Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > РОБИН ФРАНСИС у нас с КУРС за ПЕРМАКУЛТУРЕН ДИЗАЙН, 2-9 август 2015
Снимка: Австралийския колеж по Пермакултура

РОБИН ФРАНСИС у нас с КУРС за ПЕРМАКУЛТУРЕН ДИЗАЙН, 2-9 август 2015

Превод: ДИМИТЪР НИКОЛОВ
Редакция и коректура: МИХАЕЛА ЦАРЧИНСКА
Източник: Австралийски колеж по Пермакултура

Информация за курса у нас виж ТУК.

Курсът за Пермакултурен дизайн със сертификат (международно известен като ПДС) с Робин Франсис е преживяване, което променя живота завинаги. В ранната й кариера на дизайнер тя е наставлявана от Бил Молисън – създател на пермакултурата, наравно с Дейвид Холмгрен.
Като един от най-опитните учители, тя развива изключително подробен и задълбочен ПДС курс, който е в унисон със съвременните открития в устойчивото развитие, природните науки и социалните обединения. Като учител тя черпи знания от удивително богатия си личен опит: от практикуване на пермакултурен дизайн, регенеративно земеделие и приготовление на храна, до развитието на социални системи и екоселища, както и от дългогодишното изследване на традиционните системи на устойчивост в Европа и Азия.
Като педагог, Франсис си служи с лекота с алтернативни методи на преподаване като презентации, провокиращи мисленето, умело използвани процеси на взаимодействие и креативни групови занимания и песни. Тя се е посветила на това да обогатява хората със знания и умения как да бъдат част от активната страна на промяната.
ПДС-то стартира с пътешествие сред основните природни системи и климатични науки като задълбочава знанията на учениците относно Земята, за да могат те впоследствие да работят ефективно с естествените процеси и да се адаптират към промените в климата. Основната част от курса изследва множеството начини, по които могат да се приложат принципите на пермакултурния дизайн за развитието на продуктивни екосистеми и качествена жизнена среда.
В края на ПДС-то вниманието се насочва към социалните пермакултурни системи и изграждането на здрави общности.
Някои от най-добрите преподаватели в световен мащаб по Пермакултурен дизайн са се обучавали при Робин Франсис, включително иконичните Роузмари Мороу и Джеф Лоутън. Нейните възпитаници имат изключителен принос към развитието на глобалната екосистема с работата си по цял свят.

За повече информация относно курса и неговото съдържание посетете сайта на Пермакултурния колеж на Австралия: www.permaculture.com.au
Вижте и материал за друг курс на Робин Франсис ТУК.


РОБИН ФРАНСИС като ОСНОВОПОЛОЖНИК в ПЕРМАКУЛТУРНИЯ ДИЗАЙН

Робин Франсис получава титлата „Старши пермакултурен специалист” по време на наскоро провелата се 12-та Среща на австралийските пермакултурни дизайнери (САП-12) в Тасмания и държи феноменален рекорд като един от основополагащите учители и дизайнери в сферата, след завършването на първия курс за Пермакултурни дизайнери със сертификат (ПДС) за жени през 1983 г. Тя въвежда и много практически умения в работата си, тъй като работи 10 години над био градини в Бавария, Германия и Австрия, управлява и създава билкови и обществени градини, основава био-регионална организация, лобира за създаването на здрави социални движения в Австралия и пътува 5 години, изучавайки традиционното земеделие и култура и събирането на диви ядливи култури в Европа и Азия. Две години след завършването на ПДС курса си тя основава “Пермакултура – Сидни” и открива пермакултурен център в града. Редовно участва в САП от самото им начало и води няколко ПДС-та, като също така е и водещо лице в мрежата “Earthbank” и конференциите на „Earthbank – Австралия“.
През 80-те години Бил Молисън е неин наставник и заедно преподават първия ПДС курс в Индия през 1987 г. Същата година тя основава „Permaculture International” ООД и поема редакцията на списание „International Permaculture”, както и обучава една от най-успешните съвременни дизайнерки Роузмари Мороу и я окуражава да започне да преподава. От тогава насам, Робин провежда над 130 ПДС-та в четиринадесет страни и обучава стотици учители и дизайнери по пермакултура от цял свят. Тя реализира проекти на най-различни места – в отдалечени, пустинни общества на аборигени, води градски и селищен дизайн, както и проекти за стартиращи екоселища в студен, влажен и дори сух климат. Тя е и ключов участник в развитието на официалната акредитация за професионална квалификация в Пермакултурния дизайн пред австралийските власти. Такива курсове тя води в нейния образователен център по пермакултура „Градини Джанбунг“ в суб-тропиците на източна Австралия.
Робин се описва като мечтател и прагматичен визионер. Нейният имот „Градини Джанбунг“ и начина, по който е оформила и улеснила живота в еко-обкръжението й доказват това, което прави, и работата й в глобален мащаб. Тя казва: „Само чрез хармоничното преплитане на социалната Пермакултура и дизайна на физическото обкръжение, ние можем да бъдем ефективни срещу промените. Разбирам пермакултурата като ключов инструмент за оформяне и преструктуриране на възраждащата се културна екология, за да посрещне тя предизвикателствата на днешното време.“
Наскоро работата й се фокусира в представянето и напътстването на новопоявилите се пермакултурни асоциации в Тайван и Китай. Подкрепата на практикуващи дизайнери, на местно и глобално ниво с опита й на специалист, и повдигането на стандартите при пермакултурните учители и дизайнери, са движеща страст за нея. Като учител, тя черпи от невероятното богатство на личния си опит, преминаващ през цялата история на пермакултурата до момента с високи познания за положителното повлияване на промените в климата. Това ниво тя достига чрез собствения си преход от отчаяние от състоянието на съвременния свят към творческа сила, мъдрост и състрадание.

Робин се вълнува силно от въглеродния отпечатък, който оставя след себе си и не желае да пътува на дълги международни полети, които отделят повече въглероден диоксид от капацитета за преработване на нейните „Джанбунг“ бамбукови градина и гора. Това е вероятно последният случай, в който тя ще лети до Европа, за да сподели знанията си, тъй като ще се фокусира върху Австралия и близкия азиатски регион в следващите години.

WOS_3702
Фотографии: Австралийски колеж по Пермакултура

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *