вещества от мастните клетки, базофилите, неутрофилите и макрофагите, оказвайки им същия този противовъзпалителен ефект. Освен това забавя възпалителните процеси, чрез участие в метаболизма на мастните киселини, образувайки определени ферменти. В резултат се понижава генерирането на левкотриените, които притежават 1000 пъти по-силно възпалително действие, отколкото хистамина, и могат да провокират развитие на бронхиална астма, язвен колит, редица кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис и др.
Свойството да се свързват ефективно хистаминът и хистаминоподобните вещества позволява антиоксидантът успешно да се прилага в комплексна терапия на различните артрити, на ревматизма, хроничната “червена вълчанка” (лупус еритематозус), сенна хрема и други алергични заболявания. Антиоксидантът възпрепятства образуването на язви и кръвоизливи на стомашната стена и червата, предизвиквани от външни дразнители; нормализира функционирането на нервната, имунната и ендокринната системи.
Кверцетинът понижава пропускливостта на капилярите и увеличава резистентността на съдовата стена, разширява съдовете, понижава тонуса на гладката мускулатура, притежава спазмолитично свойство.
Той предпазва липопротеидите с ниска плътност от окисляване, намалявайки вероятността за натрупването им в стените на артериите и цялата съдова система. Нормализира артериалното налягане при невроциркулаторна дистония, при коронарна болест на сърцето, при стенокардия. Увеличава активността на фагоцитите, Т- и В- лимфоцитите, повишава продукцията на антитела, което намалява проявата на вторичен имунодефицит, заболеваемостта от остри респираторни вирусни инфекции: облекчава адаптацията към хипоксия на децата, често боледуващи от остри респираторни вирусни инфекции. Спомага за ускорено зарастване на раните при пародонтоза, ерозивно-язвени заболявания на слизестата обвивка на устната кухина и горните дялове на червото, гнойно-възпалителните заболявания на меките тъкани, предизвикани от приемането на нестероидни противовъзпалителни средства. Влияе на процесите на ремоделиране на костната тъкан. Противодейства на злокачествения растеж на клетките при левкемията и тумора на млечната жлеза, рак на дебелото черво, яйчниците и ендометриума. Ползотворен е в комбинирано лечение на изгаряния и измръзвания. Работи за забавяне на процесите на стареене.
И така, преди да изхвърлите лучената или чеснова люспа – помислете за ползите й! ;)

Check Also

Дръжки от череши – лечебни свойства

Простичко и непознато – защо изхвърляме дръжките от череши, след като можем да ги ползваме …

2 comments

  1. Стефка Младенова

    Много се радвам че сте поместили тази толкова поучителна статия

  2. Благодаря!Ценна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *