Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЕКОЛОГИЯ > Жителите на село Бяга укрепват полски път, за да запазят нивите си

Жителите на село Бяга укрепват полски път, за да запазят нивите си

Автор: РАДОСТИНА СЛАВКОВА

С удоволствие представяме на вашето внимание още един от успешните проекти, които спечелиха тазгодишното издание на конкурса за зелени граждански идеи „Направи си сам” на на ЕС „За Земята“. Доброволци от село Бяга спасиха нивите и добросъседските си отношения като сами укрепиха ерозирал път, за който общинските власти не могат да отделят финансиране. Със своите усилия хората успяха да се справят с конфликтния участък от полския път, а на есен в екоукрепленията от стари гуми ще засадят разнообразни растителни видове с цел да подпомогнат пчеларството в региона.
Повече информация за начинанието – в текста по-долу.
А ако искате да се убедите със собствените си очи, че сговорната дружина наистина е способна да повдигне планина, то можете да видите резултатите и на посещение в самото село. Като най-удачен ден за подобно пътуване препоръчваме 20 юни (събота), когато в парка на село Бяга ще посрещнат празника на билките, слънцето и добрите вълшебства – Еньовден. Празникът започва в 10.30 ч. По време на честването ще станете свидетели на пресъздаването на тайнства, легенди и ритуали, както и ще се насладите на богата фолклорна програма.

Проблем пред група земеделски производители и животновъди бе 150-метров участък от полския път, граничен за землищата на Брацигово и Пещера. Пътят ежедневно се ползва от жители и на двете общини. Неравният терен, през който преминава, струпаните камъни в началото на конфликтния участък и водната ерозия взети заедно предизвикваха свличането на земни маси и образуването на дерета. С времето деретата навлязоха и в нивите на земеделските производители от ниската част на пътя. При силни валежи се образуваха още по-дълбоки ями, които станаха препятствие за преминаващите стада и селскостопанската техника. Така животни и машини навлизаха в граничните ниви, образуваха временни пътеки и нанасяха поражения върху насажденията. В резултат се създаде напрежение между собствениците на земите и преминаващите земеделски производители и животновъди.
Полският път е в землището на Община Брацигово, която не е заделила финансиране за укрепването на конфликтния участък, но не би спряла укрепителни дейности, извършени на проектен принцип. Допълнителна трудност представляват струпванията на каменна маса, както и вандалското унищожение на малкото растителност по ската.
Сблъсквайки се с проблема, членовете на „Млад природозащитник БЕСАПАРА” взеха разрешението му в свои ръце като дренираха компрометираните участъци с камъни и изградиха тераси с износени и изхвърлени гуми. Подредените по ската гуми вече се запълват със земна маса. Предстои терасите да се довършат и в гумите да бъдат засадени чимове, лавандула и пауловния – растителни видове, чиито качества бяха непознати на местните жители. Същите видове през есента ще бъдат засадени и в дворовете на местното училище и детска градина.
За целта от сдружението проведоха обучения със заинтересованите хора в района относно иновационните алтернативни начини за по-екологичен живот; организираха събирането на изхвърлени гуми от коритото на Стара река; заедно с част от местните жители дренираха и терасираха терена и запълниха гумите с пръст. В инициативата се включиха земеделски производители и животновъди, пчелари, собственици, доброволци, дарители, представители на кметството в селото, учители и ученици.

Pic554

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *