Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > ОТВОРЕНО ПИСМО – отзвук и акценти

ОТВОРЕНО ПИСМО – отзвук и акценти

Следпразнично благодарим на всички медии, които споделиха с обществеността темата, поставена от нас за размисъл с отвореното ни писмо до Патриарх и държавни институции в навечерието на Гергьовден. Радваме се, че се чу гласът ни за най-важното – какво е в същността си такъв традиционен ритуал като курбана: езически и старозаветен обичай, отменен отдавна от Христос и заменен от Него с тайнството Причастие, за което се иска лична чистота, а не външна жертва вече. Искаме да подчертаем, че целта ни не е да се забрани курбанът – забраните не са решение в нашите очи. Задачата на нашето послание е да предизвикаме размисъл и обществена дискусия за ценностите, които прилагаме често без дори да осъзнаваме. Оттам насетне идва и ролята на институциите да променят и внасят повече градивност и духовност в обществото ни.

Благодарим на медии като Нова телевизия в лицето на Милен Цветков, които първи реагираха на нашето писмото; на бТВ, които направиха чудесен репортаж в централните си новини; на ТВ 7 и Канал 3 за пространните дискусии в студията им; на в-к Труд за отделената първа страница; на сайтове като Lentata.com и Dnes.dir.bg за особено добре и в пълнота поднесените тезиси от писмото ни; на Dariknews.bg, че се свързаха с нас за коментар… Благодарим и на всички останали, включили се по един и ли друг начин в отразяване на нашата позиция.

Важно е накрая да подчертаем ясно и категорично, че не искаме в никакъв случай да отнемем на българското общество такъв светъл християнски празник като Гергьовден и още по-малко като Великден. Желанието ни е тъкмо обратното – да допринесем за одухотворяването и осмислянето им. Бихме искали всички заедно да се замислим върху същността на празниците и начина им на празнуване – за това какво е остаряло в традициите и е крайно време да се промени. Защото…

Бог е Дух и с Дух и Истина иска да Му се кланяте (Йоан 4:24) – а не с курбани!

П.С. На някои спорни коментари ще отговорим учтиво и информативно в отделно изявление.

С уважение:
Българско Вегетарианско Общество
Управителен съвет

Самото отворено писмо виж ТУК. Отзвук в медиите виж ТУК.

OtvPis-SvSinod-OTZVUK-final

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *